Skupina Zajčki ob lepem vremenu redno prihaja na prenovljeno jeseniško trim stezo. (Foto: Anka Bulovec)

Kako in kdaj naj vadimo na trimski stezi?

Treba je upoštevati načelo postopnosti in prehajati od lažjega k težjemu ter od manj zahtevnih gibalnih nalog k bolj zahtevnim.

Skupna vadba naj bi trajala približno šestdeset minut. Eno osnovnih načel se glasi, da moramo vaditi redno, in sicer tako, da smo na začetku vsak drugi dan na trim stezi, potem pa naj bi vadili dva do trikrat na teden.

Vadbo na trim stezi sestavljata v glavnem hoja in tek, vendar pa jo koristno dopolnjuje tudi izvajanje posameznih gimnastičnih vaj in gibalnih nalog ali drugih športno rekreativnih aktivnosti. Posamezne gimnastične vaje se izvajajo glede na postavljena orodja in naprave na postajah vzdolž trim steze. Vadeči lahko izpušča posamezne naloge, če meni, da so zanj prezahtevne, oziroma ustrezno zmanjša obremenitev med vadbo. Najpomembneje je, da se vsak posameznik, preden se odpravi na trimsko stezo, posvetuje s svojim zdravnikom, saj se moramo le zdravi odločiti za vadbo. Poleg tega je treba upoštevati načelo postopnosti (prehajati od lažjega k težjemu ter od manj zahtevnih gibalnih nalog k bolj zahtevnim). Obremenitev in intenzivnost vadbe sta odvisni od pripravljenosti organizma na določene psihofizične napore, od stopnje osvojenosti gibalnih nalog, od tako imenovanih psihofizičnih sposobnosti (stopnje prilagoditve srca in ožilja, dihal, živčno-mišičnega sistema ter drugih organskih sistemov). Prav tako sta tempo in ritem vadbe odvisna od starosti in spola ter splošnega počutja. Vadba na trim stezi poteka lahko organizirano v rekreacijskih skupinah (pod vodstvom strokovnjaka) ali pa udeleženci vadijo individualno. Priprava na vadbo se začne že doma z izbiro primernega oblačila in obutve. Prihod na trim stezo izkoristimo za ogrevanje oziroma za pripravo na večje napore.

Pomembno je, da se določen čas na začetku vadbe posveti ogrevanju (z lahkotnim tekom in hitro hojo postopoma pospešimo krvni obtok in srčni utrip, vključimo posamezne gibalne centre ter centre za koordinacijo gibanja v centralno živčnem sistemu, povečamo delovno sposobnost mišičnega tkiva, kar omogoči posamezniku, da lažje opravlja težje naloge. Pred vsako intenzivnejšo vadbo ali fizičnim naporom se priporoča izdatno ogrevanje; učinke ogrevanja lahko spremljamo tudi z merjenjem frekvence srčno žilnega sistema, po ogrevanju naj bi se število srčnih utripov povečalo približno na 120. Z ogrevanjem se bomo izognili poškodbam in kasneje bolečim mišicam. Ogrevanje naj bi trajalo pet do petnajst minut, lahko pa tudi dlje. Nato sledimo posameznim postajam, na katerih izvajamo različne gimnastične vaje. Pri tem pa je pomembno, da pazimo na ritmično dihanje (pri nobeni vaji ne smemo zadrževati sape). Naloge so izbrane tako, da na poti od postaje do postaje obdelamo vse mišične skupine in celostno učinkujemo na ta pomemben organski sistem. Ob krepilnih gimnastičnih vajah in gibalnih nalogah pa so na trimskih stezah predvidene tudi take vaje, ki pridejo prav v vsakdanjem življenju (naskakovanje, preskakovanje, visenje in druge). Intenzivnost vadbe, ki je postopoma naraščala, pa doseže svoj vrh približno na začetku druge polovice trimske steze (FSU = 140-160/udarcev na minuto). V tem delu tudi hitreje tečemo od postaje do postaje in delamo težje gibalne naloge. Med zadnjimi postajami zmanjšamo tempo teka in preidemo v hojo, prav tako na zadnjih postajah delamo lažje gimnastične vaje. Zaključek vadbe opravimo na znatno nižji ravni delovanja posameznih organskih sistemov. Skupna vadba naj bi trajala približno šestdeset minut. Eno osnovnih načel se glasi, da moramo vaditi redno, in sicer tako, da smo na začetku vsak drugi dan na trim stezi, potem pa naj bi vadili dva do trikrat na teden. Večkrat se pojavlja vprašanje, kako naj pričnejo vaditi začetniki. Pred začetkom vadbe se je treba najprej preizkusiti v hoji in teku, pri čemer moramo biti pozorni na število srčnih utripov na minuto in na dihanje. Ko imamo dovolj moči, pa postopno povečujemo število in intenzivnost ponavljanja vaj na posameznih postajah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 24. junij 2021 / 08:54

Vzpostavljajo mobilne enote za cepljenje

Ljubljana – V državi so včeraj ob 2038 opravljenih PCR-testih potrdili petdeset novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih je bil 2,5-odstoten. V bolnišnicah se je zdravilo 83 covidnih bolnikov,...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Za novo leto avto

Jekleni konjiček po izboru žensk, atomična Špela ima nov avto, estradniki se pojavljajo na koledarjih, Oton Župančič bi bil ponosen, Omar Naber je postal platinast, milijonta potnica pa je letela v Mo...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Novincev ne bo manjkalo

Spomladi se obeta veliko novih, zanimivih štirikolesnih novosti v vseh razredih. Novomeški Revoz prvič med "pravimi" proizvajalci.

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Prostočasnik: Voščilnice v prazničnem albumu

Pred časom je začela izhajati revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik. Izdaja Zima 2006 prinaša veliko idej, ki popestrijo letni čas in praznične dneve – podrobno s...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Pehta ozdravila Božička

Božiček gozdnim živalim obljubi darila, če se bodo poboljšale. Vse se na moč trudijo, a na koncu presenečeno ugotovijo, da je dobri mož zbolel. Kaj storiti?