Jedi za poletne dni

Močnikova juha

Sestavine: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode

Priprava: Na hitro zmešamo vse sestavine in močnik dobro obdelamo med dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v 1 l in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, eno srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Štruklji z zelenjavnim in mesnim nadevom

Vlečeno testo: Iz 40 dag moke naredimo vlečeno testo, tako da moki dodamo mlačno in nekoliko okisano vodo, 1 jajce, nekaj kapelj olja in sol. Dobro obdelano naj počiva približno 20 minut. Odpočitega najprej tanko razvaljamo in takšnega pustimo počivati še nekaj minut, nato ga še malo razvlečemo. Testo nekoliko osušimo, nato ga premažemo z raztopljenim maslom in stepenim jajcem. Nato ga premažemo s pripravljenim nadevom.

Nadev: 40 dag mešanega in mletega mesa, 6 dag maščobe, 8 dag drobno sesekljane čebule, 15 dag različne zelenjave, sol, poper, origano, drobnjak, bazilika, 3 jajca

Drobno sesekljano čebulo prepražimo na segretem olju, dodamo kuhano zelenjavo, dobro začinimo, solimo, popramo, dodamo še stepena jajca in takoj potegnemo jed z ognja, da jajca preveč ne zakrknejo. Nazadnje dodamo še narezano baziliko in sesekljan peteršilj ali narezan drobnjak. Z nadevom namazano testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v z oljem pomaščeno alufolijo. V slanem kropu kuhamo 35 minut. Kuhanega vzamemo iz alufolije, ga nekoliko ohladimo in narežemo, prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Poleg lahko ponudimo zeleno solato.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali kakšne druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj listov slanine, začimbe (sol, celi poper, bazilika, pehtran, rožmarin), olje po potrebi, limona

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe in jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Poleg ribe lahko spečemo še mlad krompirček za prilogo in sladko zelje s papriko.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika v prahu, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine

Priprava: Zelje narežemo in v slani vreli vodi prevremo. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še kakšno žlico kisle smetane.

Češnjeva pogača

Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, osminka l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok iz pol limone, pol zavitka pecilnega praška

Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet

Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Maslo ali margarino razrežemo z nožem med moko. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro ugnetemo. Pustimo ga počivati kake pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, ga damo v pomaščen pekač (nekaj ga prihranimo za mrežo), potresemo ga z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga prihranili, naredimo pogači mrežo, pomažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo lahko toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 26. avgust 2010 / 07:00

Zlata poroka v domači galeriji

Bogica in Zdravko Krvina sta v soboto, 21. avgusta, v domači galeriji v Gorenji vasi z zlato poroko potrdila petdeset let skupnega življenja, v navzočnosti družine in številnih gostov.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 22. julij 2017 / 13:40

Obnovili vaško korito Pri Strevcu v Begunjah

Begunje – V Begunjah so obnovili staro vaško korito pred Strevčevo domačijo. Vaška korita so bila nekoč pomemben del oskrbe z vodo za domačije in kmetije. Običajno so bila last vaških skupnosti in...

Kamnik / sobota, 22. julij 2017 / 13:40

Poletno družinsko branje v kamniški knjižnici

Kamnik – Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vabi na že 14. poletno družinsko branje – bralno akcijo, ki traja od 1. julija in vse do 31. avgusta v osrednji knjižnici v Kamniku in enotah v Komendi,...

Gospodarstvo / sobota, 22. julij 2017 / 13:39

Večina dobička ostala nerazporejenega

Žiri – Delničarji družbe Etiketa, tiskarna so na skupščini v začetku julija sklenili, da del bilančnega dobička v višini 1,36 milijona evrov namenijo za izplačilo dividend, in sicer v znesku 0,72 e...

Šport / sobota, 22. julij 2017 / 13:37

Naslova Hrastnikovi in Žabjeku

Cerkno – Slovenski pokal v gorsko kolesarskem spustu Unior Downhill Cup se je minuli konec tedna nadaljeval v Bike parku Cerkno. Mednarodna dirka druge kategorije UCI je bila hkrati tudi državno pr...

Slovenija / sobota, 22. julij 2017 / 13:37

Gorenjski kosci uspešni na tekmovanju v Nemčiji

Kranj – Slovenski kosci in kosice so se v nedeljo v mestecu Neubeuern na Bavarskem v Nemčiji udeležili izbirne tekme nemških koscev in kosic za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo od 18. do 20. av...