Jedi za poletne dni

Močnikova juha

Sestavine: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode

Priprava: Na hitro zmešamo vse sestavine in močnik dobro obdelamo med dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v 1 l in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, eno srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Štruklji z zelenjavnim in mesnim nadevom

Vlečeno testo: Iz 40 dag moke naredimo vlečeno testo, tako da moki dodamo mlačno in nekoliko okisano vodo, 1 jajce, nekaj kapelj olja in sol. Dobro obdelano naj počiva približno 20 minut. Odpočitega najprej tanko razvaljamo in takšnega pustimo počivati še nekaj minut, nato ga še malo razvlečemo. Testo nekoliko osušimo, nato ga premažemo z raztopljenim maslom in stepenim jajcem. Nato ga premažemo s pripravljenim nadevom.

Nadev: 40 dag mešanega in mletega mesa, 6 dag maščobe, 8 dag drobno sesekljane čebule, 15 dag različne zelenjave, sol, poper, origano, drobnjak, bazilika, 3 jajca

Drobno sesekljano čebulo prepražimo na segretem olju, dodamo kuhano zelenjavo, dobro začinimo, solimo, popramo, dodamo še stepena jajca in takoj potegnemo jed z ognja, da jajca preveč ne zakrknejo. Nazadnje dodamo še narezano baziliko in sesekljan peteršilj ali narezan drobnjak. Z nadevom namazano testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v z oljem pomaščeno alufolijo. V slanem kropu kuhamo 35 minut. Kuhanega vzamemo iz alufolije, ga nekoliko ohladimo in narežemo, prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Poleg lahko ponudimo zeleno solato.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali kakšne druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj listov slanine, začimbe (sol, celi poper, bazilika, pehtran, rožmarin), olje po potrebi, limona

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe in jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Poleg ribe lahko spečemo še mlad krompirček za prilogo in sladko zelje s papriko.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika v prahu, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine

Priprava: Zelje narežemo in v slani vreli vodi prevremo. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še kakšno žlico kisle smetane.

Češnjeva pogača

Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, osminka l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok iz pol limone, pol zavitka pecilnega praška

Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet

Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Maslo ali margarino razrežemo z nožem med moko. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro ugnetemo. Pustimo ga počivati kake pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, ga damo v pomaščen pekač (nekaj ga prihranimo za mrežo), potresemo ga z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga prihranili, naredimo pogači mrežo, pomažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo lahko toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 31. oktober 2011 / 07:00

Svečka na teden v goro odpadkov

Ministrstvo za okolje in prostor je v oktobru začelo akcijo Bi prižgali letos svečo manj? Pojasnjujejo, da se premalo zavedamo, da odpadki ne nastajajo sami od sebe, količino odpadkov pa lahko zmanjšu...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. september 2014 / 11:40

Spektakularni pristanki

Polet v svet matric: promocija novega albuma Landings kranjske zasedbe The Tide je potekala v spektakularnem aviacijskem duhu – skladbe so med drugim v živo odmevale tako na brniškem letališču kot v a...

Gospodarstvo / sreda, 24. september 2014 / 11:40

Tegobe v tovarni na prostem

Če koga letos zanima vreme, so to zanesljivo kmetje, ki so »v tovarni na prostem« zelo odvisni od padavin, temperatur in sončnega obsevanja.

Kronika / sreda, 24. september 2014 / 11:39

Zapeljal v rdečo

Kranj – Devetnajstletni voznik je pred dnevi v križišču v Kranju prevozil rdečo luč na semaforju in povzročil nesrečo, v kateri je poleg svojega avtomobila poškodoval še vozili dveh drugih udeležen...

Kronika / sreda, 24. september 2014 / 11:39

Vinjen bežal pred policisti

Gorje – Policisti so v nedeljo okoli pol druge ure zjutraj v Gorjah vendarle ustavili 32-letnega Jeseničana, ki je pred tem nekaj časa z avtomobilom bežal pred njimi. Razlog za beg so kmalu ugotovi...

Šport / sreda, 24. september 2014 / 11:36

Štajerca sta ugnala brata Špik

Bled – Kljub precej slabi vremenski napovedi je veslače na nedeljskem državnem prvenstvu pozdravilo sonce, lepo vreme pa je vztrajalo vse do finalnih obračunov. Zanje so se potegovali veslači in ve...