Kopo na Starem vrhu so letos prižgali nekdanji nadškof metropolit Alojz Uran (na sliki), župnik Ciril Istenič in župan Milan Čadež. (Foto: Tina Dokl)

Kopo letos tudi blagoslovili

V nedeljo je bil na Starem vrhu že 39. Dan oglarjev. Kopo je letos blagoslovil nekdanji nadškof metropolit Alojz Uran.

Stari vrh – Grebljica na Starem vrhu je bila minulo nedeljo prizorišče 39. Dneva oglarjev, ki je tudi letos privabil številne obiskovalce. S tradicionalno kulturno etnografsko prireditvijo želi Turistično društvo Stari vrh predstaviti stare, že skoraj pozabljene običaje, vezane na spravilo lesa, pripravo drv za kopo, postavljanje kope, koparjenje in uporabo oglja, zlasti pri kovaštvu. Dan oglarjev je tokrat posebej zaznamoval blagoslov kope, ki ga je opravil nekdanji nadškof metropolit Alojz Uran. Slednji je skupaj z javorskim župnikom Cirilom Isteničem in županom občine Gorenja vas-Poljane Milanom Čadežem tudi prižgal kopo, v kateri je bilo dvajset kubičnih metrov bukovih drv. »Ne vem, ali bo kopa zaradi blagoslova letos dala še več oglja, dobiti bi ga morali od 1.800 do dva tisoč kilogramov, vsekakor pa upam, da bom kopo uspešno skuhal in da ne bo velikih vremenskih nevšečnosti,« je dejal Anton Kokelj, ki bo med desetdnevnim kuhanjem kope kot ponavadi bival v skromni koparski bajti.

Koparji so na nedeljski prireditvi predstavili tudi podiranje kope. »Ko bo kuhana, bo trikrat manjša kot sedaj. Z 'bukovnico' se jo prebode, če ne gre skozi, so kriva drva, kar pomeni, da še ni kuhana. Kopo se z lopato začne podirati spodaj, nato pa se z grabljami loči zemljo od oglja, ki ga pobiramo z vilami,« je še pojasnil Kokelj. Ob oglarjenju so prikazali še druge običaje, povezane s tem opravilom. Drvarji so se tokrat precej modernizirali, saj so pokazali cepljenje drv z novim cepilcem, ob tem pa so poudarili, da še vedno znajo ročno cepiti drva, dobro pa jim je šlo od rok tudi žaganje z 'amerikankami'. Anica Ramovš je poskrbela za koparsko malico - koruzne žgance z ocvirki, Franc Bizovičar pa je predstavil uporabo oglja v kovaštvu.

Zbrane sta nagovorila predsednik TD Janez Dolenc, ki je bil vesel množičnega obiska, in župan Milan Čadež, ki je poudaril, da prireditev na Starem vrhu že tradicionalno združuje obiskovalce iz Selške in Poljanske doline. V kulturnem programu so nastopili citrarka Barbi Dolenec, oktet Zadružniki, Veseli koparji, Folklorna skupina Javorje in Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Sora. V zabavnem delu prireditve sta obiskovalce zabavala ansambel Saša Avsenika in skupina Strmina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. februar 2016 / 13:37

Skupščina potrdila prodajo Savinih obveznic

Bled – Skupščina lastnikov obveznic družbe Sava je v četrtek na Bledu na zahtevo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), največje posamične imetnice obveznic, odločila, da se pridružijo sporazu...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 12. december 2020 / 19:36

Svetovni prvak je Nemec Karl Geiger

V Planici je po štirih serijah naslov posamičnega svetovnega prvaka osvojil Nemec Karl Geiger. Najboljši Slovenec na dvanajstem mestu Anže Lanišek.

Zanimivosti / sobota, 12. december 2020 / 18:59

Vse redkejši prizori

Iglasti gozdovi z bogato podrastjo predstavljajo najustreznejše življenjsko okolje divjim petelinom, tako da ni presenetljivo, da ta karizmatična ptica močno zaznamuje tudi gorenjske gozdove – njeg...

Nasveti / sobota, 12. december 2020 / 18:59

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Kronika / sobota, 12. december 2020 / 18:57

Vlomili v skladišče

Kamnik – V Kamniku so pred dnevi neznanci vlomili v skladišče podjetja, od koder so odtujili več kosov električnega in baterijskega orodja. Podjetje so oškodovali za okoli dva tisoč evrov.

GG Plus / sobota, 12. december 2020 / 17:06

Lovrenc Lavtižar, tragedija misijonarja na Rdečem jezeru

V lepem in sončnem jutru se je 3. decembra 1858 Kranjskogorčan misijonar Lovrenc Lavtižar odpravil peš čez zamrznjeno Rdeče jezero na obisk k Indijancem v svoji novi misijonski postaji, ki sta jo s...