Jedi za praznične dni

Nojev karpačo

Sestavine: 15 dag nojevega stegna (carski del stegna), 12 dag rukole, motovilca ali druge solate, 4 žlice balzamičnega kisa, 3 dag oljčnega pikantnega olja, 2 cl konjaka, origano, 2 dl kisle smetane, 1 žlička gorčice, 2 žlički zelenega popra, sol, poper, nariban parmezan ali pikantni sir.

Priprava: Meso očistimo in v kosu damo v zamrzovalno skrinjo za približno štiri ure. Meso narežemo na stroju za rezanje na tanke lističe in jih sproti nalagamo na dobro ohlajene in s soljo potresene krožnike. Lističe po okusu začinimo s poprom in soljo. Smetano zmešamo z zelenim poprom in jo dodamo mesu na krožnikih. Na sredino dodamo v manjše šopke zavito solato. Oljčno olje zmešamo s kisom, prilijemo konjak, solimo in prelijemo meso, ki ga nato potresemo še z baziliko in naribanim parmezanom. Preostalo marinado prilijemo solati.

Ocvrti jajčevci

Sestavine: 50 dag jajčevcev, sol, poper, oljčno olje, 5 strokov česna, lističi sveže bazilike, vejica rožmarina, vejica mete, kečap.

Priprava: Jajčevce očistimo, operemo, jim odrežemo peclje, jih narežemo za prst debele rezine in potresemo s soljo ter poprom. Pustimo jih stati deset minut. V ponvi segrejemo oljčno olje in v njem opečemo jajčevce. Ocvrte položimo na papirnat prtič, da se odcedijo. Zatem narežemo česen na rezine in jih izmenično z jajčevci in lističi bazilike, rožmarina in mete naložimo na krožnik. Ponudimo jih s majonezno omako in kečapom.

Konjska rulada

Sestavine: 1 kg konjskih pleč ali stegna, 1 srednje velika čebula, 4 stroki česna, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 2 jajci, 2 rezini kruha, 2 žlici presejanih drobtin, 4 trdo kuhana jajca, sol, poper, olje.

Priprava: Konjsko meso zmeljemo na mesoreznici, dodamo drobno narezano čebulo, peteršilj, jajce, namočen in ožet kruh, poper, sol ter vse dobro premešamo. Desko potresemo z drobtinami in nanjo damo pripravljeno maso in jo oblikujemo v velik zrezek. Na sredino zrezka damo trdo kuhana jajca, zvijemo meso v rulado in položimo na pomaščen pekač. Polijemo z vročo maščobo in pečemo v vroči pečici. Med pečenjem jo zalivamo z vodo in pečenkinim sokom. Rulada je pečena, ko se lepo obarva. Tako pripravljeno narežemo na rezine, postrežemo jo s krompirjevo solato.

Kavni ali čokoladni eklerji

Sestavine: 1 dl olja, 1,5 dl vode, 3 jajca, sol, 12 dag moke, 20 dag čokolade.

Priprava: V kotliček damo vodo, olje, sol, na plinskem štedilniku zavremo, dodamo moko in kuhamo tako dolgo, da nastane cmok. Najprej ga ohladimo, nato dodamo jajce za jajcem in sproti dobro mešamo s kuhalnico, da testo postane gladko. Pekač namažemo z margarino. Testo s pomočjo vrečke nabrizgamo na približno 5 cm dolge kupčke. Eklerje pečemo v pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija, da se lepo zlato rumeno zapečejo. Pečene na vrhu prerežemo po dolgem in jih napolnimo s pripravljeno kremo.

Kavna krema: 4 rumenjake in 12 dag sladkorja mešamo, da postane penasto, dodamo 8 dag moke in pol l mleka, ki jo pomešano z 1 dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Kremo ohladimo, medtem stepemo beljake v trd sneg, ki smo jim dodali 12 dag sladkorja, in stepamo še naprej, da postanejo gladki. Beljake primešamo h kremi. Z vrečko nabrizgamo v prerezane eklerje. Na vrh kreme damo še stepeno smetano in pokrijemo z odrezanimi pokrovi. Pred serviranjem jih potresemo s sladkorjem v prahu. Če kremi odvzamemo kavo, pokrove namočimo v raztopljeno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 21. december 2018 / 18:30

Adriatic Slovenica posluje z dobičkom

Kranj – Skupina Adriatic Slovenica je v prvih letošnjih devetih mesecih zbrala 228,6 milijona evrov bruto zavarovalne premije, izplačala 164,3 milijona evrov odškodnin in zavarovalnin ter ob tem us...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Potreboval je luči

Kranj - Neznani storilec je v noči na soboto na Ulici Angelce Hlebce v Kranju poškodoval osebno vozilo BMW, z njega pa snel tudi prednja žarometa. Lastnika je oškodoval za pribli...

Kronika / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Nezakonit lov

Visoko pri Kranju - V gozdu na Visokem pri Kranju se je v past iz žičnate zanke ujela srna, ki je zato tudi poginila. O tem so obvestili kranjske policiste, ki sumijo, da gre za...

Nasveti / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Obešanje spihanih pirhov z nitjo, volno ali trakom (2)

Kako izpihana jajca oziroma pirhe varno obesimo, je več načinov. Če jajce obesimo z najlonsko ali drugo nitko, je treba nit naviti okoli male lesene ali plastične palčke in jo zavezati. Palčko na...

Nasveti / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Zgodnjespomladanski trio

Če smo zadnjič že ugriznili v čemaž - mimogrede, v nedeljo me je res pričakal v solati - si danes privoščimo prve bilke in cvetlice, ki nas poleg čemaža še razveselijo, očistijo in odženejo zadnje vir...

GG Plus / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Velikonočno ustvarjanje z otroki

Velika noč je praznik radosti in upanja. Ustvarimo z otroki vzdušje od zunaj in od znotraj. Naj delajo roke in poje duša. Današnje ideje so za otroške prstke. Starši bodimo zraven bolj za spodbud...