Jedi za spomladanske dni

Losos v solati

Sestavine: 30 dag stročjega fižola, 4 srednje veliki paradižniki, 1 glava solate, 1 glava rdečega radiča, 1 rdeča čebula, pol kozarca kislih kumaric, 20 dag malih rakcev, 2 stroka česna, 15 rezin prekajenega lososa, pol dl balzamičnega kisa, žlička gorčice, sol, poper, origano po okusu, sesekljan peteršilj, pol dl oljčnega kisa.

Priprava: Fižol očistimo in 20 minut kuhamo v slanem kropu, nato ga odcedimo in ohladimo. Paradižnike olupimo in razrežemo ter odstranimo semena. Solatne liste operemo in odcedimo. Čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke, kumarice narežemo na rezance. Rakce iz konzerve oplaknemo pod tekočo vodo. Česen olupimo in sesekljamo. Skledo za solato obložimo s solatnimi listi, nanje naložimo fižol, druge dodatke in zvite rezine lososa. Kis zmešamo z gorčico, soljo, poprom, česnom, peteršiljem, origanom in oljčnim oljem. S tem prelivom pokapljamo solato.

Fižolova enolončnica s papriko in feto sirom

Sestavine: 15 dag fete sira, 3 drobne čebule, pol dl oljčnega olja, malo svežega ingverja, 10 dag riža, tri četrt litra zelenjavne juhe, 2,50 paradižnikovih pelatov, 1 žlica medu, vejica svežega timijana, vejica rožmarina, rdeča in zelena paprika, 30 dag stročjega fižola (lahko tudi zamrznjenega), 2 manjši pločevinki belega fižola, sol, sveže mleti poper.

Priprava: Sir grobo zdrobimo v skledo. Pol čebule olupimo, drobno sesekljamo in zmešamo s 4 žlicami oljčnega olja. Mešanico prelijemo po siru in postavimo za nekaj časa v hladilnik - lahko tudi čez noč. Nato drugo polovico čebule in ingver olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo malo olja, dodamo riž, ki ga nekoliko prepražimo in zalijemo z vročo zelenjavno juho ter prevremo. Juhi dodamo še paradižnikove pelate, med, vejici timijana in rožmarina. Jed dobro premešamo, pokrijemo in dušimo 20 minut. Medtem dodamo papriki, narezani na tanke rezance. Stročji fižol (zamrznjenega ne odtalimo) zmešamo s fižolom iz pločevink in stresemo k jedi, dobro premešamo in dušimo še 20 minut. Na koncu jed začinimo s soljo in poprom. Jed nadevamo na krožnike, jo potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom in sirom feto. Za okras jedi lahko dodamo še žlico ali dve kisle smetane.

Makaronovo meso s sojinimi kockami

Sestavine: 32 dag malih testenih polžkov, 14 dag sojinih kock, 1 dl olja, 12 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag gobic, 6 dag leče, 4 dag ajdove kaše, 6 dag tofuja, 2 kaplji olja s pekočo papriko, 4 dag paradižnikove mezge, 1 konzerva džuveča, malo sojine omake ali tamarija.

Priprava: Polžke skuhamo v slanem kropu. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, česen, dodamo narezane gobice, pekoče olje in paradižnikovo mezgo. Sojine kocke namočimo v sojino omako, prevremo in jih nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Nazadnje dodamo še kuhano ajdovo kašo in lečo ter na kocke narezan tofu. Jed začinimo in dobro premešamo ter prevremo. Poleg ponudimo zeleno solato z limonovim sokom.

Jogurtova sadna terina

Sestavine: četrt l stepene rastlinske smetane, 10 listov želatine, četrt kg jagod, sok limone, 4 žlice medu, pol l jogurta, četrt breskovega kompota.

Čokoladna omaka: osminka l vode, 1 žlička vanilin sladkorja, 6 žlic medu, 10 dag jedilne čokolade, osminka l jogurta.

Priprava: Model za terino splaknemo s hladno vodo in ga obložimo s prozorno folijo. Stepemo sladko smetano, 5 listov želatine namočimo v hladno vodo. Jagode očistimo, operemo, osušimo in jih z mešalcem zmiksamo, dodamo limonov sok, med in četrt l jogurta. Dobro premešamo. Želatino dobro ožmemo, jo zmešamo z malo jagodne mase in postavimo nad soparo, da se želatina razpusti. Odstavimo in zmešamo s preostalo jagodno maso. Masi primešamo polovico stepene sladke smetane. Kremo damo v model in jo za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem namočimo preostalo želatino. Breskve dobro osušimo, narežemo na kocke, jih v mešalcu zmešamo s preostalim jogurtom, dodamo še maraskino. Želatino dobro ožmemo, dodamo masi in nad soparo segrejemo, da se želatina razpusti. Preostalo smetano primešamo ohlajeni breskovi masi. Breskvino maso damo na jagodno maso. Terino postavimo na hladno za nekaj ur. Zamrzniti ne sme. Ohlajeno terino zvrnemo na desko, odstranimo folijo in narežemo na kose. Prelijemo jo s čokoladno jogurtovo omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 1. julij 2008 / 07:00

Na avtoceste samo z vinjetami

Od danes naprej so za vožnjo po slovenskih avtocestah in drugih hitrih cestah, ki jih upravlja Dars, obvezne vinjete. Njihovo uporabo nadzirajo Dars, policija, carina in prometni inšpektorat.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 8. oktober 2022 / 06:00

Nekateri vodni viriso še vedno skromni

Komunala Kranj je preklicala prepoved zalivanja in pranja. A zakaj ne povsod?

Gospodarstvo / sobota, 8. oktober 2022 / 17:29

Slovenija brez stekline

Kranj – Osemindvajsetega septembra je bil svetovni dan boja proti steklini, ki je bil namenjen ozaveščanju o tej bolezni in prizadevanjem za odpravo bolezni po svetu. Kot so ob tem sporočili z mini...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 8. oktober 2022 / 17:28

Druga trgatev Nacetove trte

Na vrtu rojstne hiše prvega slovenskega gledališkega igralca, režiserja in pedagoga Ignacija Borštnika v Cerkljah so pripravili drugo trgatev Nacetove trte, potomke najstarejše vinske trte na svetu z...

Kronika / sobota, 8. oktober 2022 / 17:25

Pod kolesi tovornega vozila se je udrla cesta

Kranj – V ponedeljek zjutraj se je na Savski cesti v Kranju pod kolesi tovornega vozila udrla cesta, vozilo pa se je nato nevarno nagnilo nad železniško progo. V vozilu je bilo okoli pet kubičnih m...

Gospodarstvo / sobota, 8. oktober 2022 / 17:24

Enotni polnilec za mobilne telefone

Evropski parlament je v torek na plenarnem zasedanju sprejel direktivo, ki bo potrošnikom omogočila, da bodo za vse mobilne telefone in tablične računalnike lahko uporabljali enotni polnilec. Direk...