Jedi za praznične dni
Nojev karpačo
Sestavine: 15 dag nojevega stegna (carski del stegna), 12 dag rukole, motovilca ali druge solate, 4 žlice balzamičnega kisa, 3 dag oljčnega pikantnega olja, 2 cl konjaka, origano, 2 dl kisle smetane, 1 žlička gorčice, 2 žlički zelenega popra, sol, poper, nariban parmezan ali pikantni sir.
Priprava: Meso očistimo in v kosu damo v zamrzovalno skrinjo za približno štiri ure. Meso narežemo na stroju za rezanje na tanke lističe in jih sproti nalagamo na dobro ohlajene in s soljo potresene krožnike. Lističe po okusu začinimo s poprom in soljo. Smetano zmešamo z zelenim poprom in jo dodamo mesu na krožnikih. Na sredino dodamo v manjše šopke zavito solato. Oljčno olje zmešamo s kisom, prilijemo konjak, solimo in prelijemo meso, ki ga nato potresemo še z baziliko in naribanim parmezanom. Preostalo marinado prilijemo solati.
Ocvrti jajčevci
Sestavine: 50 dag jajčevcev, sol, poper, oljčno olje, 5 strokov česna, lističi sveže bazilike, vejica rožmarina, vejica mete, kečap.
Priprava: Jajčevce očistimo, operemo, jim odrežemo peclje, jih narežemo za prst debele rezine in potresemo s soljo ter poprom. Pustimo jih stati deset minut. V ponvi segrejemo oljčno olje in v njem opečemo jajčevce. Ocvrte položimo na papirnat prtič, da se odcedijo. Zatem narežemo česen na rezine in jih izmenično z jajčevci in lističi bazilike, rožmarina in mete naložimo na krožnik. Ponudimo jih s majonezno omako in kečapom.
Konjska rulada
Sestavine: 1 kg konjskih pleč ali stegna, 1 srednje velika čebula, 4 stroki česna, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 2 jajci, 2 rezini kruha, 2 žlici presejanih drobtin, 4 trdo kuhana jajca, sol, poper, olje.
Priprava: Konjsko meso zmeljemo na mesoreznici, dodamo drobno narezano čebulo, peteršilj, jajce, namočen in ožet kruh, poper, sol ter vse dobro premešamo. Desko potresemo z drobtinami in nanjo damo pripravljeno maso in jo oblikujemo v velik zrezek. Na sredino zrezka damo trdo kuhana jajca, zvijemo meso v rulado in položimo na pomaščen pekač. Polijemo z vročo maščobo in pečemo v vroči pečici. Med pečenjem jo zalivamo z vodo in pečenkinim sokom. Rulada je pečena, ko se lepo obarva. Tako pripravljeno narežemo na rezine, postrežemo jo s krompirjevo solato.
Kavni ali čokoladni eklerji
Sestavine: 1 dl olja, 1,5 dl vode, 3 jajca, sol, 12 dag moke, 20 dag čokolade.
Priprava: V kotliček damo vodo, olje, sol, na plinskem štedilniku zavremo, dodamo moko in kuhamo tako dolgo, da nastane cmok. Najprej ga ohladimo, nato dodamo jajce za jajcem in sproti dobro mešamo s kuhalnico, da testo postane gladko. Pekač namažemo z margarino. Testo s pomočjo vrečke nabrizgamo na približno 5 cm dolge kupčke. Eklerje pečemo v pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija, da se lepo zlato rumeno zapečejo. Pečene na vrhu prerežemo po dolgem in jih napolnimo s pripravljeno kremo.
Kavna krema: 4 rumenjake in 12 dag sladkorja mešamo, da postane penasto, dodamo 8 dag moke in pol l mleka, ki jo pomešano z 1 dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Kremo ohladimo, medtem stepemo beljake v trd sneg, ki smo jim dodali 12 dag sladkorja, in stepamo še naprej, da postanejo gladki. Beljake primešamo h kremi. Z vrečko nabrizgamo v prerezane eklerje. Na vrh kreme damo še stepeno smetano in pokrijemo z odrezanimi pokrovi. Pred serviranjem jih potresemo s sladkorjem v prahu. Če kremi odvzamemo kavo, pokrove namočimo v raztopljeno čokolado.