Resnica o ALC

Kot dolgoletni člani aerokluba smo ogorčeni nad izjavo, da člani aeroklubav Lescah letimo na družbene, državne ali občinske stroške.

Dejavnost se je v vsej 50-letni zgodovini financirala s prostovoljnim delom. Tisoči, ki so šli skozi klub, so na garaški način v bivši železarni in v hangarski delavnici, v kateri se je delalo na tri izmene, zaslužili za svoj šport. Na ta način so tudi napolnili hangar z letali in izvajali športno in izobraževalno dejavnost, iz katere je nastal praktično skoraj ves letalski kader, ki danes kaj pomeni v Sloveniji in širše. Najpomembnejša dejavnost za celotno okolico in turistično promocijo cele Gorenjske pa je bilo panoramsko letenje.Tudi to so izvajali člani aerokluba. Res je, da je pri tem pomagala tudi JLA (gorivo), kar pa je bilo v tistih časih samoumevno in pohvalno in je bilo tako po vsej Jugoslaviji. Danes mora vsakdo od tristotih članov, ki hoče poleteti z jadralnim letalom, plačati od trideset do štirideset evrov. Koliko to znese pri desetih startih na leto, si lahko izračun vsak sam. Res je, da niso vsi aktivni. Vsi pa morajo plačati članarino, ki je ravno letos morala zrasti s sto na 130 evrov.

 

Odkar so po osamosvojitvi letala postala občinska last, se s to dragoceno lastnino dela kot z vojnim plenom za časa Biča božjega. Nenehno se omejuje delovanje kluba v vseh ozirih, danes smo priča najbolj absurdni in sramotni situaciji za celo Slovenijo, ki je popolnoma ohromila klubsko dejavnost. Nemogoča, lahko rečemo bebava prepoved odmetavanja vlečne vrvi se lahko primerja s prepovedjo vožnje avtov po avtocesti. Ne povsod, samo v radovljiški občini.

 

S tem so dobile prepoved letenja tudi desetine tujih lastnikov jadralnih letal, ki nenehno sprašujejo, kdaj lahko pridejo in preizkusijo novo pridobitev, na katero je bila ob odprtju ponosna vsa občina. Že lani je skupina petdesetih jadralnih pilotov s 35 jadralnimi letali odšla zato na Hrvaško, kjer je bila zelo dobrodošla. Da je tak turist pripravljen zapraviti tisoč evrov, pa kar lahko verjamemo. Take skupine so bile v preteklosti najmanj tri na leto, precej je bilo tudi posameznikov, sedaj bi jih bilo še več. Od sto do dvesto tisoč evrov turističnega priliva, ki prosi, da bi ostal na Gorenjskem, mora oditi naprej.

 

Krivci za tako stanje so znani. Ne bomo jih omenjali. Sklicevanje na zakon resda ustavi vsakega dobro mislečega državljana, ki se ga da prepričati, da je že njegova prisotnost kršitev, nenehno spreminjanje razlag in pravil teh zakonov pa vsakomur odpre oči. Rezultat: največja pridobitev radovljiške občine ne služi svojemu namenu in umira. Škoda se že pozna, spraševati se moramo, kakšne bodo posledice v prihodnosti.

 

Pavel Marjanovič,

Miha Langus,

Pavel Ahčin,

Milan Korbar

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Nacionalni program varstva pred naravnimi nesrečami

Ljubljana - Poslanci državnega zbora podpirajo predlog resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih 2009 do 2015. Gre za dokument, ki bo...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 21. avgust 2016 / 17:55

Zmagovalka talentov pripravlja zgoščenko

Pevka Jana Šušteršič je slovenski javnosti po svojem glasu postala znana pred dvema letoma, ko je zmagala v četrti sezoni oddaje Slovenija ima talent. Letošnjo pomlad je gledalce navduševala v oddaji...

Železniki / nedelja, 21. avgust 2016 / 17:24

Asfaltirali bodo pet kilometrov občinskih cest

Davča – Občina Železniki se je ta teden lotila urejanja in asfaltiranja 830-metrskega odseka lokalne ceste od Zgage do Štulca v Davči. Gre za eno od večjih letošnjih investicij v občinske ceste, vr...

Kultura / nedelja, 21. avgust 2016 / 17:24

Ideje za karikature prinaša življenje

Tako pravi arhitekt in karikaturist Boris Jukić, ki s svojimi karikaturami smeši zlasti slovensko družbeno in politično dogajanje. Karikature bodo Šivčevo hišo v Radovljici krasile do 11. septembra.

Gospodarstvo / nedelja, 21. avgust 2016 / 17:23

Izbrana kakovost za slovensko meso

Kmetijsko ministrstvo je potrdilo specifikacijo Izbrana kakovost – Slovenija za goveje in perutninsko meso.

Gospodarstvo / nedelja, 21. avgust 2016 / 17:22

Lani izguba, letos že bolje

Alples iz Železnikov je lani zaradi težav dveh nemških kupcev posloval negativno, letos pa naj bi bil poslovni rezultat znova pozitiven.