Jedi za spomladanske dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, pol dl sezamovega olja, 1 srednje velik melancan, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom.

Priprava: Paradižnike operemo in jim odrežemo zgornje dele. Z žličko izdolbemo notranjost paradižnika, ga obrnemo navzdol, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke, narezane na kolobarje, paprike, narezane na rezance, na kocke narezan melancan, liste zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo in ohladimo v hladilniku, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike in jih shranimo v hladilniku do serviranja. Preden jed postrežemo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo dekoriramo s peteršiljem in zeleno papriko ali pa z redkvicami.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak.

Priprava: Juho pristavimo. Poleg govejega mesa dodamo še perutnino in tudi perutninske želodčke. Juho kuhamo približno 2 uri. Na rezance narezano piščančje meso uporabimo za jušni vložek, meso govejih reber pa uporabimo mleto za nadevanje ali v solati s čebulo. V juho vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag maščobe umešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj na rahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo enakomerne žličnike, ki jih oblikujemo z dvema žlicama. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Nadevana svinjska ribica colbert

Sestavine: 60 dag svinjske ribice, 1 vejica svežega timijana in rožmarina, malo mlete kumine, sol, poper, 4 blanširani ohrovtovi listi.

Nadev: 1 čebula, 2 žlici maščobe, 15 dag jurčkov ali kakšne druge gobe, 2 stroka neočiščenega česna, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, pol vejice luštreka.

Priprava: Meso očistimo in začinimo s soljo, poprom, sesekljanim rožmarinom, timijanom in mleto kumino ter pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo nadev, tako da v ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, na lističe narezane gobe in česen, da zadiši. Maso nekoliko ohladimo, dodamo jajca, peteršilj, začinimo in premešamo. Z nožem in nato s kuhalnico ribi naredimo luknjo, ki jo napolnimo z nadevom in dobro zašpilimo. Zavijemo jo v liste slanine in ohrovtove liste. Nadevano svinjsko ribico počasi spečemo, pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pečeno narežemo in damo na krožnik po dve rezini mesa in dva kosa korenčkovih štrukljev. Prelijemo z malo omake od pečenja, jed okrasimo s svežimi zelišči. Ponudimo z zeleno solato.

Korenčkovi štruklji: Naredimo rezančno testo iz dveh jajc. Iz testa narežemo liste tako kot za lazanjo in jih skuhamo v vreli slani vodi. Korenček nekoliko prevremo, ga zmeljemo, primešamo jajce, začinimo in z nadevom nadevamo testne krpe, zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slanem kropu 25 minut. Nekoliko jih ohladimo in narežemo na primerne kose.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 22. januar 2013 / 07:00

Fosili iz okolice Kamnika

Kranj - Danes, v torek, 22. januarja, ob 18. uri bo v Mestni hiši v Kranju odprtje razstave in muzejski večer z naslovom Fosili iz okolice Kamnika. Razstava obiskovalca popelje skozi zgodo...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 23. avgust 2022 / 16:33

Prenovili vrtec na Visokem

Visoko – V popolnoma prenovljene prostore z novo opremo bodo ob novem šolskem letu stopili otroci Vrtca Janček na Visokem. Kot je pojasnil šenčurski župan Ciril Kozjek, bo prenova sklenjena pred 1....

Kranj / torek, 23. avgust 2022 / 16:32

Cesta zaprta do konca avgusta

Do konca avgusta bo zaradi gradbenih del popolnoma zaprt del Ceste Staneta Žagarja v Kranju.

Mularija / torek, 23. avgust 2022 / 16:30

»Poseben oratorij«

Pri Svetem Duhu so oratorij letos pripravili že petnajsto leto, v svoje dejavnosti pa so tokrat vključili tudi štiri otroke s posebnimi potrebami.

Železniki / torek, 23. avgust 2022 / 16:27

Preplet skulptur in fotografij

Železniki – V galeriji Muzeja Železniki so v petek odprli razstavo, pri kateri sta moči na svojevrsten način združila rezbar Marjan Smrekar iz Šenčurja in domači fotografski mojster Aleksander Čufa...

Izleti GG / torek, 23. avgust 2022 / 15:39

Za vsakogar se najde nekaj

Prebudila sva se v krasno jutro brez oblačka, topli piši vetra pa so napovedovali vroč julijski dan. Iz vasice Javorje sva se ponovno zapeljala do Sedla (1907 m n. m.) in pot še za nekaj o...