Jedi za poletne dni
Goveji karpačo s pikantnim oljčnim oljem
Sestavine: 15 dag govejega stegna (carski del stegna), 12 dag rukole ali kakšne druge solate, 4 žlice balzamičnega kisa, 3 dag pikantnega oljčnega olja, 2 cl konjaka, origano, 2 dl kisle smetane, 1 žlička gorčice estragon, 2 žlički zelenega popra, sol, poper, nariban parmezan, lahko je kakšna druga vrsta pikantnega sira.
Priprava: Meso očistimo in ga damo v zamrzovalno skrinjo za približno štiri ure. Krožnik potresemo s soljo. Meso narežemo na salamoreznici na tanke lističe in jih sproti nalagamo na dobro ohlajene krožnike. Lističe po okusu začinimo s poprom in soljo. Smetano zmešamo z zelenim poprom in jo damo na krožnik ob mesu. Solato zvijemo v manjši šopek in jo damo na sredino krožnika. Pikantno oljčno olje zmešamo z balzamičnim kisom, prilijemo konjak, solimo in prelijemo po mesu, potresemo še baziliko in nariban parmezan, preostalo marinado prelijemo po solati.
Cvetačna kremna juha z rižem
Na malo segreti maščobi – maslu, prepražimo malo moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličnim mešalnikom pretlačimo, jo prevremo in dodamo začimbe (žlička jušnega koncentrata, sol, poper, limonov sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo, tako da ji dodamo v smetani zmešan rumenjak.
Piščančje prsi po bolonjsko
To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa ter značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.
Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepenih jajcih. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem spečemo piščančje fileje. Pečene fileje vzamemo iz ponve, jih odcedimo, nato jih naložimo v pomaščeno ognjevarno posodo. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Maščobo, ki je ostala v ponvi, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, jo postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, in pečemo 15 minut. Poleg ponudimo široke rezance in sestavljeno solato.
Svinjska zarebrnica po samoborsko
Sestavine: 4 svinjske zarebrnice ali 70 dag svinjskega hrbta, sol, poper, 3 dag moke, 4 dag maščobe, 3 stroki česna, peteršilj, kumina, 80 dag krompirja, sol, 4 dag masti, jušna osnova za zalivanje.
Priprava: Zarebrnice narežemo, do polovice reber odluščimo meso, nato nekoliko potolčemo, posolimo in pomokamo. V ponvi segrejemo maščobo in na njej opečemo zarebrnice po obeh straneh. Zložimo jih v drugo posodo in shranimo na toplem. Na maščobi, ki je ostala od peke, prepražimo preostalo moko, dodamo strt česen, premešamo, da zadiši, in prilijemo jušno osnovo. Nato vrnemo zarebrnice in dušimo še pol ure. Nato dodamo še strto kumino in sesekljan peteršilj.
Posebej spečemo olupljen in na krhlje narezan krompir. Na krožnik damo pečen krompir, po njem naložimo zarebrnice, vse skupaj pa prelijemo z omako.
Orehove palačinke
Sestavine za testo: 20 dag moke (pol ostre in pol mehke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.
Priprava: V presejano moko vlijemo polovico mleka, mu dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še preostalo tekočino in razmešamo, da je testo gladko, brez vsakih grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Da ostanejo tople, jih postavimo nad soparo. Za nadev zmešamo 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, dobre 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlico ruma in 5 dag sladkorja. S pripravljenim nadevom namažemo še tople palačinke, jih prepognemo v obliki žepka, damo na pogret krožnik in jih potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke lahko pred serviranjem gratiniramo in potresemo s kokosovo moko. Za gratiniranje vzamemo sladko ali kislo smetano in jajca, sladkamo po okusu, prelijemo po palačinkah in zapečemo.