Poprtnjak
Gospodinja je na sveti večer pred božičem spekla kruh. Ponavadi je spekla belega za družino in črnega za živino. Ta kruh je zavila v prt in ga postavila na mizo v kot h križu. Kruh je bil na mizi tri tedne nedotaknjen. Na praznik svetih treh kraljev, 6. januarja, pa so zjutraj ta kruh odvili in pojedli. Čeprav je bil po treh tednih kruh trd kot kamen, so ga otroci težko pričakovali. Veljalo je, da več kruha, ko si pojedel, bolj si bil potem vse leto močan.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

