Cene rabljenih stanovanj so v Kranju že padle za desetino (ponekod na Gorenjskem tudi več), zato naj novih padcev ne bi bilo. Novogradnje bo državni sklad ponudil v najem. (Foto: Tina Dokl)

Ne zlom trga, morda zlom Vegrada

Nekateri ekonomisti napovedujejo zlom nepremičninskega trga, vendar akterji na trgu to zanikajo. Lahko cene strmoglavijo?

Kranj – Veliko novih stanovanj, ki so jih investitorji v zadnjih letih gradili kot za stavo, danes sameva praznih. Še nekaj let nazaj so kupci stanovanja razgrabili še v času gradnje, z gospodarsko krizo pa se je nakupovalna mrzlica ustavila. Ali lahko težave Vegrada, njihova napoved o znižanju cen stanovanj v Celovških dvorih v Ljubljani, sesujejo cene na trgu nepremičnin tudi na Gorenjskem oziroma ustavijo nepremičninski trg?

»Mediji poročate o zlomu nepremičninskega trga, čeprav se bo morda zlomil le Vegrad. Ti bodo spustili cene le zato, da se rešijo likvidnostnih težav,« pravi Tanja Cvetan iz nepremičninskega podjetja JUR-TAN in dodaja, da težave gradbinca na trg na Gorenjskem ne vplivajo. Ima celo občutek, da so se cene rabljenih nepremičnin v Kranju v zadnjih dveh mesecih nekoliko zvišale. »Ne poznam ozadja težav v Vegradu, vendar menim, da razprodaje stanovanj za končne kupce ne bo. Lahko se pojavi kupec več stanovanj, ki jih bo pridobil ceneje, na končno ceno pa to ne bo opazneje vplivalo,« pojasnjuje Andreja Kern Egart iz K3 nepremičnine.

Kupci po drugi strani čakajo, tako kot pred letom dni, ko je nepremičninski trg popolnoma obstal, kaj se bo zgodilo. »Nova stanovanja na Planini jug kar uspešno prodajamo, saj smo od 112 prodali 85 stanovanj, zanimanje pa znova raste, zato cen ne bomo spuščali,« pravi Aleksander Schara, direktor Lokainvesta, ki je poleg Gradbinca GIP zagotovil večje število novih stanovanj v Kranju. »Napoved nižanja cen stanovanj je politična reklama in ekonomsko ne zdrži, saj Vegrad s ceno dva tisoč evrov za kvadratni meter ne more pokriti projekta Celovški dvor. Temu nasprotujejo tudi banke,« še pravi Schara.

Po drugi strani so se tudi v Lokainvestu odločili za unovčenje bančne garancije za Vegrad, ki jo je kranjsko sodišče odobrilo, ljubljansko pa zadržalo (razlog je Vegradova neizpolnitev obveznosti v dogovorjenem roku). Čeprav direktor Schara priznava, da se kriza pozna, pa Lokainvest ne bo spuščal cen niti za poslovni objekt na Verovškovi v Ljubljani, nekaj stanovanj v Kranju pa so morali kompenzirali s podizvajalci. »Sklad je že v preteklosti ponujal stanovanja po dostopnejših cenah, ki so bile nižje od primerljivih projektov na trgu. Rezerv za nižanje cen pri neprodanih stanovanjih ni,« pa pravijo v Stanovanjskem skladu RS, ki v treh projektih ponuja tudi stanovanja v Kranju in na Jesenicah.

»Transakcije na nepremičninskem trgu se krepijo, čeprav je po letu dni znova veliko vprašanj, ali se splača počakati. Mi jim to odsvetujemo,« pravi Kern Egartova in na ugotovitev ekonomistov, da nepremičninski agenti tako govorijo, ker so odvisni od prodaje, odgovarja: »Ni res. Za nas bi bilo bolje, da bi cene zelo padle, saj bi kasneje lahko opravili več transakcij. Torej bi nam bilo v prid, vendar o zlomu cen dvomim, saj Vegrad ni edini investitor v Sloveniji niti nimajo vsi takšnih likvidnostnih težav.«

Nepremičninski trg se v zadnjega pol leta znova močno krepi in je že enak kot pred letoma 2006 in 2007 (takšnega obsega transakcij po mnenju poznavalcev ne bomo dosegli nikoli več). »Cene so že padle, sedaj že nastaja obrnjen proces. Investitorjev v novogradnje ni več, čez leto ali dve bo ponudbe znova premalo in cene bodo znova rasle,« pravi Tanja Cvetan. »Danes špekulanti ne kupujejo več, zato je trg nekoliko okrnjen, pa vendar še kako delujoč. Trg se bo le še krepil,« pravi Andreja Kern Egart. »Cene novogradenj bodo morda padle, vendar ne na dobrih lokacijah in s kvalitetno gradnjo, kot je naša,« pa še pravi Schara.

Stanovanjskih sklad RS bo po drugi strani v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi (so v zaključku dogovorov) stanovanja namenil najemu in tako družinam omogočil, da si ustvarijo dom. »V okviru lastnih investicij, katere Sklad trenutno izvaja, pa bomo omogočili, da gradbeni sektor pridobi projekte, s katerimi bo mogoč nov zagon gospodarskih aktivnosti,« pravijo v Stanovanjskem skladu, ki ga vodi Primož Pirc. Nikakor pa sklad ni pravi naslov za reševanje zgrešenih investicij gradbenikov, zato nasedlih naložb ne bodo odkupovali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Kranjskogorska kuharja med najboljšimi

Kranjska Gora - V Budvi v Črni gori je potekal turistični sejem Metubes, v sklopu katerega so pripravili tudi mednarodno tekmovanje kuharjev. Na njem je nastopilo prek sto udelež...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 2. marec 2010 / 07:00

Zimske radosti v bazenu

Tisti, ki ne marajo mraza, so se tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami lahko zabavali v radovljiškem bazenu.

Prosti čas / torek, 2. marec 2010 / 07:00

Nepozaben večer, nabit z energijo in nostalgijo

Kljub slavi so minulo soboto v polni tivolski dvorani odlični imitatorji legendarne švedske skupine Abba, člani danske skupine Abba the Show, pričeli koncert presenetljivo do minute natanč...

Gospodarstvo / torek, 2. marec 2010 / 07:00

Ne zlom trga, morda zlom Vegrada

Nekateri ekonomisti napovedujejo zlom nepremičninskega trga, vendar akterji na trgu to zanikajo. Lahko cene strmoglavijo?

GG Plus / torek, 2. marec 2010 / 07:00

Zavarovalniške goljufije s krizo v porastu

Čeprav so za zavarovalnice vse goljufije enake, opažajo, da jih je največ pri avtomobilskem zavarovanju - tako osnovnem kot kasku. V zadnjem letu število znova narašča.

Šport / torek, 2. marec 2010 / 07:00

Peterka z najmlajšimi skakalci

V SK Triglav Kranj v teh dneh poteka šola skokov, ki jo obiskuje okrog petnajst otrok, njihov "učitelj" pa je tudi Primož Peterka.