Petra Polak, pevka skupine Jazz station, se enako rada, kot poje, zavrti v ritmih swing plesov. (Foto: KD Qulenium)

Ko pojem, tudi plešem

Pravijo, da ni plesa brez glasbe, Petra Polak pa pravi tudi obratno: njeno pevsko ustvarjanje v skupini Jazz station, katere člani so se pred štirimi leti spoznali in združili ravno na festivalu Jazz kamp, ki bo tudi letos tradicionalno potekal ta teden v Kranju, je tesno povezano s plesom.

Veselje do plesa in glasbe

Večinoma Petro Polak poznamo kot pevko skupine Jazz station, ki je lani s pesmijo Delam, kar se ne sme, zmagala na festivalu Melodije morja in sonca, manj znano pa je, da je Petra svoje srce pred tem zapisala plesu, večinoma swingu. Kot pravi sama, se v njenem življenju ples in glasba nerazdružljivo prepletata – še danes se ji med nastopom včasih zgodi, da bi najraje skočila z odra in zaplesala z občinstvom. Na enem od koncertov je to tudi storila, a se je komaj vrnila na oder, saj je bilo vzdušje pred njim prelepo, da bi se vrnila. Tudi sicer jo dobra glasba vedno zmami v gibanje. Ob tem ne more mimo dejstva, da je danes veliko pomanjkanje plesnih večerov z živo glasbo, ki so bili v Kranju včasih stalnica, danes pa se zdi, kot da je to kulturno sobivanje glasbe in plesa skoraj usahnilo. Zato je Jazz station kar nekaj svojih večerov izvedel s plesalci swinga, Petra pa si želi, da bi čim prej spet »skupaj kakšno zakuhali«.

Swing že od risank naprej

Petra je v svojem življenju počela že kopico stvari, med katerimi sta prevladovala glasba in ples. Že v otroških letih je oboževala glasbo iz risank in starih črno-belih ameriških filmov. Ker ji je bila všeč glasba velikih ali big bendov, je najprej igrala klarinet in saksofon, s katerim je nastopala v kranjski skupini Gromska, ki je na Gorenjsko prinesla novo zvrst glasbe – ska. Ko so se njihove poti razšle, je Petra odkrila petje. Najprej je nastopala v narodnozabavni skupini Vaški muzikantje, a se je v tem žanru kmalu počutila preveč utesnjeno, zato se je na področju petja začela izobraževati in se tako srečala z jazzom, v katerega jo je uvedla kranjska jazzistka Metka Štok in iz katerega se je razvila tudi glasbena ter plesna zvrst swing. Hodila je na glasbene delavnice in tako pred štirimi leti na festivalu Jazz kamp v Kranju spoznala somišljenike, s katerimi so iz ljubezni do jazza ustanovili skupino Jazz station.

Začaral jo je swing na gradu Kodeljevo

Ves čas pa je Petra tudi zelo rada plesala – sprva pri folklori, potem pa je, kot pravi, »nekega čarobnega večera na Gradu Kodeljevo odkrila različne zvrsti swinga: lindy hop in balboo«. Spomin ji uide na trenutek, ko je prvič videla plesalce swinga in se počutila, kot bi vstopila v svoje sanje, v film iz 40. ali 50. let 20. stoletja: dekleta v pisanih retro krilih in fantje s klobuki in naramnicami, vsi pa v črno-belih »al capone« plesnih čevljih ter plesišče, polno plesalcev, ki uživajo v glasbi – in to jazz glasbi, ki jo je tako navduševala. Kot pravi, jo je pozitivna energija teh plesalcev tako prevzela, da je naslednji dve leti tudi trikrat na teden »norela« na Kodeljevem, obiskovala delavnice in celo zmagala na plesnem maratonu, kjer je brez prestanka plesala štiri ure.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 12. julij 2022 / 08:34

Spomin na tragično leto

Letos mineva že osemdeset let od najtemnejšega obdobja nemške nacistične okupacije Tržiča, ko je bilo leta 1942 usmrčenih deset talcev v Kovorju in devet na Čegeljšah, eden je pobegnil.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

V vojski je bil padalec

Janez Bohorič danes največ časa posveti igranju golfa, še vedno pa ga privlačijo tudi adrenalinski športi. Mika ga celo, da bi se enkrat peljal s formulo 1.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Mož s prepoznavnimi brki

Drago Frelih, nekdanji član jugoslovanske kolesarske reprezentance, je kariero kot član Save končal leta 1983. Danes se udeležuje tekmovanj v gorskem teku.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Boštjan Nachbar - vodilni član ekipe New Jersy Nets

Boštjan Nachbar, ki ga prijatelji kličejo Boki, preživlja že četrto sezono v ligi NBA, najboljši košarkaški ligi na svetu. Letos je zaigral v ekipi New Jersey Nets, kjer dosega povprečno 9,2 točke na...

Slovenija / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Začenja se javna razprava

Vlada je predstavila tri pokrajinske zakone, ki jih predlaga v parlamentarni postopek: zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin in zakon o volitvah v pokrajinah.