Jedi za poletne dni
Zelenjavna jogurtova terina
Sestavine: 1 srednje velik korenček, 1 koleraba, 10 dag stročjega fižola, pest luščenega graha, vejica koprca, majhen šopek drobnjaka, 1/4 l jogurta, 1/4 l kisle smetane, 10 listov želatine
Priprava: podolgovat model za terino namažemo z oljem in ga obložimo s prozorno folijo. Korenje in kolerabo očistimo, operemo in narežemo na tanke lističe. Kuhamo ju v slani vodi do mehkega. Fižol očistimo in ga narežemo na cm dolge kose, ga do mehkega skuhamo v slani vodi, tik pred koncem kuhanja dodamo še grah. Zelenjavo hitro odcedimo in osušimo. Koprc drobno sesekljamo, drobnjak pa drobno narežemo. Želatino namočimo v hladno vodo. Jogurt zmešamo s kislo smetano, primešamo koprc, drobnjak in zelenjavo. Maso solimo, popramo, začinimo z limoninim sokom in dodamo želatino. Postavimo jo nad soparo, da se bo raztopila. Maso nalijemo v pomaščen model, jo postavimo na hladno za 5 ur. Terino zvrnemo iz modela in jo narežemo z ostrim nožem.
Goveja juha s ponvičnikom iz bučk ali melone
Sestavine: 60 dag govejih reber, 8 dag jušne zelenjave, (korenje, zelena, peteršiljeva korenina), 1 srednje velika čebula, ali melona, košček pora, kocen ohrovta ali zelja, košček sveže paprike, sol, poper, muškatni cvet, žafran, sveže nariban muškatni orešček, sesekljan peteršilj
Ponvičnik iz buč: 10 dag bučk, 3 jajca, 1 žlica paprike v prahu, 1 žlica svežih zelišč, 2 žlici parmezana, 6 dag mehke moke
Priprava: meso s kostmi operemo pod tekočo vodo, kosti nasekamo. Meso damo kuhat v hladno slano vodo. Ko juha zavre, dodamo jušno zelenjavo, med kuhanjem pa še začimbe. Kuhano juho pazljivo precedimo.
Ponvičnik iz bučk: pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem. Bučke narežemo na 1/2 cm debele kocke. Rumenjake ločimo od beljakov, rumenjake zmešamo s papriko in zelišči. Iz beljakov stepemo sneg, dodamo bučke, parmezan, moko in narahlo premešamo. Maso razmažemo po peki papirju in jo spečemo v pečici. Pečeno narežemo in damo v juho.
Zajčji hrbet z gobami in cvetačnim pudingom
Sestavine: 1 hrbet večjega zajca, 30 dag gob (lisičke, gobani, šampinjoni), sol, poper, rožmarin, 2 stroka česna, lovor, sok limone, olje
Priprava: zajca razkosamo tako, da pustimo hrbet v celem. Hrbet solimo, popramo in ga damo peč v segreto pečico z malo maščobe. Pečenega narežemo na kose. Zložimo jih v ognjevarno posodo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, česnom, pokapljamo z oljem in sokom limone, zalijemo z malo vode ter dušimo še pol ure. Posebej v ponvi podušimo očiščene gobe in jih začinimo. Na krožnik damo zajčji hrbet, polijemo ga z omako, v kateri se je dušil, dodamo gobe in cvetačni puding.
Cvetačni puding: iz 7 dag masla, 11/2 dl mleka in 10 dag moke naredimo bešamel, ga solimo in popramo. Ohlajenemu dodamo 4 rumenjake in muškatni orešček. Iz 5 beljakov naredimo trd sneg. 30 dag cvetače skuhamo, jo nacvetkamo in primešamo k vmešanim rumenjakom, dodamo še sneg. Modelčke za puding namažemo, jih potresemo z drobtinami in jih napolnimo do treh četrtin s pripravljenim nadevom. Puding kuhamo v vodni kopeli 30 minut.
Marelični ali kakšen drugi narastek
Sestavine: 30 dag vloženih marelic, 25 dag masla ali margarine, 9 dag sladkorja v prahu 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 7 rumenjakov, 5 beljakov, 17 dag sladkorja, 30 dag mehke moke
Priprava: marelice iz kompota dobro odcedimo. Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Pečico segrejemo na 160 °C. Maslo ali margarino vmešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem, postopoma dodajamo rumenjak za rumenjakom. Beljake stepemo v sneg in dodajamo kristalni sladkor. K vmešanim rumenjakom narahlo primešamo še moko in beljake. Testo damo na pomaščen pekač, nanj naložimo razpolovljene marelice. Narastek pečemo v pečici tričetrt ure. Po peki ga pustimo, da se nekoliko hladi, nato ga potresemo s sladkorjem v prahu. Poleg ponudimo lahko še tolčeno sladko smetano.
Ajdova pogača, ki jo ponudimo ob dogodkih v jesenskem času
Sestavine: 30 dag ajdove moke, 20 dag pšenične moke, slan krop za poparit ajdovo moko, 1/2 kg odcejene skute, 4 žlice sladkorja, 3 žlice kisle smetane, 2 jajci, 4 kisla jabolka, 3 dl smetane, maščoba za pekač
Priprava: ajdovo moko nekoliko poparimo s slano vrelo vodo, dodamo še pšenično moko in vse skupaj pognetemo v rahlo testo. Pustimo ga počivati pol ure. Nato ga razvaljamo v velikosti pekača na več listov. Testo damo na pomazan pekač, ga namažemo s pripravljenim nadevom, čezenj položimo drugo testno krpo. Ponavljamo. Na vrhu naj bo nadev. Čez pogačo prelijemo kislo smetano, ki smo ji dodali lahko kakšno celo jajce. Pogačo spečemo v dobro segreti pečici. Pečeno zrežemo na primerne rezine. Po okusu jo posladkamo s sladkorjem v kristalu.