Jedi za zimske dni

Mineštra

Sestavine: 1 por, 1 stebelna zelena, 1 korenček, 1 strok česna, 6 olupljenih paradižnikov brez semen, 1 rdeča paprika, 10 dag stročjega fižola, 1 mala jedilna bučka, 25 dag mladega belega zelja, 4 jedilne žlice oljčnega olja, 10 dag jušnih testenin.

Priprava: Paradižnike na drobno narežemo. Por, zeleno, zelje, korenček in česen prav drobno sesekljamo, v kozici na olju dušimo, prilijemo zelenjavno juho. Počakamo, da zavre, in kuhamo pet minut, dodamo papriko, majhno jedilno bučko in stročji fižol ter kuhamo še pet minut. V juho zakuhamo še testenine in kuhamo še pet minut. Na koncu dodamo paradižnik. Začinimo z malo oljčnega olja in mletim poprom. Po želji ponudimo poleg nariban parmezan.

Srnin file v pomarančni omaki

Sestavine: 60 dag srninega hrbta brez kože in kosti, 20 dag masla, 1 vejica rožmarina, 2 vejici timijana, 1 šalotka, 2 stroka česna, 5 brinovih jagod, sol, poper.

Pomarančna omaka: 1 večja rdeča čebula, 1 žlica masla, 1 dl brusničnega in pomarančnega soka, 3 dl divjačinskega fonda, 40 ml likerja cointreau, 4 žlice stepene smetane.

Priprava: Maslo v ponvi segrejemo in na njem opečemo srnin file. Dodamo rožmarin, timijan, šalotke in brinove jagode, solimo in popramo. Meso vzamemo iz ponve in ga obložimo z začimbami, povijemo v alufolijo in damo na pekač. Pekač postavimo v pečico, segreto na 120 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut. Za omako na maslu prepražimo na lističe narezano čebulo. Dodamo brusnični in pomarančni sok, divjačinski fond in liker cointreau. Nekoliko kuhamo. Omako pretlačimo skozi gosto cedilo. Če je omaka preredka, jo zgostimo z malo škrobne moke, začinimo še s soljo, poprom, dodamo tudi malo medu. Pred serviranjem dodamo še sladko smetano. Poleg ponudimo gratinirane bučke in sezonsko solato.

Gratinirane bučke

Sestavine: 4 male bučke, 2 jajci, 10 dag moke, olje za cvrtje.

Preliv: 2 dag masla, 3 dag moke, 1 dl mleka, 2 jajci, sol, poper, 2 dag parmezana, bazilika, 1 žlica kisle smetane, muškatni orešček.

Priprava: Bučke po dolžini prerežemo, posolimo, povaljamo v moki in jajcih ter ocvremo v vročem olju. Bučke naj ostanejo še čvrste. Tako pripravljene bučke preložimo v dobro pomaščen pekač, prelijemo s prelivom, po vrhu potresemo z naribanim parmezanom in v pečici zapečemo.

Preliv: Na maslu prepražimo moko, ji prilijemo mleko in gladko razmešamo. Dodamo začimbe, rumenjake, smetano in gladko primešamo trd sneg beljakov.

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12 dag masla ali margarine.

Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. Na sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, dodamo jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in na hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Za nadev zavremo mleko, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo past testa. Rezine postavimo v pečico segreto na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 11. september 2017 / 15:59

Povsod imajo široke nasmehe

Nima Sangmo, budistična nuna iz Nepala, ki v Katmanduju vodi sirotišnico za tamkajšnje otroke, je ta teden obiskala prijatelje v Sloveniji. Z Leščanom Otom Žanom sta se spoznala pred dvema letoma in p...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:53

Koronavirus in mi, 1. del

V četrtek, 24. septembra, zvečer sem na Facebooku objavil novico o tem, da je mama pozitivna na covid-19. Dejansko nisem niti pomislil na to, da bi mogoče iz kakršnegakoli razloga to novic...

GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:52

Naglič, priimek iz greha, 2. del

Priimek Nagel so začeli pisarji postopoma zapisovati kot Naglič, ker so ljudje sinu Nagla rekli mali Nagel ali Naglič. Tako so nastali tudi mnogi drugi priimki. Leta 1806 so priimek ob rojstvu hčer...

GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:49

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo

Miran Čebašek se že vrsto let ukvarja z zeliščarstvom, svoje znanje pa prenaša tudi na druge. Kot pravi, je pri zdravljenju z zelišči pomembno, da jih znamo pravilno uporabljati.

Kultura / torek, 27. oktober 2020 / 00:42

»Malar« vam v dom prinese barve

V Gorenjskem muzeju je v podstrešni galeriji gradu Khislstein na ogled razstava z naslovom Malar nam polepša življenje. V grad, kjer je bil nekoč dijaški dom, se z razstavo o tem čudovitem poklicu, ko...

GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:37

Nekdanjo Bloudkovo skakalnico iztrgali pozabi

Ozka stezica, ki se iz Naklega strmo pne na gozdno planoto Dobrava, preseka nekdanjo skakalnico, ki so jo naklanski fantje s pomočjo tržiških skakalcev zgradili leta 1950 po načrtih Stanka Bloudka. Do...