Danijel Wutti in Matej Zenz

Mladinsko srečanje v Šentjanžu

V kulturnem središču K & K v Šentjanžu v Rožu je bilo pretekli teden srečanje mladih predstavnikov narodnih skupnosti iz Nemčije, Poljske, Danske, Švedske, Italije, Madžarske, Švice in Avstrije. Nad trideset predstavnikov manjšin je problematiko svojega obstoja in delovanja obravnavalo v treh delovnih skupinah, ki so se posebej ukvarjale s svojim političnim položajem v državah, kjer živijo, z uvajanjem sodobnih načinov komuniciranja z domačimi in tujimi javnostmi in z iskanjem učinkovitejših načinov organiziranja, saj so nekatere oblike že preživele in ne ustrezajo več zahtevam spodobnega časa. Srečanje in seminar v Šentjanžu je bila priprava na veliki mednarodni seminar, ki bo med 12. in 19. septembrom v Pliberku v Podjuni in se ga bo udeležilo okrog 80 predstavnikov evropskih narodnih manjšin. Mladina evropskih narodnih skupnosti MENS (Youth of Europaen Nationalities – YEN po angleško, Jugend Europaeischer Volksgruppen – JEV po nemško) združuje trenutno 37 organizacij z okrog 30 tisoč člani. Druženje mladih v Šentjanžu so organizirale mladinske organizacije Slovencev na Koroškem: Koroška dijaška zveza (KDZ), Mlada Enotna lista, Katoliška mladina in Klubi slovenskih študentk in študentov (KSŠŠ) v Celovcu, na Dunaju in v Gradcu.

»Našim gostom želimo pokazati tudi Koroško in razmere, v katerih živimo Slovenci. Iz pogovorov s prijatelji iz drugih držav sklepamo, da je naš položaj v Avstriji in tudi v Italiji slab in da vodstvo Evropske unije v Bruslju nasploh daje manjšinam premalo pozornosti. V mnogih državah so manjšinski jeziki izločeni iz javne rabe. Primer vzorne skrbi za manjšine sta Nemčija in Danska. Na Danskem je Nemcem in Dancem v Nemčiji zagotovljen optimalni obseg pravic. S svojimi ugotovitvami o položaju in zaščiti manjšin v Evropi bomo seznanili tudi Bruselj,« sta povedala predstavnika organizatorjev srečanja v Šentjanžu, študent Danijel Wutti iz Borovelj in Matej Zenz iz Ledinc/Ledenitzen v bližini Baškega jezera.

V kulturnem središču v Šentjanžu se stalno kaj dogaja. V torek, 8. junija, bo Slovenska prosvetna zveza v njem podelila Drabosnjakovo priznanje Joziju Packu za prizadevno delo pri zbiranju in ohranjanju slovenskih narečnih hišnih in ledinskih imen na Koroškem, ki so bili uvrščeni med nesnovno kulturno dediščino avstrijske sekcije Unesca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Slastne čokoladne pregrehe

V knjigi Pečemo za praznike 2 smo poiskali nekaj receptov za sladice iz čokolade. Včasih se je pač treba malce pregrešiti ...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.