Obiskovalci so za svojo kraljico izbrali drugo salamo kot strokovna komisija. Nič čudnega, saj predsednik komisije Lojze Filipič pravi, da najboljša salama še ni bila narejena.

Tomaž drugič osvojil kraljico

Na letošnji Salamiadi, ki so jo prvič dopolnili s Tržnim dnevom, so obiskovalci in strokovna komisija izbirali najboljšo med 33 salamami.

Javorč – »Prava salama je suha domača salama,« smo slišali od obiskovalcev četrte Salamiade v Žirovskem Vrhu, ki jo je Turistično društvo Žirovski Vrh tudi tokrat pripravilo na kmetiji Javorč. »Salamiada iz leta v leto privabi več obiskovalcev, ki so letos uživali tudi v dodatni ponudbi kakovostnih domačih proizvodov z ekoloških kmetij in kmetij z dopolnilno dejavnostjo,« je povedala Lucija Kavčič, ena od glavnih organizatork prireditev. Kmeti in kmetice so ponudili domač sir, suhomesnate izdelke, suho sadje, žganje, zelje in repo ter pekovske izdelke.

Letos je strokovna komisija in tudi približno 170 obiskovalcev ocenjevalo 33 salam. Te morajo ustrezati več kriterijem: morajo biti domače (s kmetij), brez dodatkov, dolžine 40 centimetrov in teže vsaj pol kilograma. Vsa leta je predsednik komisije Lipanov - Lojze Filipič, ki ugotavlja, da se kvaliteta salam izboljšuje: »Vsako leto povemo svoje pripombe, pa tudi izdelovalci izmenjajo izkušnje. A vendar naj poudarim: nihče še ni naredil, niti jaz ne, najboljše salame.« Strokovna komisija je ocenjevala zunanji videz, mozaik, vezivnost, barvo, vonj in okus, medtem ko so obiskovalci najbrž prisegali zgolj na okus.

Po mnenju strokovne komisije je drugič zapored najboljšo salamo prinesel Tomaž Žežko s Hotovlje pri Poljanah in tako osvojil naslov kraljice Zale, obiskovalci pa so za svojo kraljico ljudskih src izbrali salamo Matije Špegliča s Sela pri Žireh. Filipiča smo vprašali še, kako lahko pri tako številnem vzorcu izberejo najboljšo salamo, torej kraljico Zale: »Da je bila na koncu izbrana najboljša, si ne upam trditi, saj se tudi nam vmes okus zaveže. Trudili smo se pošteno oceniti vse, kar pa ni lahko, saj so vse salame kvalitetne.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 1. julij 2014 / 11:09

Avstrijci cenijo slovenske obrtnike

Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj je bila eden od partnerjev pravkar končanega projekta o čezmejnem povezovanju slovenskih in avstrijskih podjetij, ki je na tem področju pokazal zelo velik pot...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

Jesenov ožig že na Gorenjskem

Jesenov ožig povzroča na velikem jesenu sušenje poganjkov ter venenje in prezgodnje odpadanje listov.

Gospodarstvo / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

Prevzemna ponudba za Žičnice Vogel

Ljubljana - V ponedeljek je KD Kapital, finančna družba, d. o. o., objavil prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Žičnice Vogel Bohinj, za kar je pridobil dovoljenje Agencije z...

Gospodarstvo / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

V Petrolu predlagajo 5,9 evra dividende

Ljubljana - V Petrolu so ob koncu lanskega leta imeli 14,6 milijona evrov bilančnega dobička. Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi ga 12,3 milijona evrov namenili za izp...

Gospodarstvo / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

Ogledali so si vrtnarijo, kmetijo in cerkev

Preddvor - V Turističnem društvu Preddvor so prejšnja leta pripravljali predavanja o gojenju rož in krasitvi domov v domu krajanov v Preddvoru, tokrat pa so se odločili za stroko...

Nasveti / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

Izkopljimo korenino bedrenca

"Čaj lajša v dihalih astmo in katar, hripavost, topi sluz. Z nesladkanim grgramo in čistimo grlo. Obnese se pri angini in bronhitisu ter vnetju v grlu, prehladih ...," tako je delček bedrenčevih zdrav...