Jedi za jesenske dni

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, naribani parmezan, sladka smetana po okusu.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo jo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom. kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Pečeni lignji

Sestavine: 12 manjših lignjev, 15 dag paradižnikov, 4 dag šalotk, pol dl oljčnega olja, sol, poper, 5 dag stebelne zelene, 10 dag korenja, 8 dag cukinov, 12,5 sira mocarela, 1 vejica bazilike, pol dl sladke smetane, 2 jajci, 12 dag moke, 1 žlička pekoče paprike, 15 dag drobtin, olje za peko, 1 šopek drobnjaka.

Krompirjev pire z oljčnim oljem: 60 dag kuhanega krompirja, sol, poper, 1 dl mleka, 8 dag masla ali margarine, 4 žlice oljčnega olja, muškatni orešček.

Priprava: Lignje očistimo in dobro operemo.

Nadev: Paradižnike operemo, lahko jih tudi olupimo (za krajši čas jih damo v vrelo vodo, nato jih na hitro olupimo) in grobo narežemo. Šalotko očistimo in jo drobno sesekljamo. Olivno olje segrejemo, dodamo šalotke in jih nekoliko popražimo, dodamo narezan paradižnik ter ga nekaj časa kuhamo. Jed solimo in popopramo in jo na gosti cedilki pretlačimo. Omako ohladimo. Zeleno in korenček očistimo, narežemo na 3 cm velike kocke. Zelenjavo damo kuhat v vrelo slano vodo, dobro odcedimo. Sir mocarelo prav tako narežemo na kocke, baziliko osmukamo in jo narežemo na rezance. Zelenjavo, mocarelo in baziliko dodamo k pireju. Vse skupaj dobro začinimo in premešamo. Sladko smetano stepemo, tudi jajca stepemo in jih dodamo k smetani. Moko, pekočo papriko zmešamo. Lignje z vseh strani pomokamo in pomočimo v pripravljeno maso. Nazadnje jih povaljamo še v drobtine in jih na hitro ocvremo v oljčnem olju. Ocvrte damo na papirnato servieto, da se dobro odcedijo. Ponudimo jih na krompirjevem pireju.

Krompirjev pire: Krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo, takoj pretlačimo, dodamo mleko, maščobo, oljčno olje, solimo, popopramo in dodamo malo muškatnega oreščka.

Goveji zrezki z zeliščnim maslom

Sestavine: 4 zrezke po 16 dag iz uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchesterske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za dekoracijo.

Priprava: Zrezke narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popopramo in na tanko namažemo z gorčico in pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in vanj zložimo zrezke. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato zrezke z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino in worchestersko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Zrezke zložimo na krožnike in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla.

Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestersko omako, nekoliko gorčice, sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo ter postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Jabolčni zavitek z vanilijevo omako

Sestavine - testo za zavitek: 1,5 dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.

Nadev: 5 dag mandljevih listov, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo calvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za posip.

Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2, 5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.

Priprava - za testo: Mleko segrejemo. Iz moke, jajca, olja, belega vina, ščepa soli in mleka zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem. Testo pokrijemo s toplo krpo in ga pustimo počivati kakšno uro. Nadev: Mandljeve liste damo v ponev in jih zlato rumeno prepražimo. 5 dag masla ali margarine raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj malo prepražimo, nato ohladimo. Limoni iztisnemo sok. Jabolka olupimo, izrežemo koščišče in jih narežemo na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, calvados, rum, rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj premešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo na pomokani krpi razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Po sredini testa potresemo pražene drobtine. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato še pri 180 stopinjah približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

Vanilijeva krema: Vanilijev strok razpolovimo, sredico postrgamo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Vanilijev strok poberemo iz mleka. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti.

Zavitek serviramo toplega ali hladnega in ga prelijemo s pripravljeno kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Iz pokojninskega v socialni sistem

Državna pokojnina in varstveni dodatek se iz pokojninskega selita v sistem denarnih socialnih pomoči.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Nina v duetu z Goranom

Nina Pušlar je pred kratkim javnosti predstavila novo skladbo z naslovom Slečeno srce, ki jo je odpela tudi v oddaji Spet doma.

Prosti čas / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Piramida je poseben izziv

Skupina Tangels je ta čas zaposlena s promoviranjem singla Life goes up ter pripravo novih demo posnetkov za naslednjo skladbo in album, že nekaj časa pa jo lahko spremljamo tudi v oddaji Piramida, ki...

Kultura / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Dobre popotnice za naprej

Glasbena šola Škofja Loka je praznovala svojo 60-letnico. Njen izjemen napredek v zadnjih desetih letih smo lahko zaznali tudi v bogatem programu na torkovem slavnostnem koncertu.

Kultura / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Iz družinskega albuma

V preddverju Sokolskega doma so na ogled dela akademskega slikarja Jurija Kalana.

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Prva plačila za hribovska območja

Ljubljana - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo do konca tega tedna izdala 38 tisoč odločb o plačilih za hribovska in druga območja z omejenimi možnostmi za kmetijs...