Predstavniki slovenskih organizacij iz zamejstva in sodelavci projekta (Ne)znano zamejstvo na sejmu v Ljubljani

Zakaj pa ne k Slovencem

Leta 1997 je Slavko Mežek iz Žirovnice na drugačen način začel graditi sodelovanje Slovencev v matični državi s Slovenci v sosednjih državah. Z akcijo (Ne)znano zamejstvo je začel spodbujati organizirane in tudi nenačrtovane posamične obiske krajev v Italiji, v Avstriji in na Madžarskem, kjer živijo Slovenci. Slovenci v Sloveniji večinoma zelo slabo poznamo življenje rojakov v soseščini in posebnosti njihovega okolja, ki jih je vredno ogledati. V projektu (Ne)znano zamejstvo deluje v Sloveniji in v sosednjih državah blizu 250 ljudi, po njegovi zaslugi pa je odšlo na izlete v zamejstvo nad 530 skupin, večinoma srednješolskih. Večina teh mladih je med temi obiski dobila drugačen, bolj doživet pogled na slovenstvo in začela tudi zaradi truda, ki ga vlagajo zamejci v ohranjanje svojega jezika in kulture, bolj spoštovati svoje narodno poreklo.

Ker je zamejstvo tudi turistično zanimivo in so začela gospodarska združenja Slovencev v Italiji, Avstriji in na Madžarskem sama razvijati svoje ali čezmejne turistične razvojne projekte, je bila zamejska turistična ponudba uvrščena tudi v program letošnjega sejma Turizem in prosti čas na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. »Veseli nas, da se je tega pomena zavedla tudi Slovenska turistična organizacija. Njen direktor Dimitrij Piciga nas je povabil na sejem,« je na konferenci za novinarje na sejmu v Ljubljani povedal Slavko Mežek. Poleg njega so o svojih turističnih projektih in sodelovanju govorili generalna sekretarka Slovenske gospodarske zveze iz Celovca mag. Marina Einspieler, predstavnik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta Davorin Devetak, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnok, lastnik »Palčave šiše« iz Plešc v dolini Čabranke na Hrvaškem Marko Smole in Ludvik Druml iz Ziljske Bistrice na Koroškem, ki je skupaj z ženo Pepco propadajočo Staro pošto preuredil v turistično in kulturno središče Ziljske doline. Dobra je tudi novica, da se bosta o vključevanju zamejstva v slovensko turistično ponudbo v začetku februarja pogovarjala tudi direktor Slovenske turistične organizacije Dimitrij Piciga in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš. Zakaj ne bi veljalo priporočilo, naj med obiskom zamejstva obiščemo slovensko gostilno in si ogledamo tudi znamenitosti, povezane s slovensko zgodovino!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Izgubljanje sape

Letošnja polletna prodaja avtomobilov je skoraj izenačena z lansko.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...