Lepotica se prebuja
Pokljuka je včasih privabljala goste zaradi svoje ponudbe, potem zaradi miru in narave, sedaj se ponovno vrača v življenje - bolj aktivna kot kadarkoli prej.
Dober mesec dni po slavnostnem odprtju Športno rekreacijskega centra na Pokljuki so kakšen kilometer niže odprli prenovljeni Šport hotel Pokljuka. Dogajanje se je začelo že nekaj ur pred uradnim odprtjem. Prisotni smo se več kot le zabavali. Za to pa je delno poskrbel tudi Tadej Valjavec, ki nam je dan kasneje poleg svoje Vile Triglav razkazal še okolico Pokljuke. Bolje rečeno vrh Mesnovca – naravnost s kolesarskega sedeža.
Ob uradnem odprtju sta za škarje (beri žago) poprijela minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš in bohinjski župan Franc Kramar. Zagodel je tudi Gorenjski kvintet, da pa je zabava trajala, je v nadaljevanju poskrbela poskočna Jararaja ter navihan in jezično podkovan kranjski stand up komik Pižama.
Malo sem že namignila, da je dan po odprtju hotela za vse, ki so na Pokljuki prespali, minil aktivno. Nordijska hoja, streljanje v biatlonskem centru, wellness in kolesarjenje z gorskimi kolesi. Večina prisotnih se je odločila za nordijsko hojo, mlada skupina nadebudnih (do) tridesetletnikov pa za vzpon na omenjeni Mesnovec, ki je bil tisto jutro po Valjavčevih besedah 'greha vreden' in 'prijetna tura'.
Ni vrag, da je bila tura samo navkreber in da Pokljuka ni ravna, tako da sem bila kot ena dveh udeleženk (generacijsko že 'teta') takoj deležna nekaterih navodil. Nemo sem ubogala, saj več kot kimati že za prvim ovinkom nisem mogla. Na koncu je sledil še nekajmetrski vzpon (oziroma sprehod) po snegu, prav na vrh Mesnovca.
Brez dobre hrane na Pokljuki nikakor ne gre. Konec novembra je restavracija Hotela center na Pokljuki gostila kuharja Zdravka Kalabrića, ki je s pomočjo hotelske kuharske ekipe tisti večer (poimenovali so ga Pokljuka nam ponuja) postregel z marsičim dobrim. Za dopolnitev okusov in ples brbončic pa so poskrbela vina Vinske kleti Goriška Brda in Vinarstva Kristančič Dušana.
»Jedilnik ni zgolj preprost popis jedi, ki jih ponuja restavracija. Mora nam povedati zgodbo o hrani in užitkih ob njej. Pravzaprav je jedilnik v svoji osnovi knjiga pesmi,« je prepričan Zdravko Kalabrić, nosilec naslova kuharski mojster svetovnega združenja World Master Chef Society, znani hrvaški kuharski mojster, ki se je po 38 letih dela v tujini vrnil na rodni otok Krapanj in v Šibeniku ustanovil Kulinarično akademijo.