Jedi za spomladanske dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, pol dl sezamovega olja, 1 srednje velik melancan, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom.

Priprava: Paradižnike operemo in jim odrežemo zgornje dele. Z žličko izdolbemo notranjost paradižnika, ga obrnemo navzdol, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke, narezane na kolobarje, paprike, narezane na rezance, na kocke narezan melancan, liste zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo in ohladimo v hladilniku, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike in jih shranimo v hladilniku do serviranja. Preden jed postrežemo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo dekoriramo s peteršiljem in zeleno papriko ali pa z redkvicami.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak.

Priprava: Juho pristavimo. Poleg govejega mesa dodamo še perutnino in tudi perutninske želodčke. Juho kuhamo približno 2 uri. Na rezance narezano piščančje meso uporabimo za jušni vložek, meso govejih reber pa uporabimo mleto za nadevanje ali v solati s čebulo. V juho vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag maščobe umešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj na rahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo enakomerne žličnike, ki jih oblikujemo z dvema žlicama. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Nadevana svinjska ribica colbert

Sestavine: 60 dag svinjske ribice, 1 vejica svežega timijana in rožmarina, malo mlete kumine, sol, poper, 4 blanširani ohrovtovi listi.

Nadev: 1 čebula, 2 žlici maščobe, 15 dag jurčkov ali kakšne druge gobe, 2 stroka neočiščenega česna, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, pol vejice luštreka.

Priprava: Meso očistimo in začinimo s soljo, poprom, sesekljanim rožmarinom, timijanom in mleto kumino ter pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo nadev, tako da v ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, na lističe narezane gobe in česen, da zadiši. Maso nekoliko ohladimo, dodamo jajca, peteršilj, začinimo in premešamo. Z nožem in nato s kuhalnico ribi naredimo luknjo, ki jo napolnimo z nadevom in dobro zašpilimo. Zavijemo jo v liste slanine in ohrovtove liste. Nadevano svinjsko ribico počasi spečemo, pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pečeno narežemo in damo na krožnik po dve rezini mesa in dva kosa korenčkovih štrukljev. Prelijemo z malo omake od pečenja, jed okrasimo s svežimi zelišči. Ponudimo z zeleno solato.

Korenčkovi štruklji: Naredimo rezančno testo iz dveh jajc. Iz testa narežemo liste tako kot za lazanjo in jih skuhamo v vreli slani vodi. Korenček nekoliko prevremo, ga zmeljemo, primešamo jajce, začinimo in z nadevom nadevamo testne krpe, zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slanem kropu 25 minut. Nekoliko jih ohladimo in narežemo na primerne kose.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 15. november 2018 / 15:47

Presni »twix« in arašidove kroglice

Čeprav sta obe sladici oz. prigrizka presna in enostavna za pripravo, po okusu nič ne zaostajata za tistimi sladicami, katerih priprava je dolgotrajna in zapletena. Za pripravo presnih »twix« kolač...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 25. december 2020 / 00:00

Diši po zimi

Zimski čas nas s svojo belino pomirja in zbližuje. Nedavni sneg, ki je pobelil naše kraje, je večinoma že skopnel, še vedno pa ostajajo upanje in dobre želje v prazničnem času, ki je pred...

Gorenjska / četrtek, 24. december 2020 / 18:28

Božič drugačen, vendar enkraten

Jutrišnji božič in sobotni dan samostojnosti in enotnosti bosta minila brez polnočnic, brez običajnih slovesnosti, vendar to ni razlog, da ju ne bi praznovali radostno, spoštljivo in optimistično.

Gorenjska / četrtek, 24. december 2020 / 15:43

Vlada s prepovedjo obratovanja naprav presenetila žičničarje

Prepoved obratovanja žičniških naprav v Sloveniji za čas do novega leta je povzročila kar nekaj zmede med žičničarji. Nekatera smučišča so danes še zagnala naprave, druga so jih takoj ustavila. Na Vel...

Nasveti / četrtek, 24. december 2020 / 15:31

NIJZ pred prazniki pripravil nasvete za varno druženje

Ob praznikih je običajno sproščeno druženje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so prebivalce pozvali, naj letošnje praznike preživijo drugače ter zaščitijo sebe in tiste, ki jih imajo n...

Kronika / četrtek, 24. december 2020 / 15:26

Prepoved pirotehnike

Kranj – Pred vsakimi božično-novoletnimi prazniki se vrstijo pozivi k neuporabi ali vsaj obzirni in varni uporabi pirotehničnih sredstev. Letos ti niso potrebni, saj je vlada v luči zajezitve epide...