Praznovanje abrahama Janeza Markute iz Čadovelj je bila dogodivščina, polna dobre volje.

Za abrahama v Amsterdam

Janez Markuta je pred kratkim praznoval abrahama. Prihaja iz Čadovelj, vasi pod Storžičem. Večina Janeza pozna po njegovi predanosti kmetiji, kjer dela nikoli ne zmanjka. Šparglji, jagode, češnje, slive, maline, jabolka, hruške … Ima pa Janez še eno ljubezen: šport. Obožuje tek, udeležuje se tudi maratonov.

Praznovanje petdesetega rojstnega dne Janeza Markute je trajalo kar nekaj dni, če ne ves teden. Zaključilo se je s sobotnim rajanjem na Trsteniku, kjer so bili prisotni v dvorani v veselem razpoloženju vse do zgodnjih ur naslednjega dne. Za glasbeni in povezovalni del je poskrbel ansambel Fantje z vasi, vmes pa je bilo dogajanje polno kulturnih, plesnih, humornih vložkov. Prijatelji so Janezu pripravili celo 'kolo sreče', torta je prišla na vrsto okoli polnoči, zabavnega programa in glasbe pa kar ni zmanjkalo. Mimogrede se je oglasil še Gorenjski glas, že prej pa je en dan Janez prisluhnil voščilu za rojstni dan na Radiu Gorenjc.

Najbolj pompozno dogodivščino pa so mu zagotovo pripravili doma, v Čadovljah. Sosedje in domači so namreč organizirali maraton. 21-kilometrsko Barcelono so tako prestavili v Čadovlje. No, kilometre so prilagodili.

Dan pred rojstnim dnem so mu namesto mlaja po­stavili suho jabolko z vsemi pripravami pod njim, ki jih pač nekdo potrebuje za obiranje sadja in kuhanje žganja, na dvorišču pa se je znašlo za pet desetic petdeset gajbic za sadje.

Potem pa še omenjeni maraton. Sosednje in domači so uprizorili pravo tekaško borbo. Maraton je imel štart na začetku vasi, cilj na Markutovem dvorišču, udeležba je bila 'mednarodna'. Kot vsak pravi maraton je tudi Janezova Barcelona v domači vasi imela napovedovalca, vsak tekmujoči pa posebno opravo, ki je pripovedovala košček zgodbe o abrahamovcu. Tako smo med skoraj štiridesetimi sodelujočimi – precej pisano druščino, videli kar nekaj pojav in zagnanih tekačev. Smeha ni manjkalo.

Piko na i pa je zagotovo predstavljalo slavljenčevo darilo, ideja družine – plačana letalska karta in štartnina za amsterdamski maraton. In če smo prav razumeli, bo tokrat na preizkušnji 42-kilometrska proga.

Sedemnajstega oktobra se bo Janez tako podal v sproščeno holandsko mesto, tri dni kasneje pa bomo že lahko navijali zanj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 18. maj 2017 / 17:08

Med gorenjskimi tretjeligaši najvišje Blejci

Kranj – V 3. slovenski ligi center so odigrali tekme 24. kroga. Rezultati gorenjskih ekip: Sava Kranj – Ilirija 1911 2 : 3, Tinex Šenčur – Brinje Grosuplje 2 : 0, Bled Hirter – Komenda 3 : 1, Šobec...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 8. oktober 2013 / 07:00

Nov družinski član

Pred kratkim smo spoznali novega avtomobilskega člana družine Suzuki. Na golfski površini Diners Golf in Country Kluba Ljubljana v Smledniku smo tako pozdravili novega SX4 S-Cross.

Razvedrilo / torek, 8. oktober 2013 / 07:00

Za abrahama v Amsterdam

Janez Markuta je pred kratkim praznoval abrahama. Prihaja iz Čadovelj, vasi pod Storžičem. Večina Janeza pozna po njegovi predanosti kmetiji, kjer dela nikoli ne zmanjka. Šparglji, jagode, češnje, sli...

Razvedrilo / torek, 8. oktober 2013 / 07:00

Slavljenec Franci

V nedeljo, 22. septembra letos, je Franci Krč ali po domače Španov Franci ml. iz Gorenj pri Kranju praznoval svoj 40. rojstni dan. Na domačem dvorišču se je odvijalo prijetno praznovanje v...

Nasveti / torek, 8. oktober 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Obračam se na vas, da mi odgovorite samo na eno vprašanje. Ali bom dobila stanovanje in kdaj? Hvala.

Nasveti / torek, 8. oktober 2013 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem, da sem bila odsotna (na potovanju v tujini) in sem dobila telefonski klic. V bistvu je bilo okolje podobno kot doma, vendar sem vedela, da sem na potovanju. Klic na običajni...