Pohoda s krpljami po Pokljuki se je v nedeljo udeležila tudi skupina angleških študentov. (Foto: Tina Dokl)

Sprehod po celem snegu

Na Pokljuki so minuli konec tedna pripravili prvi krpljarski festival za ljubitelje hoje po brezpotjih v naravi.

Pokljuka – »Bilo je zabavno, uživali smo v prečudoviti pokrajini,« je bila navdušena Angležinja Charmaine Katz, ko je v nedeljo po dveh urah hoje po brezpotjih Pokljuke utrujena snela krplje z nog pred Šport hotelom Pokljuka. Njenemu mnenju se je pridružil tudi James Paterson, ki ga je prav tako očarala neokrnjena narava na Pokljuki. »Sam namreč prihajam iz industrijskega mesta, kjer komaj vidiš preko visokih stavb.« Pohoda s krpljami sta se udeležila skupaj s študentskimi kolegi, ki so si želeli na ta način popestriti praznovanje rojstnega dne v Sloveniji.

Festival krpljanja so v Šport hotelu Pokljuka v sodelovanju s krpljarskim društvom iz Ljubljane pripravili z namenom, da bi to obliko rekreacije, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja, približali čim večjemu številu ljudi. »Želimo, da bi to postalo sestavni del rekreacijske ponudbe pri nas, saj je Pokljuka za to nadvse primerna. Samo rabiš nekoga, ki pozna teren, saj v teh gozdovih lahko sicer hitro zaideš,« je opozoril prokurist v Šport hotelu Jože Resman. Prav zato tudi razmišljajo, da bi do naslednje zime od Šport hotela označili krožno pot za krpljanje. »Tudi iz prijav za naš festival – zbrali smo jih več kot petdeset – je namreč očitno, da se ljudje želijo ukvarjati s to dejavnostjo,« je pojasnil Resman. Gre namreč za poceni rekreacijo, primerno za vsakogar, je prepričana predstavnica za stike z javnostjo Simona Glavan. »Za to obliko rekreacije ni potrebno nobeno predznanje ali fizična predpriprava, saj si povsem sam odmerjaš tempo hoje.« Vse, kar potrebuješ, so pohodni čevlji in palice ter seveda krplji. Obenem je to po besedah Simone Glavan tudi do narave zelo prijazna oblika rekreacije, saj kljub hoji po brezpotjih ne uničuješ narave, celo na tekaških progah, kjer pohodniki ponavadi naredijo veliko škode, s krplji ne pustiš niti odtisa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 10. marec 2022 / 14:20

Iščejo nove 'prostoferje'

Jesenice – Na Jesenicah so junija 2020 začeli izvajati brezplačne prevoze za starejše v okviru projekta Prostofer in pod okriljem zavoda Zlata mreža. Avto, s katerim opravljajo brezplačne prevoze,...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...