Modri val iz Kopra

Modri val in Trio Šubic

Na desetem Večeru slovenskih viž v narečju, ki bo 11. junija ob 19.30 v Škofji Loki, bosta nastopila tudi primorski ansambel Modri val in Trio Šubic, ki prihaja s škofjeloškega območja.

»Po sedemnajstih letih aktivnega nastopanja se lahko predstavimo kot rutiniran in uigran kvintet, ki prihaja s slovenske obale, kar je posebnost oz. edinstveni primer ta čas v teh krajih,« pravijo v ansamblu Modri val iz Kopra. Sestavljajo ga Danijel Možina na harmoniki in klaviaturah, Kajetan Lazar na kitari in v vlogi glavnega pevca, na baritonu, bas kitari in pozavni je Robert Briščak (Bobo bas), Jerica Česnik prispeva nepogrešljivi ženski vokal, Marjan Jahn igra trobento, Stanislav Hreščak pa klarinet in saksofon.

Doslej so izdali pet kaset oz. zgoščenk: Ljubezen z obale, Nona Ivanka, Zapojmo Primorci, Ne pozabi poletja in Solinar, lani pa so skupaj z Marjanom Zgoncem posneli še zgoščenko z naslovom Marjan Zgonc poje Avsenikove pesmi.

Ansambel je sodeloval na številnih festivalih narodnozabavne glasbe. Na Ptuju je leta 1995 prejel Zlatega Orfeja, med novejše uspehe pa člani štejejo nagrado za najlepšo melodijo na festivalu v Števerjanu leta 2007 in vrsto nagrad z Večerov slovenskih viž v narečju. Leta 2006 so na festivalu v Škofji Loki osvojili drugo nagrado za izvedbo in nagrado za najboljšo vižo, leto kasneje prvo nagrado za besedilo, predlani prvo nagrado za izvedbo, lani pa so prejeli nagrado za najboljšo melodijo in tretjo nagrado za izvedbo.

Precej krajšo pot kot ansambel Modri val pa ima za seboj Trio Šubic. Gre za eno mlajših gorenjskih skupin, ki prisega na narodnozabavno glasbo. Trio sestavljajo harmonikar Tomaž Šubic, kitarist Miha Šubic in basist Marjan Šubic. Miha in Marjan sta brata in živita v Škofji Loki, Tomaž pa prihaja iz vasice pod Ermanovcem na koncu Poljanske doline. Poleg lastnih skladb, ki jih za zdaj še ni za prvo zgoščenko, radi igrajo narodnozabavne viže drugih slovenskih ansamblov.

Skupaj igrajo šele tri leta in pol, a je za njimi že kar precej nastopov po Gorenjski. Mladim glasbenikom je v največje zadovoljstvo na nastopih videti vesele in zadovoljne obraze. Nastopili so tudi na zadnjih dveh večerih narečnih viž v Škofji Loki; predlani so prejeli tretjo nagrado za izvedbo, lani pa so ostali praznih rok. Doslej so veliko sodelovali tudi v oddaji Polka in majolka, kjer so bili vedno lepo sprejeti. Vsi trije člani tudi pojejo, pravijo pa, da v svoji sredini pogrešajo nežen ženski vokal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 17. avgust 2018 / 09:43

Akrobacije malih letal nad Lescami

Na letališču v Lescah je v sredo potekal že trideseti miting malega letalstva.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Špela z Močjo srca

Po osmih letih na slovenski glasbeni sceni, najprej s Foxy Teens, nato s skupino Atomik Harmonik, je Špela Grošelj pred občinstvo stopila kot samostojna pevka.

Prosti čas / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Modri val in Trio Šubic

Na desetem Večeru slovenskih viž v narečju, ki bo 11. junija ob 19.30 v Škofji Loki, bosta nastopila tudi primorski ansambel Modri val in Trio Šubic, ki prihaja s škofjeloškega območja.

Prosti čas / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Mešani občutki pred Evrovizijo

Na letošnjem Izboru za pesem Evrovizije, ki bo ta teden v Oslu, bodo Slovenijo s skladbo Narodnozabavni rock zastopali ansambel Žlindra & Kalamari. Nekaj glasbenikov smo povprašali za mnenje o slovens...

Prosti čas / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Missica za vikend

Prav nič prijetno ni, če vas izberejo za najlepšo v slovenskem univerzumu, potem pa vam po dveh dneh vzamejo krono z razlago, da je prišlo do napačnega vrstnega reda. Da je slačifantovstvo donosen pos...

Prosti čas / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Vsakih nekaj dni se mi sanja o dojenčkih. Sanje so različno intenzivne, različno se jih spomnim, vedno pa se v njih pojavlja kaka morbidnost. Tako sem sanjala, da so v nakupovalnem središču...