Je Miklavž že spekel piškote?

Rdeče nebo v večernih urah nekaj dni pred 6. decembrom naj bi pomenilo, da Miklavž peče piškote. Je bilo letos dovolj takih večerov in je Miklavž spekel dovolj piškotov? V primeru, da ne, ima še zelo malo časa, da jih napeče in razveseli svoje bližnje.

Za pripravo hrustljavih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 150 g polnozrnate moke, 180 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 1 žličko cimeta, 100 g kokosove moke, 100 g orehov, 150 g čokolade.

Orehe na drobno sesekljamo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, kokosovo moko, sladkor, sesekljane orehe, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na koncu dodamo še narezano čokolado in jo vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Maslo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Tako ga bomo lažje vgnetli v testo. Uporabimo lahko tudi navadno moko. Navadni sladkor lahko zamenjamo z rjavim ali kokosovim sladkorjem.

Za pripravo piškotov z orehovim nadevom potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g mletega sladkorja, 200 g masla, 1 jajce in 1 rumenjak, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 100 g sladkorja v prahu, 1 beljak; za preliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava testa: Moko presejmo in ji dodamo vse preostale sestavine ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.

Priprava nadeva: Beljak stepemo v sneg in mu dodamo sladkor in orehe.

Ohlajeno testo razvaljamo po pomokani površini in s pomočjo modelčkov oblikujemo različne piškote. Piškote odlagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s peki papirjem. Na vsak piškot položimo žlico orehovega nadeva. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.

Ko so piškoti ohlajeni, jih okrasimo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da skupaj stopimo čokolado in maslo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Trgajmo bezgovo cvetje

Modro je, da si bogatimo svojo domačo zeliščno lekarno takrat, ko je čas za to. In zdaj je čas za cvetje črnega bezga (Sambucus nigra). Le pridno ga trgajmo, a s tem početjem ne pretiravajmo. Alergije...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 4. april 2014 / 16:21

Priložnost za spremembe

Jutrišnja sobota, 5. april, je dan za spremembe, nosilka različnih projektov, ki te dni potekajo po Sloveniji in tudi na Gorenjskem, pa je Slovenska filantropija.

Gospodarstvo / petek, 4. april 2014 / 13:53

Večji odstrel jelenjadi in srnjadi, kozorog je ogrožen

V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju načrtujejo letos večji odstrel srnjadi in jelenjadi, prvič pa ne načrtujejo odstrela kozoroga, ki je dolgoročno ogrožen.

Kronika / petek, 4. april 2014 / 14:49

Sneg ni povsod stabilen

Turni smučar iz Avstrije grdo padel na pobočju Vrtače. Opozorila, da snežna odeja v visokogorju še ni idealna, še vedno se lahko sprožijo snežni plazovi.

Šport / petek, 4. april 2014 / 16:11

Kranjske košarkarice začele z zmago

Kranj – Minuli torek sta bili odigrani prvi polfinalni tekmi letošnjega državnega prvenstva za članice. Košarkarice Triglava so v domači dvorani gostile ekipo iz Grosupljega in zmagale z 61 : 55. N...

Šport / petek, 4. april 2014 / 15:28

Imeli tri, osvojili eno

Kranj – V sredo je bila na igrišču v športnem centru Kranja odigrana prestavljena tekma 23. kroga prve nogometne lige Telekom med domačim Triglavom in Luko Koper, ki jo je 23. marca odplaknil naliv...