Jedi za poletne dni

Kmečka solata

Sestavine: 1 glava zelene solate, 20 dag kumar, 4 drobni paradižniki, 20 dag zelene paprike, 10 dag čebule, črne olive, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici oljčnega olja, gorčica, žlica sveže sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, pehtran), poper, sol, 12 dag pustega ovčjega sira.

Priprava: Solato očistimo, operemo, dobro odcedimo in natrgamo ali narežemo na manjše liste. Kumare operemo, tanko olupimo, razpolovimo po dolžini in zrežemo na koščke. Paradižnik operemo, narežemo na četrtine, papriko prav tako operemo in razpolovimo, odstranimo semenje, ter bela rebra in narežemo na rezance. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Olive izkoščičimo. Kis, gorčico, olje, zelišča, sol in poper zmešamo v skledi. Solato, kumare, papriko in paradižnik previdno zmešamo, potresemo s poprom in dodamo olive. Prelijemo z omako, ovčji sir zdrobimo in potresemo po solati.

Grška solata na solatnih listih

Sestavine: 8 paradižnikov, 2 solatni kumari, 20 dag črnih oliv, 40 dag ovčjega sira, 2 stroka česna, 8 listov zelene solate, limonov sok.

Marinada: pol dl oljčnega olja, pol dl razredčenega vinskega kisa, sol, poper, 3 žličke origana.

Priprava: Paradižnike operemo, jih na hitro potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo in narežemo na osmine. Kumare temeljito operemo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Česen olupimo in zelo drobno sesekljamo. Sestavine damo v skledo in dobro premešamo. Sir narežemo na kocke. Zeleno solato operemo, očistimo in razdelimo na liste. Solatni krožnik obložimo s solatnimi listi, pokapljamo jih z malo limonovega soka. Oljčno olje gladko zmešamo s kisom, soljo, poprom in origanom. Paradižnike in kumare previdno premešamo s sirom, olivami in prelijemo z marinado, nadevamo na solatne liste in ponudimo.

Vinska juha z grozdjem

Sestavine: 6 šalotk, 6 dag masla, 1 feferon, 2 žlički kurkume, 80 dag grozdja, 2 rezini belega kruha, 2 stroka česna, 1 šop peteršilja, 5 dl belega vina, 8 dl goveje juhe, 2 rumenjaka, limonina lupina.

Priprava: Šalotke očistimo, narežemo na drobne kocke in na maslu blago podušimo do mehkega. Feferon očistimo, narežemo na kocke in dodamo k šalotkam. Zalijemo z vinom in govejo juho. Vmešamo kurkumo in pokrito kuhamo na blagem ognju približno 10 minut. Grozdne jagode razpolovimo in odstranimo koščice. Rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in na preostalem maslu opečemo svetlo rjave barve. Dodamo stisnjen česen. Iz lonca zajamemo zajemalko juhe v njej razžvrkljamo rumenjak in med mešanjem vlijemo nazaj v juho. Juhe ne kuhamo več, da se rumenjak ne sesiri. Grozdne jagode stresemo v juho in začinimo z muškatnim oreščkom, soljo, poprom in nastrgano limonino lupino. Juho nalijemo v globoke krožnike ali skodelice, potresemo z praženimi kruhovimi kockami in takoj ponudimo.

Kaneloni s perutninskim nadevom in drobnjakovo omako

Sestavine - testo za palačinke: 2,5 dl mleka, 3 jajca, mehka moka, sol, 3 žlice olja; paniranje; 2 jajci, 10 dag mehke moke, 10 dag drobtin, olje za cvrenje.

Nadev: 10 dag čebule, 4 dag maščobe, 40 dag perutnine, 10 dag blitve ali špinače, poper, sol, juha za zalivanje.

Priprava: Pripravljeno testo pustimo ga nekaj časa počivati. Nato spečemo tanke palačinke in jih nadevamo.

Nadev: Perutnino očistimo, razkoščičimo in narežemo na kocke, ki jih kuhamo skupaj z blitvo, ki smo jo prav tako narezali na kocke. Kuhano precedimo, na drobno sesekljamo in začinimo. S tem nadevom nadevamo palačinke in jih zvijemo v kanelone – sarmice. Nato jih po dunajsko paniramo in v vročem olju ocvremo. Poleg postrežemo drobnjakovo omako.

Drobnjakova omaka: Skuhamo 2 jajci, 10 dag krompirja in vse skupaj sesekljamo, dodamo pol dl olja, blagega kisa po okusu, sol, poper, ščep sladkorja in šopek drobnjaka. Vse sestavine zmešamo in ponudimo.

File mignon po angleško

Sestavine: 80 dag očiščenega govejega fileja, žlico gorčice, sol, poper, 6 dag maščobe, 3 dl osnovne omake, 5 dag olja, pol dl rdečega vina, worchestrska omaka, 5 drobnih paradižnikov, 8 listov prekajene slanine, 2 jajci, 4 rezine kruha za kruton.

Priprava: Iz konice govejega fileja narežemo 12 mignonov (3 kose na osebo) in jih solimo, popopramo in namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Mariniramo jih kake pol ure. Medtem narežemo kruh za krutone, jih pariško ocvremo (moka, jajca). V ponvi segrejemo maščobo, na njej opečemo mignone po angleško (v notranjosti naj bodo še rožnate barve). Pečene damo nad soparo, da se ne ohladijo. K maščobi, ki je ostala od pečenja, vlijemo osnovno rjavo omako, dodamo še vino, worchestersko omako in prevremo. Sveže paradižnike prerežemo počez na pol, jih pokapljamo z oljem in v pečici ali žaru opečemo. Slanino narežemo na tanke rezine ali pahljače in jih opečemo. Ocvrte kruhove rezine damo na ploščo, na vsakega damo mignon in jih prelijemo z omako. Ob vsak mignon položimo še opečen paradižnik in ga okrasimo z zvito slanino, ki jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Kot prilogo postrežemo mešano zelenjavo z gobicami.

Mešana zelenjava z gobicami: Bučke, svežo papriko, gobice narežemo poljubno na kocke in spečemo na žaru, prelijemo pa z nekaj kapljami orehovega olja. Poleg postrežemo sestavljeno solato s koruzo.

Vanilijeva šarlota z jagodami

Sestavine: 6 jajc, 12 dag sladkorja v rumenjake, 4 dl mleka, 18 dag sladkorja v beljake, 8 listov želatine, pol l sladke smetane, 6 dag čokolade, jagodni koncentrat, 10 dag sekanih orehov, pol kg jagod.

Priprava: Rumenjake ločimo od beljakov in jih vmešamo s sladkorjem, dodamo vanilin sladkor, rum, maraskino in postavimo nad soparo ter stepamo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo namočeno in ožeto želatino. Kremo ohladimo, dodamo stepeno sladko smetano in beljake, v katere smo vtepli preostali sladkor. Vmešano kremo razdelimo na tri dele. V eno damo raztopljeno čokolado, v drugo damo jagodni koncentrat in tretjo pa pustimo kot vanilijevo. Jagode operemo in narežemo na krhlje. Orehe sekljamo. Model za šarloto namažemo z oljem. Začnemo s pripravo šarlote. V model nalijemo ob strani eno kremo, nato na drugo stran drugo kremo in še tretjo kremo. Dodamo nasekane orehe, narezane jagode in ponovimo s kremo do konca. Šarloto postavimo v hladilnik za nekaj ur. Nato jo potopimo v vrelo vodo za nekaj sekund in hitro obrnemo na krožnik. Okrasimo jo s sladko smetano in jagodami, ki jih lahko pomočimo v raztopljeno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 7. avgust 2011 / 07:00

Velika planina enotno označena

Na planini so s pomočjo sredstev Evropske unije na 61 lokacijah postavili več kot tristo novih, enotnih usmerjevalnih tabel.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 29. junij 2009 / 07:00

Rumena majica med navijači

Besničani so pripravili sprejem za kolesarja Tadeja Valjavca, ki je bil pet dni na dirki Po Švici v središču pozornosti.

Slovenija / ponedeljek, 29. junij 2009 / 07:00

Na Trojanah se spominjajo rokovnjačev

Ob dvestoletnici napada rokovnjačev na Francoze so domačini postavili spomenik.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2009 / 07:00

Gozdarji proti neosnovanim obtožbam

Ljubljana - Združenje za gozdarstvo pri GZS ugotavlja, da že od konca prejšnjega leta potekajo proti gozdarskim družbam neosnovane obtožbe, ki so se začele na Odboru Državnega zb...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2009 / 07:00

Obeta se solidna letina krompirja

Krompir sicer napada črna noga, a domače seme je letos zelo kakovostno.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2009 / 07:00

Elektrodistributerje bodo delili

Ljubljana - Potem ko so revizorji pri pregledu ureditve elektrodistribucijskih podjetij ugotovili, da je ta nesmiselna, so na ministrstvu za gospodarstvo odločili, da bodo vseh p...