Jedi za zimske dni
Rezanci v solati
Sestavine: 12 dag širokih rezancev, 1 rumena paprika, 10 dag rukole, 20 dag jurčkov, 5 dag parmezana
Marinada: pol dl vinskega kisa, 7 žlic oljčnega olja, sol, poper, olje za pečenje gob
Priprava: Rezance skuhamo v slani vodi, jih oplaknemo v hladni vodi in dobro odcedimo ter ohladimo. Papriko operemo, razpolovimo, očistimo koščic in narežemo na tanke rezance. Rukolo očistimo, dobro operemo in odcedimo. Kis zmešamo z vodo, solimo, popramo, dodamo še olje in s šibo za stepanje marinado dobro zmešamo. Rezance in papriko zmešamo z marinado. Gobe očistimo, operemo, osušimo in jih narežemo na pol centimetra debele lističe. Maščobo segrejemo in gobe opečemo z obeh strani, na koncu jih še osolimo in popopramo. Gobe nadevamo na krožnik, solato zmešamo z rukolo in jo damo na gobe, potresemo z grobo ribanim parmezanom.
Goveja juha z mesnim zavitkom
Sestavine: 1 kg govejih kosti, 60 dag govejih pleč, 1,5 l vode, čebula, 8 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršiljeva korenina, listi ohrovta, kocen svežega zelja, košček pora), sol, poper v zrnju, muškatni orešček, malo žafrana, drobnjak ali peteršilj
Mesni zavitek – testo: 20 dag namenske moke, nekaj kapljic olja, sol, mlačna okisana voda
Nadev: 20 dag kuhanega mesa, 3 dag maščobe, 4 dag čebule, majaron, timijan, lovorov list, sol, poper, peteršilj, 6 dag maščobe za pokapljanje
Priprava: Kosti damo kuhat v hladno vodo, ko zavre, dodamo še oprano govedino. Po krajšem kuhanju dodamo očiščeno zelenjavo, čebulo prej popečemo na štedilnikovi plošči. Juha naj se kuha dve uri, nato jo precedimo skozi gosto cedilo. Ko je že na krožnikih, dodamo pečen mesni zavitek in jo potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
Priprava testa: Zamesimo vlečeno testo, ko je spočito, ga po dolgem na tanko razvlečemo. Testo naj bo širine 25 centimetrov. Tretjino testa potresemo s pripravljenim nadevom, dve tretjini pa z raztopljeno maščobo. Zvijemo, zavitek damo na pomaščen pekač in spečemo. Vročega narežemo.
Priprava nadeva: Meso zmeljemo, mu dodamo prepraženo čebulo in začimbe. Vse dobro premešamo.
Sirovi štruklji
Sestavine: 40 dag moke, mlačna slana okisana voda po potrebi, 40 dag skute, 8 dag masla ali margarine, 1 dl in pol kisle smetane, 3 jajca, pehtran ali drobnjak
Priprava: Iz sestavin za testo naredimo vlečeno testo, ki naj vsaj pol ure počiva. Medtem umešamo maslo z rumenjaki, da naraste, dodamo pretlačeno skuto, smetano in sneg beljakov. Testo razvlečemo, nadev razmažemo po testu, zvijemo in zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slani vodi od 30 do 35 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih narežemo ter prelijemo s prepraženimi drobtinami. Po vrhu potresemo še narezan drobnjak.
Kmečki golaž
Sestavine: 80 dag govejega bočnika, 40 dag rdeče čebule, 4 stroki česna, 20 dag pora, zelena, pol kg krompirja, malo zelja, 20 dag svežih paradižnikov, 1 žlica rdeče mlete paprike, kumina, majaron, timijan, rožmarin, lovorov list
Priprava: Meso operemo in narežemo na enakomerne kose. Čebulo grobo sesekljamo in jo na maščobi opražimo, s česnom vred dodamo meso in rdečo papriko ter druge golaževe začimbe. Zalijemo s kostno juho in solimo. Na polovici dušenja dodamo še narezano zelenjavo in dušimo do mehkega, nazadnje dodamo še malo rdečega vina. Jed po okusu še začinimo. Poleg ponudimo široke rezance ali polento.
Kavni krofi z vanilijevo kremo
Sestavine: 8 dag masla, 10 dag moke, 3 jajca in 2 dl vode
Vanilijeva krema: četrt l mleka, pol dl kuhane kave, 2 rumenjaka, sneg beljakov, 7 dag sladkorja, 3 dag ostre moke, strok vanilije
Priprava: Vodo in maslo zavremo, dodamo moko in hitro mešamo na ognju. Ko se masa loči od kotlička, odstavimo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo drugo za drugim cela jajca. Testo nabrizgamo na pomaščen pekač in zlato rumeno spečemo pri 200 stopinjah Celzija. Za vanilijevo kremo umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo ostro moko in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pol dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem, da se zgosti. Kuhani ohlajeni kremi dodamo sneg iz beljakov. S kremo nadevamo pečene krofke.