Jedi za zimske dni

Solata s sadjem

Sestavine: 30 dag sira, 20 dag pomaranč ali kakšnega drugega sočnega sadja, 10 dag sočnih jabolk, 2 kisli kumarici, 1 sveža rdeča paprika.

Priprava: Vse sestavine poljubno narežemo (na kocke ali rezance), začinimo in zmešamo. Za pripravo porcij uporabimo lističe radiča ali vitlofa, solato okrasimo s šopki kreše ali melise.

Kremna jabolčna juha s hrenom

Sestavine: 30 dag krompirja, pol kg kiselkastih jabolk, sok 1 limone, 2 srednje veliki čebuli, 10 dag sveže nastrganega hrena, pol dl olja ali 6 dag margarine, pol l zelenjavne juhe ali zelenjavnega izcedka, 2 dl soka rdeče pese, 2 dl kisle smetane, sol, poper, 3 dag masla ali margarine, 1 vejica svežega majarona, 2 lista bazilike, limonina lupina, narezana na rezance.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke, jabolki narežemo na četrtine, jih razkoščičimo in narežemo na kocke. Jabolka pokapljamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo. Olupljen hren nastrgamo. V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, dodamo krompir, narezana jabolka, hren in nekoliko podušimo. Dolijemo juho in sok rdeče pese. Juha naj vre počasi približno pol ure. S paličnim mešalnikom jo pretlačimo in dodamo smetano, ki smo jo razredčili z vodo, da se ne naredijo grudice. Juho nekoliko prevremo in jo začinimo. Preostala jabolka narežemo na četrtine in jim odrežemo peščišče, narežemo jih na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem podušimo jabolka, ki morajo ostati še čvrsta. Majaron in baziliko oplaknemo, osušimo in osmukamo. Na maščobi jih nekoliko popečemo. Na vsak krožnik juhe damo dekorativna jabolka, okrasimo z listi bazilike, majarona in potresemo z limoninimi rezanci, sesekljanim peteršiljem ter nastrganim hrenom.

Kaneloni z blitvo in skuto

Sestavine: 40 dag mlade blitve, 2 stroka česna, 12 dag parmezana, 12 malih palačink, 1 žlico pinjol, 25 dag dobre skute, 3 jajca, sol, poper, 1 dl smetane, 1 žlica margarine ali masla.

Priprava: Gladko umešamo skuto in jajce, začinimo s soljo in poprom. Blitvo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Dobro ožeto z nožem grobo narežemo. Nadevu dodamo očiščen in stisnjen česen. Pinjole nekoliko prepražimo ter ohladimo. Ohlajene sesekljamo in jih umešamo v nadev. Nadevu dodamo še blitvo in vse skupaj temeljito premešamo. Za kanelone lahko vzamemo že kupljene cevke in jih nadevamo z malo žličko. Ali pa spečemo male palačinke, jih nadevamo in zvijemo v obliki sarmic. Kanelone zložimo v pomaščeno jensko posodo. Smetano zmešamo s parmezanom, dvema jajcema, začinimo in prelijemo po kanelonih. Po vrhu potresemo še nariban parmezan, potresemo s koščki masla, da se parmezan lepo raztopi in da se pri peki ne zažge. Po vrhu potresemo še nekaj pinjol in pečeno okrasimo z listi bazilike.

Piščanec po domače

Sestavine: 15 dag sira ementalca, dvojne piščančje prsi, 4 dag moke, 2 jajci, 15 dag gnjati, 2 dl kisle smetane, 2 rumenjaka, 10 dag naribanega parmezana, olje za peko.

Priprava: Piščančje prsi ločimo od kosti, jim odstranimo tudi kožo, potolčemo jih v zrezek in solimo. Povaljamo jih v mehki moki in stepenih jajcih in v vročem olju ocvremo. Ocvrte položimo v namazano ognjevarno posodo. Nanje položimo narezano gnjat in sir. Za preliv dobro zmešamo rumenjake, kislo smetano, nariban parmezan, sol in poper, prelijemo po zrezkih, nakar jed zlato rumeno zapečemo v pečici. Postrežemo s pečenim krompirjem z baziliko in sezonsko solato.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol pecilnega praška. Za kremo: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja in po kapljicah tudi olje. Penasto umešani masi dodamo moko, pecilni prašek in kakav, zmešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Na pomaščen in pomokan pekač razgrnemo pripravljeno maso. V segreti pečici na 180 stopinjah Celzija jo spečemo. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali vodo iz kompota in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 19. januar 2009 / 07:00

Računalnik in jaz: Vreme na internetu

Se odpravljate na smučanje, morda na počitnice, potujete v tople kraje? Še pred načrtovanim datumom odhoda je koristno, če se pozanimate, kakšno bo vreme v krajih, kamor se odpravljate. Običajno...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 10. september 2017 / 19:59

Finančne podpore za male kmetije

Male kmetije, ki bodo izpolnjevale razpisne pogoje, bodo upravičene do pet tisoč evrov finančne podpore.

GG Plus / nedelja, 10. september 2017 / 19:59

Japonska umetnost v Kranju

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani so v torek odprli razstavo likovnih del skupine japonskih umetnikov Ryu, ki jo vodi profesor Toshihiro Hamano.

GG Plus / nedelja, 10. september 2017 / 19:57

Pod gladino

Po televiziji gledam Umore na podeželju. Zdaj pa sem prebral še ta izvrstni roman, tudi ta se dogaja na angleškem podeželju. Umori v izmišljeni pokrajini Midsomer, Pod gladino pa v izmišljenem mest...

Jesenice / nedelja, 10. september 2017 / 19:55

Sanirali bodo tudi viadukta

Na odseku gorenjske avtoceste med priključkoma Hrušica in Lipce so ta teden stekla pripravljalna dela za obnovo skoraj pet kilometrov vozišča v smeri proti Ljubljani.

GG Plus / nedelja, 10. september 2017 / 17:32

Papež, ki govori z nasmehi in pogledi

Na poti je naslov knjige o papežu Frančišku in njegovih sedemnajstih potovanjih, ki jo je napisal italijanski novinar Andrea Tornielli.