Jedi za spomladanske dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, pol dl sezamovega olja, 1 srednje velik melancan, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom.

Priprava: Paradižnike operemo in jim odrežemo zgornje dele. Z žličko izdolbemo notranjost paradižnika, ga obrnemo navzdol, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke, narezane na kolobarje, paprike, narezane na rezance, na kocke narezan melancan, liste zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo in ohladimo v hladilniku, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike in jih shranimo v hladilniku do serviranja. Preden jed postrežemo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo dekoriramo s peteršiljem in zeleno papriko ali pa z redkvicami.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak.

Priprava: Juho pristavimo. Poleg govejega mesa dodamo še perutnino in tudi perutninske želodčke. Juho kuhamo približno 2 uri. Na rezance narezano piščančje meso uporabimo za jušni vložek, meso govejih reber pa uporabimo mleto za nadevanje ali v solati s čebulo. V juho vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag maščobe umešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj na rahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo enakomerne žličnike, ki jih oblikujemo z dvema žlicama. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Nadevana svinjska ribica colbert

Sestavine: 60 dag svinjske ribice, 1 vejica svežega timijana in rožmarina, malo mlete kumine, sol, poper, 4 blanširani ohrovtovi listi.

Nadev: 1 čebula, 2 žlici maščobe, 15 dag jurčkov ali kakšne druge gobe, 2 stroka neočiščenega česna, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, pol vejice luštreka.

Priprava: Meso očistimo in začinimo s soljo, poprom, sesekljanim rožmarinom, timijanom in mleto kumino ter pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo nadev, tako da v ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, na lističe narezane gobe in česen, da zadiši. Maso nekoliko ohladimo, dodamo jajca, peteršilj, začinimo in premešamo. Z nožem in nato s kuhalnico ribi naredimo luknjo, ki jo napolnimo z nadevom in dobro zašpilimo. Zavijemo jo v liste slanine in ohrovtove liste. Nadevano svinjsko ribico počasi spečemo, pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pečeno narežemo in damo na krožnik po dve rezini mesa in dva kosa korenčkovih štrukljev. Prelijemo z malo omake od pečenja, jed okrasimo s svežimi zelišči. Ponudimo z zeleno solato.

Korenčkovi štruklji: Naredimo rezančno testo iz dveh jajc. Iz testa narežemo liste tako kot za lazanjo in jih skuhamo v vreli slani vodi. Korenček nekoliko prevremo, ga zmeljemo, primešamo jajce, začinimo in z nadevom nadevamo testne krpe, zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slanem kropu 25 minut. Nekoliko jih ohladimo in narežemo na primerne kose.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 18. oktober 2019 / 14:48

Voden ogled arheološkega najdišča Štalca

Železniki – Muzejsko društvo Železniki vabi jutri, v soboto, ob 9. uri na voden ogled arheološkega najdišča Štalca. Udeleženci se bodo zbrali na Češnjici (pred tablo Muzeja Železniki), od koder se...

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 12. maj 2019 / 18:08

V Alpini bodo poiskali novo vodstvo

Žiri – Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so za nova izvršna direktorja imenovali Andraža Gruma in Bojana Gantarja, ki bosta funkciji predvidoma nastopila konec meseca,...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2019 / 18:08

Gorniška potepanja z otroki

»Ko se parom, ki so vajeni zahajati na vršace brez nadobudne mladeži, pridružijo otroci in želijo starši stik z gorami ohraniti tudi z njimi, se gorniške ture zagotovo spremenijo. Cilji postanejo l...

Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2019 / 18:02

Kolegice vabijo iskalke zaposlitve

Kranj – Na Zavodu Nefiks v maju začenjajo s projektom Kolegice v Kranju. Gre za projekt, s katerim v okviru mentorskega sodelovanja z uspešnimi ženskami mladim iskalkam prve zaposlitve in študentka...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2019 / 18:01

Dan odprtih vrat za zavezance

Kranj – Finančna uprava (Furs) bo v petek, 17. maja, pripravila v vseh svojih uradih po Sloveniji in v generalnem finančnem uradu v Ljubljani dan odprtih vrat, s katerim želi približati svoje delo...

Kronika / nedelja, 12. maj 2019 / 18:01

Našli lastnika čevljev in očal

Kranj – Kranjski policisti so ta teden na podlagi informacije občana in najdenih športnih čevljev ter očal z dioptrijo na razgledni ploščadi na Pungertu v Kranju ter v kanjonu reke Kokre izvedli is...