Jedi za poletne dni

Močnikova juha

Sestavine: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode

Priprava: Na hitro zmešamo vse sestavine in močnik dobro obdelamo med dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v 1 l in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, eno srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Štruklji z zelenjavnim in mesnim nadevom

Vlečeno testo: Iz 40 dag moke naredimo vlečeno testo, tako da moki dodamo mlačno in nekoliko okisano vodo, 1 jajce, nekaj kapelj olja in sol. Dobro obdelano naj počiva približno 20 minut. Odpočitega najprej tanko razvaljamo in takšnega pustimo počivati še nekaj minut, nato ga še malo razvlečemo. Testo nekoliko osušimo, nato ga premažemo z raztopljenim maslom in stepenim jajcem. Nato ga premažemo s pripravljenim nadevom.

Nadev: 40 dag mešanega in mletega mesa, 6 dag maščobe, 8 dag drobno sesekljane čebule, 15 dag različne zelenjave, sol, poper, origano, drobnjak, bazilika, 3 jajca

Drobno sesekljano čebulo prepražimo na segretem olju, dodamo kuhano zelenjavo, dobro začinimo, solimo, popramo, dodamo še stepena jajca in takoj potegnemo jed z ognja, da jajca preveč ne zakrknejo. Nazadnje dodamo še narezano baziliko in sesekljan peteršilj ali narezan drobnjak. Z nadevom namazano testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v z oljem pomaščeno alufolijo. V slanem kropu kuhamo 35 minut. Kuhanega vzamemo iz alufolije, ga nekoliko ohladimo in narežemo, prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Poleg lahko ponudimo zeleno solato.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali kakšne druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj listov slanine, začimbe (sol, celi poper, bazilika, pehtran, rožmarin), olje po potrebi, limona

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe in jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Poleg ribe lahko spečemo še mlad krompirček za prilogo in sladko zelje s papriko.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika v prahu, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine

Priprava: Zelje narežemo in v slani vreli vodi prevremo. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še kakšno žlico kisle smetane.

Češnjeva pogača

Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, osminka l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok iz pol limone, pol zavitka pecilnega praška

Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet

Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Maslo ali margarino razrežemo z nožem med moko. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro ugnetemo. Pustimo ga počivati kake pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, ga damo v pomaščen pekač (nekaj ga prihranimo za mrežo), potresemo ga z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga prihranili, naredimo pogači mrežo, pomažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo lahko toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 22. januar 2015 / 14:12

Upajo na obročno odplačilo

V Casinoju Bled so državi predlagali, da bi dolg od neplačanih davkov pretvorili v lastniški delež, a je država to zavrnila. Zdaj upajo, da bodo dobili pozitiven odgovor vsaj glede odloga terjatev ozi...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

V finalu Helios in Union Olimpija

Domžale - V odločilni, tretji tekmi polfinala državnega prvenstva za košarkarje v ligi UPC Telemach so Domžalčani v domači dvorani z rezultatom 71 : 62 ugnali moštvo Zlatoroga, e...

Kronika / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Letos že čez sto reševanj

Slovenski gorski reševalci so doslej imeli sto štiri akcije, od tega dve tretjini v gorah. Lani so pomagali v skoraj tristo nesrečah.

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Lepo je, če te imajo navijači radi

Anžeta Kopitarja vsaj ljubiteljem športa ni treba več predstavljati. Zadnje leto najslavnejši slovenski hokejist, ki ni upihnil še niti dvajset svečk, se je po kratkih počitnicah začel pripravljati na...

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Razsvetljena Slovenija

Slovenija je glede na število prebivalcev v nočnih urah druga najbolj razsvetljena država v Evropski zvezi, takoj za Belgijo.

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Računalnik in jaz: Bodite varni

Internet nima samo svetlih plati, tako kot pač nobena stvar. A kljub vsemu prinaša toliko prednosti, da ga je vredno vzeti za svojega. Dve od bolj temačnih plati interneta sta otroška pornografija...