Jedi za spomladanske dni

Losos v solati

Sestavine: 30 dag stročjega fižola, 4 srednje veliki paradižniki, 1 glava solate, 1 glava rdečega radiča, 1 rdeča čebula, pol kozarca kislih kumaric, 20 dag malih rakcev, 2 stroka česna, 15 rezin prekajenega lososa, pol dl balzamičnega kisa, žlička gorčice, sol, poper, origano po okusu, sesekljan peteršilj, pol dl oljčnega kisa.

Priprava: Fižol očistimo in 20 minut kuhamo v slanem kropu, nato ga odcedimo in ohladimo. Paradižnike olupimo in razrežemo ter odstranimo semena. Solatne liste operemo in odcedimo. Čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke, kumarice narežemo na rezance. Rakce iz konzerve oplaknemo pod tekočo vodo. Česen olupimo in sesekljamo. Skledo za solato obložimo s solatnimi listi, nanje naložimo fižol, druge dodatke in zvite rezine lososa. Kis zmešamo z gorčico, soljo, poprom, česnom, peteršiljem, origanom in oljčnim oljem. S tem prelivom pokapljamo solato.

Fižolova enolončnica s papriko in feto sirom

Sestavine: 15 dag fete sira, 3 drobne čebule, pol dl oljčnega olja, malo svežega ingverja, 10 dag riža, tri četrt litra zelenjavne juhe, 2,50 paradižnikovih pelatov, 1 žlica medu, vejica svežega timijana, vejica rožmarina, rdeča in zelena paprika, 30 dag stročjega fižola (lahko tudi zamrznjenega), 2 manjši pločevinki belega fižola, sol, sveže mleti poper.

Priprava: Sir grobo zdrobimo v skledo. Pol čebule olupimo, drobno sesekljamo in zmešamo s 4 žlicami oljčnega olja. Mešanico prelijemo po siru in postavimo za nekaj časa v hladilnik - lahko tudi čez noč. Nato drugo polovico čebule in ingver olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo malo olja, dodamo riž, ki ga nekoliko prepražimo in zalijemo z vročo zelenjavno juho ter prevremo. Juhi dodamo še paradižnikove pelate, med, vejici timijana in rožmarina. Jed dobro premešamo, pokrijemo in dušimo 20 minut. Medtem dodamo papriki, narezani na tanke rezance. Stročji fižol (zamrznjenega ne odtalimo) zmešamo s fižolom iz pločevink in stresemo k jedi, dobro premešamo in dušimo še 20 minut. Na koncu jed začinimo s soljo in poprom. Jed nadevamo na krožnike, jo potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom in sirom feto. Za okras jedi lahko dodamo še žlico ali dve kisle smetane.

Makaronovo meso s sojinimi kockami

Sestavine: 32 dag malih testenih polžkov, 14 dag sojinih kock, 1 dl olja, 12 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag gobic, 6 dag leče, 4 dag ajdove kaše, 6 dag tofuja, 2 kaplji olja s pekočo papriko, 4 dag paradižnikove mezge, 1 konzerva džuveča, malo sojine omake ali tamarija.

Priprava: Polžke skuhamo v slanem kropu. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, česen, dodamo narezane gobice, pekoče olje in paradižnikovo mezgo. Sojine kocke namočimo v sojino omako, prevremo in jih nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Nazadnje dodamo še kuhano ajdovo kašo in lečo ter na kocke narezan tofu. Jed začinimo in dobro premešamo ter prevremo. Poleg ponudimo zeleno solato z limonovim sokom.

Jogurtova sadna terina

Sestavine: četrt l stepene rastlinske smetane, 10 listov želatine, četrt kg jagod, sok limone, 4 žlice medu, pol l jogurta, četrt breskovega kompota.

Čokoladna omaka: osminka l vode, 1 žlička vanilin sladkorja, 6 žlic medu, 10 dag jedilne čokolade, osminka l jogurta.

Priprava: Model za terino splaknemo s hladno vodo in ga obložimo s prozorno folijo. Stepemo sladko smetano, 5 listov želatine namočimo v hladno vodo. Jagode očistimo, operemo, osušimo in jih z mešalcem zmiksamo, dodamo limonov sok, med in četrt l jogurta. Dobro premešamo. Želatino dobro ožmemo, jo zmešamo z malo jagodne mase in postavimo nad soparo, da se želatina razpusti. Odstavimo in zmešamo s preostalo jagodno maso. Masi primešamo polovico stepene sladke smetane. Kremo damo v model in jo za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem namočimo preostalo želatino. Breskve dobro osušimo, narežemo na kocke, jih v mešalcu zmešamo s preostalim jogurtom, dodamo še maraskino. Želatino dobro ožmemo, dodamo masi in nad soparo segrejemo, da se želatina razpusti. Preostalo smetano primešamo ohlajeni breskovi masi. Breskvino maso damo na jagodno maso. Terino postavimo na hladno za nekaj ur. Zamrzniti ne sme. Ohlajeno terino zvrnemo na desko, odstranimo folijo in narežemo na kose. Prelijemo jo s čokoladno jogurtovo omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. januar 2019 / 11:30

Lani zbrali za milijardo evrov več dajatev

Davčni zavezanci so lani finančni upravi plačali milijardo evrov več dajatev kot v letu prej, več kot 95 odstotkov vseh finančnih obveznosti pa so vplačali prostovoljno.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.