Župan Mihael Prevc (levo) z dobitniki letošnjih občinskih priznanj in nagrad (Foto: Matic Zorman)

Roman Kejžar postal častni občan

Ob občinskem prazniku so v Železnikih naziv častni občan podelili najuspešnejšemu slovenskemu maratoncu Romanu Kejžarju.

Železniki – V sredo je bila v športni dvorani v Železnikih slavnostna akademija ob prazniku občine Železniki, ki ga praznujejo v spomin na prvo omembo krajev v Selški dolini v listini z dne 30. junija 973. Župan Mihael Prevc je povedal, da je bil zanj ta mandat zaradi katastrofalne poplave najbolj zahteven. Odprava posledic vodne ujme je zaustavila nekaj investicij, vesel pa je, da ni zavrla obnove občinskih cest, prav letos zaključujejo nekaj najbolj zahtevnih odsekov do posameznih perspektivnih domačij. Med pomembnejšimi investicijami v zadnjih letih je izpostavil celovito prenovo podružnične šole v Selcih in Plavčeve hiše, v kateri je muzej, ta čas pa zaključujejo gradnjo Športnega parka Dašnica. V Železnikih nameravajo prihodnje leto zgraditi vrtčevski prizidek, čeprav so zaradi prostorske stiske dodatni oddelek že lani odprli v Selcih, do jeseni pa bodo novo igralnico opremili še v šoli v Železnikih. Slednjo nameravajo v prihodnjih letih celovito obnoviti, prav tako tudi podružnični šoli v Dražgošah in Davči.

Na letošnji slovesnosti so podelili šest občinskih nagrad. Častni občan je postal najuspešnejši slovenski maratonec in večkratni olimpijec Roman Kejžar, ki je lani končal bogato tekmovalno kariero. Poudaril je, da so ga na športni poti vrsto let podpirali občina in podjetja iz Selške doline. Kejžar tudi po zaključeni aktivni karieri maratonca ostaja v atletiki kot trener, saj so mu letos v Atletski zvezi Slovenije zaupali vlogo vodje maratonske ekipe. Občinsko plaketo so prejele Grudnove šmikle pod vodstvom Marjete Naglič za izjemne dosežke na področju ženskega zborovskega petja in Rokometno društvo Alples Železniki ob 50-letnici rokometa v Selški dolini, ki so jo praznovali lani. Podelili so še tri občinska priznanja. Prejeli so jih Jernej Bešter za prizadevno delo in večletno vodenje Krajevne skupnosti Dolenja vas, Peter Mesec, koordinator humanitarne akcije po ujmi v Železnikih, in Kulturno umetniško društvo Dražgoše za uspešno izvedbo iger na prostem. Župan je na slovesnosti, ki so jo z nastopi obogatili domači glasbeni ustvarjalci in plesalci, priznanja podelil še 21 učencem in petim srednješolcem, ki so bili vsa leta šolanja odlični.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Z uveljavljanjem krompirja tudi v krajih, kjer ga danes kljub pogojem še ni, se Združeni narodi aktivno vključujejo v boj proti naraščajoči lakoti, ki je bolj od pomanjkanja hrane posledica njene neen...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Kriminal

Odkrili ponarejen dvajsetak Bohinjska Bistrica - V času med petkom in ponedeljkom je nekdo v poslovalnici Gorenjske banke v Bohinjski Bistrici vplača...

Kronika / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Ga je izdal drugačen vzorec obnašanja?

Na nadaljevanju sojenja domnevnima bombnima napadalcema na policijsko postajo sprejeti dodatni dokazni predlogi obrambe.

Gospodarstvo / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Protestniki solidarnost izpostavili kot temelj za dosego zahtev

Osrednji govorniki na današnjih delavskih demonstracijah v Ljubljani so izpostavili predvsem pomen solidarnosti med delavci in sindikati oz. generacijami. Le združeni se, kot so poudarili, lahko borij...

Slovenija / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Po letu dni vlade je Pahor optimist

Z optimizmom lahko gledamo v prihodnost, saj kaže, da je najhujše obdobje krize za nami, ocenjuje Borut Pahor prvo leto dela svoje vlade.

Prosti čas / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Marjan Zgonc poje Avsenikove pesmi

Marjan je začel prepevati že v rosnih letih, javno nastopati pa v zrelejših. S svojim žametnim tenorjem je hitro osvojil velik krog poslušalcev. V soboto ga lahko vidite in slišite v Kranju.