Jedi za spomladanske dni
Piščančje prsi z ajdovo kašo
Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in narezan drobnjak, oljčno olje, balzamični kis, sol, poper.
Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, splaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popopramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. (Lahko vzamemo prsi pečenega piščanca.) Zelenjavo poljubno narežemo, primešamo oljčno olje, kis, tri četrt na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper. Na krožnike razporedimo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno okrasimo.
Čemaževa enolončnica
Sestavine: 25 dag kruha, 8 dag svežega čemaža, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja z baziliko, 2 žlici paprike v prahu, liter in pol vode, 2 žlici narezanega drobnjaka.
Priprava: Kruh narežemo na drobno. Čemaž očistimo, operemo in drobno narežemo ter posolimo. Olje z baziliko segrejemo v posodi, dodamo narezan kruh ter blanširan in narezan čemaž. Previdno obračamo, nekoliko zapečemo po obeh straneh. Nato potresemo papriko v prahu in prilijemo hladno vodo. Zavremo in kuhamo pri zmerni temperaturi nekaj minut, nato odstavimo z ognja. Potresemo z narezanim drobnjakom. Še vročo juho ponudimo. Juho lahko zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho, tokrat juhi dodamo še žlico ali dve s hladno vodo razredčeno kislo smetano. K juhi lahko ponudimo še zlate kroglice ali pa kakšno drugo primerno zakuho. Iz čemaža lahko naredimo tudi namaz – pesto. Naredimo ga tako, da čemaž prevremo, ga dobro sesekljamo ali pa kar zmešamo s paličnim mešalnikom, nato vežemo še z oljčnim oljem. Pesto začinimo in damo v primerne kozarce. Čemaž naj bo hermetično zaprt. Uporabljamo ga lahko v različne namene. (Goveji zrezki v omaki s čemažem, popečeni beli kruhki s čemažem itd.)
Dušena govedina v omaki
Sestavine: 70 dag govejega stegna (carski del), sol, poper, 1 žlica gorčice, 7 dag maščobe, 15 dag jušne zelenjave, 8 dag čebule, zeliščni šopek, malo rjavega fonda, 2 dag moke, rdeče vino po potrebi, 3 dl kisle smetane.
Priprava: Mesu odstranimo kožice, posolimo, popopramo in namažemo z gorčico. V posodi segrejemo maščobo in na njej meso opečemo. Opečeno meso položimo v drugo posodo, da se ne ohladi, postavimo na toplo. Na ostanku maščobe prepražimo na kolobarje narezano zelenjavo, še preden zarumeni, dodamo še čebulo in prepražimo. Nato dodamo še zeliščni šopek in meso. Po potrebi zalivamo s fondom ali vodo, meso pa redno obračamo. Po kakšni uri dušenja, govedino znova vzamemo iz omake. Omako nekoliko pomokamo in dobro prepražimo. Omako pretlačimo, ji dodamo vino in razredčeno kislo smetano, po okusu ji lahko dodamo še nekaj kapljic limonovega soka. Meso narežemo na rezine, jih položimo na krožnik in podlijemo z nekoliko omake. Poleg lahko ponudimo kruhov cmok ali pa krompirjeve svaljke.
Motovilec s kruhki
Sestavine: 24 dag motovilca, 2 hruški, 4 rezine popečenega kruha, 12 dag gorgonzole.
Preliv: gorgonzola, oljčno olje, sesekljani lešniki, sol, poper, paprika v prahu.
Priprava: Motovilec operemo in razporedimo na krožnike. Kruhove rezine popečemo na žaru, premažemo z maslom in obložimo z rezinami gorgonzole. Še nekoliko zapečemo. Motovilec prelijemo s prelivom in obložimo s popečenimi kruhki. Solato okrasimo z malimi paradižniki.
Čokoladni narastek
Sestavine: pol l mleka, vanilijev sladkor, 12 dag sladkorja, 10 dag masla ali margarine, 12 dag moke, 6 rumenjakov, sneg 8 beljakov, 15 dag čokolade.
Priprava: Naredimo bešamel, tako da maslo segrejemo, dodamo moko in prilijemo vroče mleko. Dobro mešamo in skuhamo. V ohlajeni bešamel umešamo drugega za drugim rumenjake, stopljeno čokolado in sneg beljakov, v katere smo vtepli sladkor. Maso rahlo premešamo in napolnimo z maslom dobro namazane modelčke in jih potresemo s sladkorjem, da se masa ne sprime. Modelčke napolnimo do tri četrtine, jih dobro zapremo z namazano folijo. Pečemo jih v pekaču s polovico vode 25 minut. Pudinge zvrnemo na krožnike in jih ponudimo s pripravljeno kremo in toplo čokolado.
Krema: 2 rumenjaka umešamo z 10 dag sladkorja, dodamo dobro žlico škrobne moke, zalijemo s pol l vrelega mleka, začinimo z vanilin sladkorjem in dodamo nekoliko maraskina. Kremo kuhamo, da se zgosti. Ohlajeno ponudimo.
Topla čokolada: 2 dl sladke smetane segrejemo, dodamo čokolado, sladkamo in dobro prevremo. Še vročo ponudimo.