Jedi za poletne dni

Zelenjavna jogurtova terina

Sestavine: 1 srednje velik korenček, 1 koleraba, 10 dag stročjega fižola, pest luščenega graha, vejica koprca, majhen šopek drobnjaka, 1/4 l jogurta, 1/4 l kisle smetane, 10 listov želatine

Priprava: podolgovat model za terino namažemo z oljem in ga obložimo s prozorno folijo. Korenje in kolerabo očistimo, operemo in narežemo na tanke lističe. Kuhamo ju v slani vodi do mehkega. Fižol očistimo in ga narežemo na cm dolge kose, ga do mehkega skuhamo v slani vodi, tik pred koncem kuhanja dodamo še grah. Zelenjavo hitro odcedimo in osušimo. Koprc drobno sesekljamo, drobnjak pa drobno narežemo. Želatino namočimo v hladno vodo. Jogurt zmešamo s kislo smetano, primešamo koprc, drobnjak in zelenjavo. Maso solimo, popramo, začinimo z limoninim sokom in dodamo želatino. Postavimo jo nad soparo, da se bo raztopila. Maso nalijemo v pomaščen model, jo postavimo na hladno za 5 ur. Terino zvrnemo iz modela in jo narežemo z ostrim nožem.

Goveja juha s ponvičnikom iz bučk ali melone

Sestavine: 60 dag govejih reber, 8 dag jušne zelenjave, (korenje, zelena, peteršiljeva korenina), 1 srednje velika čebula, ali melona, košček pora, kocen ohrovta ali zelja, košček sveže paprike, sol, poper, muškatni cvet, žafran, sveže nariban muškatni orešček, sesekljan peteršilj

Ponvičnik iz buč: 10 dag bučk, 3 jajca, 1 žlica paprike v prahu, 1 žlica svežih zelišč, 2 žlici parmezana, 6 dag mehke moke

Priprava: meso s kostmi operemo pod tekočo vodo, kosti nasekamo. Meso damo kuhat v hladno slano vodo. Ko juha zavre, dodamo jušno zelenjavo, med kuhanjem pa še začimbe. Kuhano juho pazljivo precedimo.

Ponvičnik iz bučk: pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem. Bučke narežemo na 1/2 cm debele kocke. Rumenjake ločimo od beljakov, rumenjake zmešamo s papriko in zelišči. Iz beljakov stepemo sneg, dodamo bučke, parmezan, moko in narahlo premešamo. Maso razmažemo po peki papirju in jo spečemo v pečici. Pečeno narežemo in damo v juho.

Zajčji hrbet z gobami in cvetačnim pudingom

Sestavine: 1 hrbet večjega zajca, 30 dag gob (lisičke, gobani, šampinjoni), sol, poper, rožmarin, 2 stroka česna, lovor, sok limone, olje

Priprava: zajca razkosamo tako, da pustimo hrbet v celem. Hrbet solimo, popramo in ga damo peč v segreto pečico z malo maščobe. Pečenega narežemo na kose. Zložimo jih v ognjevarno posodo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, česnom, pokapljamo z oljem in sokom limone, zalijemo z malo vode ter dušimo še pol ure. Posebej v ponvi podušimo očiščene gobe in jih začinimo. Na krožnik damo zajčji hrbet, polijemo ga z omako, v kateri se je dušil, dodamo gobe in cvetačni puding.

Cvetačni puding: iz 7 dag masla, 11/2 dl mleka in 10 dag moke naredimo bešamel, ga solimo in popramo. Ohlajenemu dodamo 4 rumenjake in muškatni orešček. Iz 5 beljakov naredimo trd sneg. 30 dag cvetače skuhamo, jo nacvetkamo in primešamo k vmešanim rumenjakom, dodamo še sneg. Modelčke za puding namažemo, jih potresemo z drobtinami in jih napolnimo do treh četrtin s pripravljenim nadevom. Puding kuhamo v vodni kopeli 30 minut.

Marelični ali kakšen drugi narastek

Sestavine: 30 dag vloženih marelic, 25 dag masla ali margarine, 9 dag sladkorja v prahu 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 7 rumenjakov, 5 beljakov, 17 dag sladkorja, 30 dag mehke moke

Priprava: marelice iz kompota dobro odcedimo. Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Pečico segrejemo na 160 °C. Maslo ali margarino vmešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem, postopoma dodajamo rumenjak za rumenjakom. Beljake stepemo v sneg in dodajamo kristalni sladkor. K vmešanim rumenjakom narahlo primešamo še moko in beljake. Testo damo na pomaščen pekač, nanj naložimo razpolovljene marelice. Narastek pečemo v pečici tričetrt ure. Po peki ga pustimo, da se nekoliko hladi, nato ga potresemo s sladkorjem v prahu. Poleg ponudimo lahko še tolčeno sladko smetano.

Ajdova pogača, ki jo ponudimo ob dogodkih v jesenskem času

Sestavine: 30 dag ajdove moke, 20 dag pšenične moke, slan krop za poparit ajdovo moko, 1/2 kg odcejene skute, 4 žlice sladkorja, 3 žlice kisle smetane, 2 jajci, 4 kisla jabolka, 3 dl smetane, maščoba za pekač

Priprava: ajdovo moko nekoliko poparimo s slano vrelo vodo, dodamo še pšenično moko in vse skupaj pognetemo v rahlo testo. Pustimo ga počivati pol ure. Nato ga razvaljamo v velikosti pekača na več listov. Testo damo na pomazan pekač, ga namažemo s pripravljenim nadevom, čezenj položimo drugo testno krpo. Ponavljamo. Na vrhu naj bo nadev. Čez pogačo prelijemo kislo smetano, ki smo ji dodali lahko kakšno celo jajce. Pogačo spečemo v dobro segreti pečici. Pečeno zrežemo na primerne rezine. Po okusu jo posladkamo s sladkorjem v kristalu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 10. julij 2008 / 07:00

Potniški Citroën Nemo

Pri Citroënu Slovenija so dopolnili modelno paleto najmanjšega dostavnega modela Nemo. Odslej je namreč najmanjši križanec med lahkimi dostavniki in osebnimi avtomobili na voljo še v petsedežni p...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Gremo na obnovljeno trim stezo Žerjavec!

Zavod za šport Jesenice je obnovil trim stezo Žerjavec.

Splošno / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Robič na RAAM po četrto zmago

Ultramaratonski kolesar Jure Robič se je odločil, da bo prihodnje leto naskakoval četrto zmago na dirki čez Ameriko, kar doslej ni uspelo še nikomur.

Splošno / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Hudourniki grozijo

Po grozljivi vodni ujmi v Železnikih in Kropi smo se pozanimali, ali bi se podobna tragedija lahko zgodila tudi na Jesenicah.

Slovenija / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Tesno med prvimi tremi

Ljubljana - Po še neuradnih rezultatih sta zmagovalca nedeljskih predsedniških volitev, ki pojdeta v drugi krog, Lojze Peterle in Danilo Türk. Peterle je dobil 28,50...

Prosti čas / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Trefalt ni pikolovski, jaz pa ne šlampast

Televizijski voditelj Peter Poles, ki se ga iz preteklih let spominjamo iz oddaj, kot sta Videospotnice in Nikoli ob desetih, gledalce v novi sezoni razveseljuje kot voditelj novega kviza Ljubljana, p...