Zakladi na travniku
Prva spomladanska zelišča, ki jih nekateri že pridno nabirajo po travnikih, iz našega telesa odplaknejo vso nesnago, ki se je v njem nabrala čez zimo in tudi po obilnem velikonočnem zajtrku ...
Sezona nabiranja zelišč se začne zgodaj spomladi, ko poženejo prve zdravilne rastlinice, kot so plučnik, trobentice, vijolice, marjetice, lapuh, koprive … Naj nam ne bo težko zaviti na neokrnjen travnik in uživati v nabiranju samoniklih spomladanskih zelišč in cvetlic. Na travniku so zakladi, hrustljavi listi mladih, na tisočere drobnih cvetic, nežnejših kot puh sinic. Če se nam še vedno ne ljubi v naravo, pomislimo, da divje rastlinice vsebujejo veliko več vitaminov in rudnin kot pridelana zelenjava, zlasti tista, ki jo domov prinesemo iz trgovin. Saj vemo, kako je slednja ponavadi pridelana – z umetnim gnojenjem, uporabo pesticidov, kemično obdelana za podaljšanje obstojnosti … Ste se zdaj končno oblekli in obuli ter pripravili košarico?
Z vijolico odstranimo mozolje in izpuščaje
Dišečo vijolico (Viola odorata) naj nabirajo ljudje, ki jih tarejo kožne težave, kot so mozoljavost, kožni ekcemi, impeting oz. vnetje z gnojnimi mehurčki, luskavica, nevrodermatitis … Zelo nežna rožica zahteva tudi nežno pripravo. Pri izbiri čaja se odločimo za preliv: dve žlički mladih cvetov in listov vijolic prelijemo s skodelico mrzle vode in pustimo stati osem do deset ur. Pred zaužitjem lahko napitek nekoliko segrejemo. Pijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Kura iz vijolic na začetku pomladi pomaga našemu telesu, da se znebi vseh strupov in nezaželenih snovi ter se zoperstavi mozoljavosti. Poleg tega, da čaj uživamo, ga uporabimo tudi za umivanje in obloge pri kožnih izpuščajih. Obnese se tudi pri malčkih z mlečnim sorom in drugimi kožnimi ekcemi. Zanje uporabimo polovično količino. Vijolica naj bi bila tudi dobro odvajalo, pospešuje pa tudi izločanje seča in potu. Tradicionalno jo uporabljajo pri katarju zgornjih in spodnjih dihalnih poti, kašlju, bronhitisu in astmi, saj pomirja kašelj in varuje sluznico. Svoj čas so z njo zdravili migrene, melanholičnost in alkoholnega mačka. Po novejših dognanjih naj bi vplivala tudi na preprečevanje nastajanja malignih tvorb. Zelo dobro se obnese v spomladanskih čajnih mešanicah za čiščenje krvi in osvežilnih solatah. Predlagam solato iz mladih vijolic, listov in cvetov trobentic, regrata in čemaža, ki jo začinimo z bučnim oljem in limono.
Razstrupimo se s trobentico
Spomladi si le natrgajmo navadnega jegliča oz. trobentice (Primula vulgaris). Pomladne kure s trobentičnim čajem so izvrstne za čiščenje krvi in razstrupljanje. Če trobenticam dodamo še kakšno drugo spomladansko rastlino, denimo brezove in koprivne liste, vijolične cvetove in liste, regratove korenine, bezgove popke …, toliko bolje. Čaj iz trobentic pripravimo tako, da dve žlički cvetov prelijemo s skodelico hladne vode, počasi segrejemo do vretja in pustimo pokrito stati pet do deset minut. Pijemo dve do tri skodelice z medom sladkanega čaja na dan. Poleg tega, da nam bo očistil kri, bo upočasnil strjevanje krvi, pospešil izločanje vode iz telesa, lajšal revmatične težave, krepil živce in srce, ublažil migreno in glavobol ter priskrbel spanec. Po tem čaju sezite tudi pri kašlju, bronhitisu, astmi, pljučnici in prehladih. Mlade liste in cvetove uporabimo v svežih spomladanskih solatah, ki nam bodo dale novih moči in zaleta.
Poživimo se z marjetico
Tudi marjetica (Bellis perennis) velja za alterant oziroma čistilo za kri, kipospeši izločanje strupov izorganizma. Poleg tega slovi po poživljajočemučinku. Kot dodatek spomladanskim solatam zatorej le naberimo cvetove in mlade liste marjetice (Bellis perennis). Presenečeni boste, kako okusni so, poleg tega pa polni vitaminov in rudnin. Cvetovi so kot nalašč za okrasitev pomladanskih solat. Spomladisi vsak dan izmladih poganjkov in listovpripravimo napitek: iztisnemo dve žlici soka ter ga zmešamo s pol skodelice vode. Seveda pa marjetico lahko uporabimo tudi v čaju, ki pomaga proti putiki, neredni menstruaciji, pospešuje presnovo, čisti kri, lajša izkašljevanje, zdravi prehladna obolenja … Čaj pripravimo v obliki poparka: eno do dve žlički cvetoče rastline prelijemo s skodelico vroče vode, po desetih minutah odcedimo in pijemo čimbolj toplega.