Slovesne jedi za silvestrovo
Ponujamo vam predlog prazničnega jedilnika za silvestrski večer, ki ga bomo začeli s slavnostno solato, nadaljevali s kremno juho, zrezkom z gobami in različnimi prilogami. Za sladico naš kuharski mojster predlaga solnograške žličnike, po polnoči pa nam bo teknila sarma s kislim zeljem.
Slavnostna solata
Sestavine: 2 glavi belgijskega radiča (witlofa), 10 dag motovilca, rumena paprika, 2 paradižnika, mala melona, čebula, 10 dag edamskega sira, 10 dag prekajene gnjati, 2 prekajena postrvja fileja, 5 dag tunine iz konzerve, 5 dag rakcev iz konzerve, vejica svežih zelišč, mlade čebulice, pol dl olja, malo vinskega kisa, malo limetinega soka, sol, poper, nekaj črnih oliv.
Priprava: Radič operemo in razdelimo na posamezne liste. Motovilec očistimo, operemo in odcedimo. Papriko operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. Paradižnik operemo in narežemo na osmine. Meloni odstranimo peščišče. Sadež izdolbemo s posebnim nožem za kroglice ali malo žličko. Čebulo očistimo in narežemo na drobne kolobarje. Sir in gnjat narežemo na trakove. Postrvji file in tunino narežemo na kocke. Rakce oplaknemo in odcedimo. Zelišča operemo, odcedimo in jih z mlado čebulo drobno sesekljamo. Iz olja, kisa in začimb naredimo dresing /oljni preliv/. Vse solate lepo dekorativno naložimo na krožnike ali v večje kozarce. Prelijemo pa jo z dresingom. Solato lahko obložimo tudi s popečenimi tankimi rezinami kruha. Okrasimo pa jo z opranimi olivami.
Kremna juha s školjkami
Sestavine: 40 dag ribjih obrezkov (kosti, plavuti, repov, glav), korenček, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, mala čebula, sol, celi poper, 4 paradižniki, 2 žlici masla ali margarine, malo žafrana, osminka l mleka ali sladke smetane, 2 žlici jedilnega škroba, 40 dag v slano vloženih školjk, 2 rumenjaka, osminka l sladke smetane, sesekljani sveži rožmarin, malo sesekljanega peteršilja.
Priprava: Ribje obrezke operemo. Jušno zelenjavo operemo in narežemo na kolobarje. Ribje obrezke in jušno zelenjavo z začimbami pristavimo in nekaj časa kuhamo. Paradižnik olupimo in ga narežemo na četrtinke, semenje odstranimo. Čebulo ali šalotko zrežemo. Maslo razpustimo in na njem čebulo ali šalotko osteklenimo. Ribjo juho precedimo k šalotki, dodamo paradižnik in vse skupaj kuhamo nekaj minut. Žafran raztopimo v malo vode. Jedilni škrob zmešamo z mlekom in žafranom, ga vlijemo v juho in nekoliko prevremo. Školjke damo v juho s tekočino. Iz rumenjakov naredimo royal (rumenjake razžvrkljamo s sladko smetano in malo vode, da se ne naredijo grudice). Juho odstavimo z ognja in jo legiramo. Takoj ponudimo.
Zrezek z gobami po pohorsko
Sestavine: 70 dag pljučnega fileja, 8 dag čebule, 20 dag gob (šampinjonov), 2 dl mesne juhe, 8 dag prekajene slanine, 8 dag maščobe.
Obloga: kruhov cmok v prtiču, ajdovi štruklji s skuto, krompirjevi ocvrtki, dušeno rdeče zelje z jabolki.
Priprava: Pljučni file očistimo kožic, iz njega nato narežemo zrezke, jih popopramo, osolimo in pokapljamo z oljem (to je začasna mesna marinada). Pustimo jih za krajši čas marinirati, da se prepojijo s sokom. V ponvi segrejemo maščobo, opečemo zrezke z ene in z druge strani. Na istem olju zlato rumeno prepražimo čebulo in gobe. Jed nekoliko pomokamo in zalijemo z juho. Nato vložimo zrezke in jih nekoliko podušimo. Zrezki morajo biti v notranjosti še rožnate barve. Omako začinimo z gorčico, poprom, soljo, dodamo pa lahko še malo worchesterske omake. Na krožnik damo zrezke, popečene liste slanine, prelijemo z gobovo omako. Obložimo s kruhovim cmokom v prtiču, ajdovimi štruklji, krompirjevimi ocvrtki in rdečim zeljem.
Priloge
Kruhov cmok
Kruh narežemo na kocke, v pečici jih toliko osušimo, da jih med prsti še lahko stisnemo. Posebej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, jo stresemo h kruhu in malo navlažimo z mlekom ali govejo juho. Nato dodamo še poper, muškatov orešček in sesekljan peteršilj. Nazadnje dodamo še jajca in maso dobro premešamo. V kuhinjsko krpo zavijemo in v vrelem kropu kuhamo 30 do 35 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na primerne kose.
Ajdovi štruklji
Ajdovo testo - 10 dag ajdove moke, 8 dag bele mehke moke, 1,5 dag kvasa, 1 jajce, malo olja, mlačna slana voda.
Priprava: Ajdovo moko z vrelo vodo poparimo, dodamo kvas, belo moko, olje in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin naredimo ne preveč trdo testo. Pustimo ga počivati.
Nadev: 30 dag skute, 6 dag margarine, 3 jajca, sol, poper.
Priprava: Testo razvaljamo, pokapljamo z raztopljeno margarino ali ga premažemo s stepenim jajcem, preostalo margarino umešamo, dodamo pretlačeno skuto. Iz beljakov naredimo sneg, ga solimo in narahlo primešamo k skuti. Nadev premažemo po testu in zvijemo v štrukelj. Kuhamo ga 30 minut.
Krompirjevi ocvrtki
Iz krompirjevega testa naredimo male ocvrtke ter jih ocvremo v vročem olju.
Dušeno rdeče zelje
Oprano zelje narežemo na rezance in ga pokapljamo z limonovim sokom, da ne oksidira. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo in jo rumeno prepražimo, nato dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Med dušenjem prilivamo še juho ali vodo, da se jed ne prismodi.
Solnograški žličniki
Priprava: Iz treh beljakov naredimo sneg. Vanj postopoma vtepemo sladkor (6 dag), dodamo rumenjake, presejano moko, naribano limonino lupinico in vse skupaj narahlo premešamo. Kovinsko ploščo dobro namažemo z maslom in potresemo z moko ali kristalnim sladkorjem. Testo oblikujemo na plošči v tri kupčke oz. žličnike. Narahlo jih potresemo s kristalnim sladkorjem in na hitro spečemo v dobro segreti pečici. Poleg lahko ponudimo tudi stopljeno čokolado.
Sarma s kislim zeljem (po polnoči)
Sestavine: 20 lepih listov kislega zelja, 80 dag mletega svinjskega mesa, 12 dag čebule, 2 stroka česna, 1 dag ostre paprike, sol, poper, 1 jajce, 15 dag kuhanega riža, 30 dag narezanega kislega zelja, 80 dag prekajenih svinjskih reber, 2 dl jogurta, 2 dl kisle smetane.
Omaka: 10 dag maščobe, 3 dag moke, sol, ščep sladkorja, 1 dag paprike, 1 žlica paradižnikove mezge, peteršilj.
Priprava: Na zeljnih listih odrežemo debela rebra, in jih nekoliko potolčemo. Pripravimo mesni nadev in liste nadevamo ter jih zložimo v kozico, ki smo jo poprej potresli s kislim zeljem. Zalijemo jih z juho od prekajenega mesa in kuhamo do mehkega. Sredino pustimo, da bomo kasneje lahko dodali prežganje. Ko je sarma že na pol gotova, naredimo prežganje, ki ga dobro razkuhamo. Vlijemo ga v sarmo in kuhamo še naprej do mehkega. Kuhano sarmo postavimo na hladno. Pred serviranjem jo dobro prevremo. Sarmo serviramo s kislo smetano in jogurtom.