Jedi za poletne dni

Kmečka solata

Sestavine: 1 glava zelene solate, 20 dag kumar, 4 drobni paradižniki, 20 dag zelene paprike, 10 dag čebule, črne olive, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici oljčnega olja, gorčica, žlica sveže sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, pehtran), poper, sol, 12 dag pustega ovčjega sira.

Priprava: Solato očistimo, operemo, dobro odcedimo in natrgamo ali narežemo na manjše liste. Kumare operemo, tanko olupimo, razpolovimo po dolžini in zrežemo na koščke. Paradižnik operemo, narežemo na četrtine, papriko prav tako operemo in razpolovimo, odstranimo semenje, ter bela rebra in narežemo na rezance. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Olive izkoščičimo. Kis, gorčico, olje, zelišča, sol in poper zmešamo v skledi. Solato, kumare, papriko in paradižnik previdno zmešamo, potresemo s poprom in dodamo olive. Prelijemo z omako, ovčji sir zdrobimo in potresemo po solati.

Grška solata na solatnih listih

Sestavine: 8 paradižnikov, 2 solatni kumari, 20 dag črnih oliv, 40 dag ovčjega sira, 2 stroka česna, 8 listov zelene solate, limonov sok.

Marinada: pol dl oljčnega olja, pol dl razredčenega vinskega kisa, sol, poper, 3 žličke origana.

Priprava: Paradižnike operemo, jih na hitro potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo in narežemo na osmine. Kumare temeljito operemo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Česen olupimo in zelo drobno sesekljamo. Sestavine damo v skledo in dobro premešamo. Sir narežemo na kocke. Zeleno solato operemo, očistimo in razdelimo na liste. Solatni krožnik obložimo s solatnimi listi, pokapljamo jih z malo limonovega soka. Oljčno olje gladko zmešamo s kisom, soljo, poprom in origanom. Paradižnike in kumare previdno premešamo s sirom, olivami in prelijemo z marinado, nadevamo na solatne liste in ponudimo.

Vinska juha z grozdjem

Sestavine: 6 šalotk, 6 dag masla, 1 feferon, 2 žlički kurkume, 80 dag grozdja, 2 rezini belega kruha, 2 stroka česna, 1 šop peteršilja, 5 dl belega vina, 8 dl goveje juhe, 2 rumenjaka, limonina lupina.

Priprava: Šalotke očistimo, narežemo na drobne kocke in na maslu blago podušimo do mehkega. Feferon očistimo, narežemo na kocke in dodamo k šalotkam. Zalijemo z vinom in govejo juho. Vmešamo kurkumo in pokrito kuhamo na blagem ognju približno 10 minut. Grozdne jagode razpolovimo in odstranimo koščice. Rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in na preostalem maslu opečemo svetlo rjave barve. Dodamo stisnjen česen. Iz lonca zajamemo zajemalko juhe v njej razžvrkljamo rumenjak in med mešanjem vlijemo nazaj v juho. Juhe ne kuhamo več, da se rumenjak ne sesiri. Grozdne jagode stresemo v juho in začinimo z muškatnim oreščkom, soljo, poprom in nastrgano limonino lupino. Juho nalijemo v globoke krožnike ali skodelice, potresemo z praženimi kruhovimi kockami in takoj ponudimo.

Kaneloni s perutninskim nadevom in drobnjakovo omako

Sestavine - testo za palačinke: 2,5 dl mleka, 3 jajca, mehka moka, sol, 3 žlice olja; paniranje; 2 jajci, 10 dag mehke moke, 10 dag drobtin, olje za cvrenje.

Nadev: 10 dag čebule, 4 dag maščobe, 40 dag perutnine, 10 dag blitve ali špinače, poper, sol, juha za zalivanje.

Priprava: Pripravljeno testo pustimo ga nekaj časa počivati. Nato spečemo tanke palačinke in jih nadevamo.

Nadev: Perutnino očistimo, razkoščičimo in narežemo na kocke, ki jih kuhamo skupaj z blitvo, ki smo jo prav tako narezali na kocke. Kuhano precedimo, na drobno sesekljamo in začinimo. S tem nadevom nadevamo palačinke in jih zvijemo v kanelone – sarmice. Nato jih po dunajsko paniramo in v vročem olju ocvremo. Poleg postrežemo drobnjakovo omako.

Drobnjakova omaka: Skuhamo 2 jajci, 10 dag krompirja in vse skupaj sesekljamo, dodamo pol dl olja, blagega kisa po okusu, sol, poper, ščep sladkorja in šopek drobnjaka. Vse sestavine zmešamo in ponudimo.

File mignon po angleško

Sestavine: 80 dag očiščenega govejega fileja, žlico gorčice, sol, poper, 6 dag maščobe, 3 dl osnovne omake, 5 dag olja, pol dl rdečega vina, worchestrska omaka, 5 drobnih paradižnikov, 8 listov prekajene slanine, 2 jajci, 4 rezine kruha za kruton.

Priprava: Iz konice govejega fileja narežemo 12 mignonov (3 kose na osebo) in jih solimo, popopramo in namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Mariniramo jih kake pol ure. Medtem narežemo kruh za krutone, jih pariško ocvremo (moka, jajca). V ponvi segrejemo maščobo, na njej opečemo mignone po angleško (v notranjosti naj bodo še rožnate barve). Pečene damo nad soparo, da se ne ohladijo. K maščobi, ki je ostala od pečenja, vlijemo osnovno rjavo omako, dodamo še vino, worchestersko omako in prevremo. Sveže paradižnike prerežemo počez na pol, jih pokapljamo z oljem in v pečici ali žaru opečemo. Slanino narežemo na tanke rezine ali pahljače in jih opečemo. Ocvrte kruhove rezine damo na ploščo, na vsakega damo mignon in jih prelijemo z omako. Ob vsak mignon položimo še opečen paradižnik in ga okrasimo z zvito slanino, ki jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Kot prilogo postrežemo mešano zelenjavo z gobicami.

Mešana zelenjava z gobicami: Bučke, svežo papriko, gobice narežemo poljubno na kocke in spečemo na žaru, prelijemo pa z nekaj kapljami orehovega olja. Poleg postrežemo sestavljeno solato s koruzo.

Vanilijeva šarlota z jagodami

Sestavine: 6 jajc, 12 dag sladkorja v rumenjake, 4 dl mleka, 18 dag sladkorja v beljake, 8 listov želatine, pol l sladke smetane, 6 dag čokolade, jagodni koncentrat, 10 dag sekanih orehov, pol kg jagod.

Priprava: Rumenjake ločimo od beljakov in jih vmešamo s sladkorjem, dodamo vanilin sladkor, rum, maraskino in postavimo nad soparo ter stepamo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo namočeno in ožeto želatino. Kremo ohladimo, dodamo stepeno sladko smetano in beljake, v katere smo vtepli preostali sladkor. Vmešano kremo razdelimo na tri dele. V eno damo raztopljeno čokolado, v drugo damo jagodni koncentrat in tretjo pa pustimo kot vanilijevo. Jagode operemo in narežemo na krhlje. Orehe sekljamo. Model za šarloto namažemo z oljem. Začnemo s pripravo šarlote. V model nalijemo ob strani eno kremo, nato na drugo stran drugo kremo in še tretjo kremo. Dodamo nasekane orehe, narezane jagode in ponovimo s kremo do konca. Šarloto postavimo v hladilnik za nekaj ur. Nato jo potopimo v vrelo vodo za nekaj sekund in hitro obrnemo na krožnik. Okrasimo jo s sladko smetano in jagodami, ki jih lahko pomočimo v raztopljeno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 21. junij 2015 / 12:55

Od lesnih črvov naprej

Pri založbi Mladinska knjiga so predstavili pet romanov, ki bodo ne glede na vremensko napoved v poletnih dneh tako greli, kot hladili. Od Barnesa do Mazzantinijeve in Greena.

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nočni pohod na Grmado

Medvode - Kot vsako leto, je bil tudi letos ob prvi polni luni v januarju, 5. januarja, nočni pohod na Polhograjsko Grmado, ki ga organizira Planinsko društvo Blagajana iz Polhovega Gr...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Na Katarini si želijo še več gostov

Katarina je dobila novo turistično brošuro, v kateri je predstavljena predvsem tamkajšnja bogata gostinska ponudba.

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Cepili bodo v skladu s strokovnimi smernicami

V ZD Medvode proti humanemu papiloma virusu še ne cepijo, saj čakajo na uradne strokovne smernice.

Splošno / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Anketa: Država bi morala plačati cepljenje deklet

V tokratni anketi smo naše sogovornike povprašali, kdo bi moral kriti stroške cepljenja deklet z novim cepivom proti raku na materničnem vratu, ki je druga najpogostejša oblika raka med Slove...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nadaljevala se bo gradnja tekaškega centra

Za dokončanje izgradnje Športno rekreacijskega centra v Preski bodo potrebovali še okrog 250 tisoč evrov. Od države jih letos pričakujejo 108 tisoč, a svoj delež bo morala primakniti tudi Občina.