Primer kraje identitete kamniškega svetnika Mateja Tonina policisti aktivno preiskujejo.

Občinskemu svetniku ukradli ime

Kamniški svetnik je prepričan, da gre za politično motivirane cilje zlonamernežev in prefinjen poskus diskreditacije.

Kamnik – Pred nekaj dnevi je neznanec zlorabil identiteto kamniškega občinskega svetnika Mateja Tonina, saj je odprl naslov tonin.matej@gmail.com in nekaterim lokalnim novinarjem in svetnikom z njega poslal okorno in nekoliko posmehljivo sporočilo ter fotografijo.

Sporočilo, v katerem je lažni Tonin napovedal kandidaturo za kamniškega župana, se je zaradi neprimernega načina pisanja mnogim zdelo sumljivo, zato so mladega lokalnega politika opozorili na možnost zlorabe, ta pa je krajo identitete tudi prijavil policiji, ki zadevo še preiskuje. »Počutim se grozno. Strašljiva je predvsem ugotovitev, da je človek na internetu izredno ranljiv, kajti ravno v mojem primeru se je izkazalo, da lahko vsakdo na internetu odpre elektronski naslov in razširja lažno vsebino. Ni prijetno, če veš, da nekje obstaja nekdo, ki lahko v 'tvojem imenu' razširja vse mogoče laži in neumnosti. Glede na vsebino, podpis in do sedaj znane naslovnike pisma sem prepričan, da je imel zlonamernež politično motivirane cilje. Pismo je bilo napisano v izrazito primitivnem smislu, s čimer me je zlonamernež želel predstaviti kot neuravnovešeno osebo in mi tako zmanjšati kredibilnost pred naslovniki, da me v prihodnjih resničnih komunikacijah ne bi več resno jemali. V osnovi gre za poskus prefinjene diskreditacije,« je povedal Matej Tonin in dodal, da so se težave začele le malo po objavi javnomnenjske raziskave o kamniških lokalnih politikih, v kateri se je Tonin, sicer svetnik NSi, dobro izkazal.

Policisti o poteku preiskave ne želijo govoriti, so pa sporočili, da je v Sloveniji najpogostejša zloraba v obliki goljufije ali tatvine s  pomočjo interneta, kjer storilec v imenu oškodovanca kupi določen izdelek. »Obstaja nekaj načinov, s katerimi lahko zmanjšamo možnost, da postanemo žrtev "kraje identitete". Finančne ustanove od vas po elektronski pošti nikdar ne bodo zahtevale zaupnih podatkov, zato takšna obvestila ignorirajte. Priporočamo uporabo programske opreme, ki vas bo opozorila na možnost, da je spletna stran lažna, in uporabo posodobljenih protivirusnih programov,« so sporočili s PU Ljubljana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 21. maj 2021 / 15:45

Hitro testiranje v Kranju spet v starih terminih

Kranj – Potem ko so v ponedeljek v Kranju uvedli nove termine brezplačnega množičnega hitrega testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom, je Zdravstveni dom Kranj že v sredo testiranje...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Vprašanja in pobude

Člani občinskega sveta postavljajo na seji pod točko "pobude in vprašanja" različna vprašanja, na katera jim potem župan oz. občinska uprava zagotovijo odgovor. Povzemamo nekaj vprašanj in odgovorov.

Radovljica / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Več denarja za naložbe

Občina bo letos 56 odstotkov proračunskega denarja namenila za naložbe.

Radovljica / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Nove možnosti za gradnjo

Občinski svet je na majski seji sprejel prostorske dokumente, ki omogočajo zasuk letališke steze v Lescah, stanovanjsko gradnjo na Brezjah in nove prostorske posege v središču Lesc.

Splošno / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Koridor buri krajane

Trinajst metrov širok cestni koridor, ki ponekod poteka tudi preko hiš in hlevov, buri krajane Mišač in Zgornje Dobrave.

Splošno / sobota, 7. junij 2008 / 07:00

Mladost je letni čas veselja

LAS oziroma občinska Lokalna akcijska skupina za preventivo odvisnosti združuje strokovnjake, ki delajo z mladimi, saj se ti vedno pogosteje poslužujejo tako alkohola kot drog. Problem odvisnosti...