Preddverje z atrijem je ponudilo tudi vonj po paelli. (Foto: Tina Dokl)

Ko zadišijo ribe

Slanikova pojedina je spet privabila številne obiskovalce, Gorenjski tisk pa se je znašel med nagrajenci za vrhunsko izdelavo kuharske knjige.

V ljubljanskem Grand hotelu Union so pripravili že 85. Tradicionalno Slanikovo pojedino, razstavo in pojedino kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot. Mimogrede pa je svojo tiskovno konferenco pripravilo še Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Predstavili so aktivnosti slovenske nacionalne kuharske reprezentance, ki se je vrnila z mednarodnega tekmovanja Intergastra 2010 v Stuttgartu, društvu pa je bilo januarja letos na 34. WACS kongresu v Santiagu v Čilu zaupano nadaljevanje predsedovanja članicam WACS južne Evrope. Pridobili so še certifikat WACS Global Master Chef, kar pomeni še zadnjo potrditev ob naslednjem preverjanju znanja oziroma izvajanju praktičnega dela mojstrskih izpitov s strani WACS-ovega komiteja za izobraževanje. Društvo bo nosilec certifikata in hkrati odgovorno za evidenco nosilcev tega prestižnega naziva.

Iz Stuttgarta pa so se kuharji vrnili s kopico odličij. Davor Družinec (JZG Brdo Hotel Kokra) je s hladno ploščo za osem oseb osvojil zlato medaljo, Branko Podmenik (Lek storitve, d. d., Ljubljana) je s trihodnim dnevnim menijem dobil srebro, Alma Rekić (Sava hoteli Bled, d. d., Park) s tremi različnimi tortami bron, Marko Pavčnik (Hotel Evropa, d. o. o., Celje) se je izkazal s finger foodom in osvojil zlato, zlata pa sta bila tudi Barbara Lisjak in Marino Furlan (Hit, d. d., Perla Casino & hotel). Barbara s pripravo restavracijskih sladic, Marino pa z masleno skulpturo: pravljico o Zlatorogu. Ekipi sta spremljala še Janez Dolšek (Grand hotel Union) in Borut Jakič (HIT, d. d., Nova Gorica).

Uspešen trenutek pa je pred kratkim doživel kranjski Gorenjski tisk. Februarja je v Parizu potekal prvi mednarodni sejem kuharskih knjig Paris Cookbook Fair. Na predvečer odprtja sejma se je že petnajstič zapored odvijala slovesnost ob podelitvi nagrad za najboljše dosežke na področju kuharskih knjig v letu 2009, ki jih podeljuje združenje Gourmand International. V kategoriji najboljša tiskarna kuharskih knjig Best Cookbook Printer in the World je prvo nagrado in čudovito stekleno skulpturo, ki jo je oblikovalo podjetje Swarowski, tokrat prejelo grafično podjetje Gorenjski tisk iz Kranja za izdelavo kuharske knjige znane ljubljanske restavracije CUBO z naslovom CUBO doma.

Če vam je kaj zbudilo tek, ste se lahko v petek zvečer odpravili na Bled, kjer so v Hotelu Triglav Bled pripravili kulinarični večer priznanega francoskega kuharja Erica Sapeta in Uroša Štefelina, ki je v januarju tudi spoznaval Ericove skrivnosti provansalske kuhinje.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 2. julij 2020 / 09:25

Zbolelo je tudi gospodarstvo

Pred dnevi, ko je Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) predstavila rezultate lanskega poslovanja slovenskega gospodarstva, se je še enkrat več potrdilo, da pandemija covida...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Planinci prenavljajo kočo na Kamniškem sedlu

Kamnik - Člani Planinskega društva Kamnik so začeli prenovo koče na Kamniškem sedlu, ki bo trajala vse do prihodnje pomladi. Kot je povedal predsednik društva Ivan Resnik, si žel...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Prosijo za drva, da jih pozimi ne bo zeblo

Kranj - Z Območnega združenja Rdečega križa (OZ RK) Kranj so sporočili, da se je nanje obrnila mamica samohranilka s štirimi otroki v starosti od osem do petnajst let. »Nima dena...

Kultura / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Nova razstava v Petrovčevi hiši

V galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah poteka likovna razstava prijateljic Anite Hribernik in Bernarde Vodnik z naslovom Inštrumenti, jesen, cvetje. Anita prihaja iz številne slikarsko in g...

Kranjska Gora / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Konec poletne sezone, priprave na zimsko

Kranjska Gora - Na kranjskogorskih smučiščih so prejšnjo nedeljo zaključili poletno sezono in začeli zadnje priprave na zimsko. Kot je povedala vodja marketinga in prodaje RTC Ži...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Jesenska dekoracija na Srednji Beli

Dolgoletnega naročnika Gorenjskega glasa Vinka Pfajfarja s Srednje Bele pri Preddvoru navdihuje hobi, za katerega je treba imeti kar malo »umetniške žilice«. Rad hodi po gozdu in išče veje...