Jedi za spomladanske dni

Piščančje prsi z ajdovo kašo

Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in narezan drobnjak, oljčno olje, balzamični kis, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, splaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popopramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. (Lahko vzamemo prsi pečenega piščanca.) Zelenjavo poljubno narežemo, primešamo oljčno olje, kis, tri četrt na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper. Na krožnike razporedimo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno okrasimo.

Čemaževa enolončnica

Sestavine: 25 dag kruha, 8 dag svežega čemaža, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja z baziliko, 2 žlici paprike v prahu, liter in pol vode, 2 žlici narezanega drobnjaka.

Priprava: Kruh narežemo na drobno. Čemaž očistimo, operemo in drobno narežemo ter posolimo. Olje z baziliko segrejemo v posodi, dodamo narezan kruh ter blanširan in narezan čemaž. Previdno obračamo, nekoliko zapečemo po obeh straneh. Nato potresemo papriko v prahu in prilijemo hladno vodo. Zavremo in kuhamo pri zmerni temperaturi nekaj minut, nato odstavimo z ognja. Potresemo z narezanim drobnjakom. Še vročo juho ponudimo. Juho lahko zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho, tokrat juhi dodamo še žlico ali dve s hladno vodo razredčeno kislo smetano. K juhi lahko ponudimo še zlate kroglice ali pa kakšno drugo primerno zakuho. Iz čemaža lahko naredimo tudi namaz – pesto. Naredimo ga tako, da čemaž prevremo, ga dobro sesekljamo ali pa kar zmešamo s paličnim mešalnikom, nato vežemo še z oljčnim oljem. Pesto začinimo in damo v primerne kozarce. Čemaž naj bo hermetično zaprt. Uporabljamo ga lahko v različne namene. (Goveji zrezki v omaki s čemažem, popečeni beli kruhki s čemažem itd.)

Dušena govedina v omaki

Sestavine: 70 dag govejega stegna (carski del), sol, poper, 1 žlica gorčice, 7 dag maščobe, 15 dag jušne zelenjave, 8 dag čebule, zeliščni šopek, malo rjavega fonda, 2 dag moke, rdeče vino po potrebi, 3 dl kisle smetane.

Priprava: Mesu odstranimo kožice, posolimo, popopramo in namažemo z gorčico. V posodi segrejemo maščobo in na njej meso opečemo. Opečeno meso položimo v drugo posodo, da se ne ohladi, postavimo na toplo. Na ostanku maščobe prepražimo na kolobarje narezano zelenjavo, še preden zarumeni, dodamo še čebulo in prepražimo. Nato dodamo še zeliščni šopek in meso. Po potrebi zalivamo s fondom ali vodo, meso pa redno obračamo. Po kakšni uri dušenja, govedino znova vzamemo iz omake. Omako nekoliko pomokamo in dobro prepražimo. Omako pretlačimo, ji dodamo vino in razredčeno kislo smetano, po okusu ji lahko dodamo še nekaj kapljic limonovega soka. Meso narežemo na rezine, jih položimo na krožnik in podlijemo z nekoliko omake. Poleg lahko ponudimo kruhov cmok ali pa krompirjeve svaljke.

Motovilec s kruhki

Sestavine: 24 dag motovilca, 2 hruški, 4 rezine popečenega kruha, 12 dag gorgonzole.

Preliv: gorgonzola, oljčno olje, sesekljani lešniki, sol, poper, paprika v prahu.

Priprava: Motovilec operemo in razporedimo na krožnike. Kruhove rezine popečemo na žaru, premažemo z maslom in obložimo z rezinami gorgonzole. Še nekoliko zapečemo. Motovilec prelijemo s prelivom in obložimo s popečenimi kruhki. Solato okrasimo z malimi paradižniki.

Čokoladni narastek

Sestavine: pol l mleka, vanilijev sladkor, 12 dag sladkorja, 10 dag masla ali margarine, 12 dag moke, 6 rumenjakov, sneg 8 beljakov, 15 dag čokolade.

Priprava: Naredimo bešamel, tako da maslo segrejemo, dodamo moko in prilijemo vroče mleko. Dobro mešamo in skuhamo. V ohlajeni bešamel umešamo drugega za drugim rumenjake, stopljeno čokolado in sneg beljakov, v katere smo vtepli sladkor. Maso rahlo premešamo in napolnimo z maslom dobro namazane modelčke in jih potresemo s sladkorjem, da se masa ne sprime. Modelčke napolnimo do tri četrtine, jih dobro zapremo z namazano folijo. Pečemo jih v pekaču s polovico vode 25 minut. Pudinge zvrnemo na krožnike in jih ponudimo s pripravljeno kremo in toplo čokolado.

Krema: 2 rumenjaka umešamo z 10 dag sladkorja, dodamo dobro žlico škrobne moke, zalijemo s pol l vrelega mleka, začinimo z vanilin sladkorjem in dodamo nekoliko maraskina. Kremo kuhamo, da se zgosti. Ohlajeno ponudimo.

Topla čokolada: 2 dl sladke smetane segrejemo, dodamo čokolado, sladkamo in dobro prevremo. Še vročo ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Direktor knjižnice bo Matjaž Eržen

Škofja Loka - Potem ko se je dosedanja direktorica Marija Leban odločila za upokojitev, je svet Knjižnice Ivana Tavčarja v Škofji Loki na razpisu izbral novega direktorja. To bo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 6. maj 2014 / 13:22

Padel pod traktor

Bohinj – Na Planini Zajamnik se je minuli konec tedna smrtno ponesrečil 59-letni traktorist iz Bohinja. Policiste so o nesreči, ki se je zelo verjetno zgodila že v petek pozno zvečer, obvestili v s...

Škofja Loka / torek, 6. maj 2014 / 13:21

Oseminštirideset ur brez telefona

Gradbeniki, ki gradijo predor na poljanski obvoznici, so pred nedavnim pretrgali telefonski kabel, zaradi česar je bilo dvajset gospodinjstev v dolini Hrastnice dva dni brez telefona.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 6. maj 2014 / 13:20

Prvomajska paradna vožnja pod Krvavcem

Cerklje – Avto moto društvo Cerklje na Gorenjskem je organiziralo tradicionalno, že enainšestdeseto prvomajsko paradno vožnjo. V povorki je po besedah predsednika AMD Cerklje Zdravka Novaka sodelo...

Razvedrilo / torek, 6. maj 2014 / 12:55

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš...

GG Plus / torek, 6. maj 2014 / 12:47

Gorenjski spomeniki padlim v prvi svetovni vojni

Ste vedeli, da je na Gorenjskem cela množica spomenikov in drugih pomnikov Gorenjcem, padlim v prvi svetovni vojni? Večina ve za tistega v domači fari, za druge pač ne. Koliko jih sploh je, kje so, ka...