Štirje pladnji. Vsak da po 35 rezin, pladnjev pa je na dan med 25 do 40. (Foto: Tina Dokl)

Stopila se je v ustih

Izjemno lahka in rahla sladica, ki gre ljudem v slast že od leta 1953. Originalna blejska kremna rezina hotela Park.

Slaščičarke pravijo tudi, da kljub dolgoletnim izkušnjam kremne rezine nikoli ne uspejo tako dobro, če jih pripravljajo doma. Kremne rezine so vsak dan sveže. Z njihovo pripravo v slaščičarski delavnici hotela Park začnejo že ob peti uri zjutraj. Testo spečejo en dan vnaprej, tako da je zjutraj ohlajeno in ravno prav hrustljavo. Listnato testo še danes mesijo na roke. Za pripravo testa porabijo dve uri. Pri tem ga večkrat prepognejo, tako da ustvarijo več plasti. Moka za pripravo kremnih rezin mora biti uležana, saj samo tako lahko tvori dovolj čvrst lepek, tako da se vaniljina krema ne sesede.

»Kam morava?« sem spraševala fotografinjo, ko sva se peljali na Bled.

»Kako, kam morava, saj si se ti menila.«

»Hotel Park. To je tisti hotel ob promenadi. Po moje. Kje bova pa parkirali?« sem zganjala paniko že pri izvozu za Tržič, »v glavnem, danes bova videli proces izdelave blejske kremne rezine. In to originalne.«

»Pa saj ti ne bodo povedali recepture.«

»Ta je skrivnost, ja, vseeno pa bova videli, kako nastaja.«

Hotel Park sva na Bledu našli brez večjih težav. Parkirali sva in takoj v zraku zavonjali kremšnite, kakor jim rečemo po domače.

Po ozkih hodnikih za osebje so naju odpeljali v slaščičarsko delavnico hotela Park, kjer nas je nasmejana in ob skodelici jutranje kave sprejela vodja delavnice Alma Rekić. Izjemno neposredna, vedno razpoložena, polna idej. Spomnila sem se, da sem jo pred kratkim srečala na slanikovi pojedini v Ljubljani. Takrat sem avtomatično sklepala, da je z Bleda, ker je pač pisalo na papirju Alma Rekić, Sava hoteli Bled, d. d., hotel Park, pa mi je sedaj razložila, da je drugače Jeseničanka. V Stuttgartu je na Intergastri 2010 prejela za svoje torte bronasto priznanje. Tokrat smo jo ujeli pri ustvarjanju čokoladne simfonije, s katero se predstavlja na sejmu Gast v Celovcu, ki poteka te dni. »Manjkajo ji še tile čokoladni metuljčki,« mi je med razlaganjem pokazala detajle v obliki metuljev, ki naj bi bili pika na i čokoladne skulpture. Kot slaščičarka sicer sledi modnim trendom, vseeno pa precej upošteva tudi svoje želje. Čokolada je tisto, s čimer najraje ustvarja.

V tem času se je iz prostora zaslišal ropot. Ravno sem si zapela veliko belo zaščitno haljo, v kateri sem se počutila kot kakšna sanitarna inšpektorica s svinčnikom in papirjem v roki, ko sem bila priča – lahko bi rekla, ubranemu 'družinskemu' stepanju. Saša, Mira in Andrej so držali pred seboj vsak svojo veliko skledo – menda naj bi imela ena s kremo vred kakšnih dvanajst kilogramov, v rokah velike stepalnike in ročno je nastajala tista rumena krema, ki jo okušamo v kremni rezini.

Na pultu so bili pripravljeni štirje pladnji. Vsak pladenj velikosti 35-krat 50 centimetrov da po 35 rezin, pladnjev pa je na dan med 25 do 40. Če je konec tedna, potem je pladnjev seveda več. Postopek se pač ponavlja. Nekatera dela opravljajo veliki mešalniki. Slaščičarji si v prostoru zelo hitro sledijo, vse teče kot namazano, vsak opravi svoj del posla. Mleko tam, jajca tu, beljaki gredo še v vročo kremo, pa dno rezine (testo) se ne sme zažgati. Okušala sem z očmi in nosom, vpijala vonjave in preden sem vprašala, kaj je to, pa kaj ono, so mi že postregli s svežo, razrezano blejsko kremno rezino. Minila ni niti ura.

Bila je popolna v vseh pogledih. Od zgoraj, spodaj, z leve in desne.

V ustih se je kar stopila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 16. junij 2010 / 07:00

Lep, lepši in najlepša

Hrvati so dobili svojo missico in mistra, Slovenci dva najlepša moška (pravzaprav fanta), najbolj priljubljene zajčice v ženskem svetu pa so praznovale ponovno razglasitev njihove ´glavne´ za letošnje...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Očistimo svoje okolje

V radovljiški občini se tudi letos pridružujemo spomladanski akciji Turistične zveze Slovenije »Očistimo svoje okolje«, s katero društva, zavodi, šole in druge organizacije ter krajanke in krajan...

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Še je čas za pripombe

Osnutka občinskih podrobnih prostorskih načrtov za središče in staro jedro Krope bosta dodatno javno razgrnjena od 18. aprila do vključno 6. maja.

Splošno / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Miji Žagar v spomin

(9. 9. 1951 - 23. 3. 2008)

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Ministrstvo odpravilo odločbo

Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo odločbo gradbene inšpekcije za Rancingarjevo vilo.

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Načrti direkcije na državnih cestah

Radovljica - Direkcija RS za ceste je pred kratkim na regionalni cesti Lesce–Kamna Gorica–Lipnica posodobila most čez Savo na Lancovem, predvidoma letos jeseni pa bo nadaljevala...