Imenitne solate
Solata je osvežilna in predvsem lahka jed.
Lahko jo zaužijemo kot glavno jed ali pa kot prilogo drugim jedem. Pripravimo jo lahko iz različne zelenjave, kot je na primer paradižnik, paprika, zelje, zelena solata, korenje ... Solate pa lahko pripravimo tudi iz različnega sadja. Takšne solate se imenujejo sadne solate. Pripravimo lahko tudi hladne solate iz krompirja, testenin, riža.
Solata s prelivom iz krompirja in bučnega olja
Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin opečene slanine, 2 srednje velika krompirja, 2 dl mesne juhe, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice bučnega olja, 60 dag listnatih solat (radiča, ledenke, endivije …), sol in sveže mlet poper.
Slanino z obeh strani popecite na ponvi, da postane povsem hrustljava. Krompir olupite, ga narežite na čisto majhne kockice in ga skuhajte v juhi, ki ste ji dodali balzamični kis. Kuhanega ohladite in ga začinite z jabolčnim kisom, bučnim oljem, soljo in poprom. Preliv dobro premešajte in ga prelijte po očiščeni mešanici solat, potresite z zdrobljeno slanino ter takoj postrezite.
Kitajsko zelje s piščancem in papriko
Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, 1 večjo glavo kitajskega zelja, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in šopek kopra.
Piščančje prsi osolite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, kitajsko zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite, čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra ter okrasite s sesekljanim koprom.
Cesarska solata
Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici olja, 2 stroka česna, 4 rezine kruha, 1 glavo zelene solate, 6 sardelnih filejev, 3 dag naribanega parmezana, 2 rumenjaka, 3 žlice limonovega soka, 1 žlico vode, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sol, sveže mlet poper.
Olje vlijte v posodico, vanj strite česen in pustite stati pol ure. Precedite, vlijte na ponev in na njem prepražite na kocke narezan kruh. V posodo za solato dajte oprano in natrgano zeleno solato, jo potresite s kruhovimi kockami, sesekljanimi sardelami in parmezanom. Rumenjakoma primešajte limonov sok, vodo, oljčno olje, sol in poper ter z vsem skupaj prelijte solato, premešajte in takoj ponudite. Solati lahko dodate tudi popečene tanke rezine purana, rukolo ali paradižnik.
Koruzna solata s kalčki in gorgonzolo
Za 2 osebi potrebujemo: 30 dag kuhane koruze, 1 papriko, 20 dag sojinih in redkvičinih kalčkov, 10 dag gorgonzole, sveže stisnjen sok ene limone, 1 navaden jogurt, sol in sveže mlet poper.
Papriko narežite na tanke trakove, dodajte kalčke in kuhano koruzo. Gorgonzolo naribajte, ji primešajte limonov sok in jogurt, začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. S prelivom prelijte solato, jo premešajte in postrezite.
Solata iz kuhanega zelja
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filejev, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.
Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne fileje, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limonovim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte po kuhanem zelju, dobro premešajte in postrezite.