Je Miklavž že spekel piškote?

Rdeče nebo v večernih urah nekaj dni pred 6. decembrom naj bi pomenilo, da Miklavž peče piškote. Je bilo letos dovolj takih večerov in je Miklavž spekel dovolj piškotov? V primeru, da ne, ima še zelo malo časa, da jih napeče in razveseli svoje bližnje.

Za pripravo hrustljavih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 150 g polnozrnate moke, 180 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 1 žličko cimeta, 100 g kokosove moke, 100 g orehov, 150 g čokolade.

Orehe na drobno sesekljamo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, kokosovo moko, sladkor, sesekljane orehe, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na koncu dodamo še narezano čokolado in jo vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Maslo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Tako ga bomo lažje vgnetli v testo. Uporabimo lahko tudi navadno moko. Navadni sladkor lahko zamenjamo z rjavim ali kokosovim sladkorjem.

Za pripravo piškotov z orehovim nadevom potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g mletega sladkorja, 200 g masla, 1 jajce in 1 rumenjak, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 100 g sladkorja v prahu, 1 beljak; za preliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava testa: Moko presejmo in ji dodamo vse preostale sestavine ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.

Priprava nadeva: Beljak stepemo v sneg in mu dodamo sladkor in orehe.

Ohlajeno testo razvaljamo po pomokani površini in s pomočjo modelčkov oblikujemo različne piškote. Piškote odlagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s peki papirjem. Na vsak piškot položimo žlico orehovega nadeva. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.

Ko so piškoti ohlajeni, jih okrasimo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da skupaj stopimo čokolado in maslo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 8. avgust 2018 / 21:11

Bron za Petra Johna Stevensa

Član Plavalnega kluba Triglav Kranj Peter John Stevens je na EP v Glasgowu osvojil bronasto odličje v disciplini 50 m prsno.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 26. december 2014 / 22:19

V nedeljo bo v večjem delu države snežilo

Ljubljana – Za konec tedna vremenoslovci napovedujejo sneg. V soboto bo ponekod že rahlo snežilo, v noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, do nedelje zvečer pa se obeta poštena pošiljka snega,...

Slovenija / petek, 26. december 2014 / 19:32

Več brezposelnih, več revnih

Ob osamosvojitvi je imela Slovenija manj brezposelnih kot danes in nižjo stopnjo revščine. Avtomobilov je zdaj občutno več, kadilcev je manj, poraba alkohola na prebivalca pa se ni bistveno zmanjšala....

Rekreacija / petek, 26. december 2014 / 19:28

Tri zmage za Gorenjce

Savate klub Gorenjska je neprofitno športno društvo, ki že četrto leto deluje v Šenčurju.

Šport / petek, 26. december 2014 / 19:26

Žan Košir vrhunsko začel sezono

Tržič – Prejšnji torek je bila v italijanski Carezzi na sporedu prva tekma sezone svetovnega pokala za deskarje in deskarke paralelnih disciplin. Že takoj sta se izkazala naša najboljša deskarja, s...

Kronika / petek, 26. december 2014 / 19:17

Tristo ponaredkov

Kranj – V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) so letos na cestninskem nadzoru in v Cestninskem uporabniškem centru odkrili skoraj tristo ponarejenih letnih vinjet za leto 2014. Vse pri...