Obiskovalci so za svojo kraljico izbrali drugo salamo kot strokovna komisija. Nič čudnega, saj predsednik komisije Lojze Filipič pravi, da najboljša salama še ni bila narejena.

Tomaž drugič osvojil kraljico

Na letošnji Salamiadi, ki so jo prvič dopolnili s Tržnim dnevom, so obiskovalci in strokovna komisija izbirali najboljšo med 33 salamami.

Javorč – »Prava salama je suha domača salama,« smo slišali od obiskovalcev četrte Salamiade v Žirovskem Vrhu, ki jo je Turistično društvo Žirovski Vrh tudi tokrat pripravilo na kmetiji Javorč. »Salamiada iz leta v leto privabi več obiskovalcev, ki so letos uživali tudi v dodatni ponudbi kakovostnih domačih proizvodov z ekoloških kmetij in kmetij z dopolnilno dejavnostjo,« je povedala Lucija Kavčič, ena od glavnih organizatork prireditev. Kmeti in kmetice so ponudili domač sir, suhomesnate izdelke, suho sadje, žganje, zelje in repo ter pekovske izdelke.

Letos je strokovna komisija in tudi približno 170 obiskovalcev ocenjevalo 33 salam. Te morajo ustrezati več kriterijem: morajo biti domače (s kmetij), brez dodatkov, dolžine 40 centimetrov in teže vsaj pol kilograma. Vsa leta je predsednik komisije Lipanov - Lojze Filipič, ki ugotavlja, da se kvaliteta salam izboljšuje: »Vsako leto povemo svoje pripombe, pa tudi izdelovalci izmenjajo izkušnje. A vendar naj poudarim: nihče še ni naredil, niti jaz ne, najboljše salame.« Strokovna komisija je ocenjevala zunanji videz, mozaik, vezivnost, barvo, vonj in okus, medtem ko so obiskovalci najbrž prisegali zgolj na okus.

Po mnenju strokovne komisije je drugič zapored najboljšo salamo prinesel Tomaž Žežko s Hotovlje pri Poljanah in tako osvojil naslov kraljice Zale, obiskovalci pa so za svojo kraljico ljudskih src izbrali salamo Matije Špegliča s Sela pri Žireh. Filipiča smo vprašali še, kako lahko pri tako številnem vzorcu izberejo najboljšo salamo, torej kraljico Zale: »Da je bila na koncu izbrana najboljša, si ne upam trditi, saj se tudi nam vmes okus zaveže. Trudili smo se pošteno oceniti vse, kar pa ni lahko, saj so vse salame kvalitetne.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 26. maj 2020 / 23:27

Bole je imel navijače tudi na virtualnih kolesarskih dirkah

Med športniki, ki že komaj čakajo na nadaljevanje sezone, so tudi cestni kolesarji. Pogovarjali smo se z izkušenim Grego Boletom, ki je pred kratkim kot prvi Slovenec nastopil na virtualni izvedbi Dir...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

V Naklem pokopali pobite pod Storžičem

O prikritem grobišču ob poti med Lovrencem in Poljano, v katerem so novembra lani našli ostanke štirih žrtev, je prva pisala oktobra leta 2004 Marjeta Smolnikar v Gorenjskem glasu.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Vodarina prinaša izgubo

Komunala Radovljica je lani poslovala z dobičkom, prvič po petnajstih letih so pozitivno poslovale tudi javne gospodarske službe, vodarina pa še vedno prinaša precejšnjo izgubo.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Brezposelnost postopoma upada

Konec februarja je bilo v radovljiški občini registriranih 316 brezposelnih, več kot polovica brezposelnih je žensk.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Lekarna postaja pretesna

Radovljica - Javni zavod Gorenjske lekarne ima v radovljiški občini lekarni v Radovljici in v Lescah ter lekarniško podružnico v Kropi. Lekarne so lani poslovale pozitivno, pri tem pa je r...

Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Otroštvo te zaznamuje za vse življenje

Otroška ljubezen do trga pred domačimi vrati je prerasla v ljubezen do mesta. Na sprehodu z dr. Cenetom Avguštinom skozi gabrov drevored do graščine.