Jedi za zimske dni

Mineštra

Sestavine: 1 por, 1 stebelna zelena, 1 korenček, 1 strok česna, 6 olupljenih paradižnikov brez semen, 1 rdeča paprika, 10 dag stročjega fižola, 1 mala jedilna bučka, 25 dag mladega belega zelja, 4 jedilne žlice oljčnega olja, 10 dag jušnih testenin.

Priprava: Paradižnike na drobno narežemo. Por, zeleno, zelje, korenček in česen prav drobno sesekljamo, v kozici na olju dušimo, prilijemo zelenjavno juho. Počakamo, da zavre, in kuhamo pet minut, dodamo papriko, majhno jedilno bučko in stročji fižol ter kuhamo še pet minut. V juho zakuhamo še testenine in kuhamo še pet minut. Na koncu dodamo paradižnik. Začinimo z malo oljčnega olja in mletim poprom. Po želji ponudimo poleg nariban parmezan.

Srnin file v pomarančni omaki

Sestavine: 60 dag srninega hrbta brez kože in kosti, 20 dag masla, 1 vejica rožmarina, 2 vejici timijana, 1 šalotka, 2 stroka česna, 5 brinovih jagod, sol, poper.

Pomarančna omaka: 1 večja rdeča čebula, 1 žlica masla, 1 dl brusničnega in pomarančnega soka, 3 dl divjačinskega fonda, 40 ml likerja cointreau, 4 žlice stepene smetane.

Priprava: Maslo v ponvi segrejemo in na njem opečemo srnin file. Dodamo rožmarin, timijan, šalotke in brinove jagode, solimo in popramo. Meso vzamemo iz ponve in ga obložimo z začimbami, povijemo v alufolijo in damo na pekač. Pekač postavimo v pečico, segreto na 120 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut. Za omako na maslu prepražimo na lističe narezano čebulo. Dodamo brusnični in pomarančni sok, divjačinski fond in liker cointreau. Nekoliko kuhamo. Omako pretlačimo skozi gosto cedilo. Če je omaka preredka, jo zgostimo z malo škrobne moke, začinimo še s soljo, poprom, dodamo tudi malo medu. Pred serviranjem dodamo še sladko smetano. Poleg ponudimo gratinirane bučke in sezonsko solato.

Gratinirane bučke

Sestavine: 4 male bučke, 2 jajci, 10 dag moke, olje za cvrtje.

Preliv: 2 dag masla, 3 dag moke, 1 dl mleka, 2 jajci, sol, poper, 2 dag parmezana, bazilika, 1 žlica kisle smetane, muškatni orešček.

Priprava: Bučke po dolžini prerežemo, posolimo, povaljamo v moki in jajcih ter ocvremo v vročem olju. Bučke naj ostanejo še čvrste. Tako pripravljene bučke preložimo v dobro pomaščen pekač, prelijemo s prelivom, po vrhu potresemo z naribanim parmezanom in v pečici zapečemo.

Preliv: Na maslu prepražimo moko, ji prilijemo mleko in gladko razmešamo. Dodamo začimbe, rumenjake, smetano in gladko primešamo trd sneg beljakov.

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12 dag masla ali margarine.

Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. Na sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, dodamo jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in na hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Za nadev zavremo mleko, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo past testa. Rezine postavimo v pečico segreto na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 14. junij 2007 / 07:00

Koliko življenj še?

V minulem mandatu sem kot mestna svetnica na seji mestnega sveta opozorila na resen problem izjemno prometne in zato tudi nevarne ceste od Škofje Loke mimo naselja Planina proti Jezerskemu. To...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 19. maj 2019 / 17:57

Drevesa

»Pred tisočletji je skoraj vso Evropo preraščal gozd – in če ne bi bilo ljudi, bi bilo še danes tako. Naši predniki so postopoma krčili prastare gozdove, da bi pridobili obdelovalne površine. Podob...

Kamnik / nedelja, 19. maj 2019 / 17:53

Urbani sprehod

Kamnik – V ponedeljek, 20. maja, bodo urbani sprehod Jane's Walk pripravili tudi v Kamniku, in sicer pod naslovom Kamnik je mesto, prijazno pešcem. Udeleženci se bodo zbrali ob 17. uri v Keršmančev...

Komenda / nedelja, 19. maj 2019 / 17:53

Dvajset let Občine Komenda

Ob dvajseti obletnici ustanovitve občine so se prehojene samostojne poti s slavnostno sejo spomnili v Komendi.

Komenda / nedelja, 19. maj 2019 / 17:53

Začasni zbirni center

Suhadole – V Publikusovem centru za ravnanje z odpadki v Suhadolah so po požaru pred dobrim tednom vzpostavili začasni zbirni center, kjer je možna oddaja odpadkov. Vendar iz podjetja sporočajo, na...

Gospodarstvo / nedelja, 19. maj 2019 / 17:51

Izdali Atlas ptic Slovenije

Kranj – V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) so ob 40-letnici obstoja izdali temeljno nacionalno strokovno ornitološko delo – Atlas ptic Slovenije, v katerem so predstavili...