Jedi za jesenske dni
Juha iz buče
Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, naribani parmezan, sladka smetana po okusu.
Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo jo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom. kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.
Pečeni lignji
Sestavine: 12 manjših lignjev, 15 dag paradižnikov, 4 dag šalotk, pol dl oljčnega olja, sol, poper, 5 dag stebelne zelene, 10 dag korenja, 8 dag cukinov, 12,5 sira mocarela, 1 vejica bazilike, pol dl sladke smetane, 2 jajci, 12 dag moke, 1 žlička pekoče paprike, 15 dag drobtin, olje za peko, 1 šopek drobnjaka.
Krompirjev pire z oljčnim oljem: 60 dag kuhanega krompirja, sol, poper, 1 dl mleka, 8 dag masla ali margarine, 4 žlice oljčnega olja, muškatni orešček.
Priprava: Lignje očistimo in dobro operemo.
Nadev: Paradižnike operemo, lahko jih tudi olupimo (za krajši čas jih damo v vrelo vodo, nato jih na hitro olupimo) in grobo narežemo. Šalotko očistimo in jo drobno sesekljamo. Olivno olje segrejemo, dodamo šalotke in jih nekoliko popražimo, dodamo narezan paradižnik ter ga nekaj časa kuhamo. Jed solimo in popopramo in jo na gosti cedilki pretlačimo. Omako ohladimo. Zeleno in korenček očistimo, narežemo na 3 cm velike kocke. Zelenjavo damo kuhat v vrelo slano vodo, dobro odcedimo. Sir mocarelo prav tako narežemo na kocke, baziliko osmukamo in jo narežemo na rezance. Zelenjavo, mocarelo in baziliko dodamo k pireju. Vse skupaj dobro začinimo in premešamo. Sladko smetano stepemo, tudi jajca stepemo in jih dodamo k smetani. Moko, pekočo papriko zmešamo. Lignje z vseh strani pomokamo in pomočimo v pripravljeno maso. Nazadnje jih povaljamo še v drobtine in jih na hitro ocvremo v oljčnem olju. Ocvrte damo na papirnato servieto, da se dobro odcedijo. Ponudimo jih na krompirjevem pireju.
Krompirjev pire: Krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo, takoj pretlačimo, dodamo mleko, maščobo, oljčno olje, solimo, popopramo in dodamo malo muškatnega oreščka.
Goveji zrezki z zeliščnim maslom
Sestavine: 4 zrezke po 16 dag iz uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchesterske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za dekoracijo.
Priprava: Zrezke narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popopramo in na tanko namažemo z gorčico in pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in vanj zložimo zrezke. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato zrezke z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino in worchestersko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Zrezke zložimo na krožnike in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla.
Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestersko omako, nekoliko gorčice, sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo ter postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
Jabolčni zavitek z vanilijevo omako
Sestavine - testo za zavitek: 1,5 dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.
Nadev: 5 dag mandljevih listov, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo calvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za posip.
Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2, 5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.
Priprava - za testo: Mleko segrejemo. Iz moke, jajca, olja, belega vina, ščepa soli in mleka zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem. Testo pokrijemo s toplo krpo in ga pustimo počivati kakšno uro. Nadev: Mandljeve liste damo v ponev in jih zlato rumeno prepražimo. 5 dag masla ali margarine raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj malo prepražimo, nato ohladimo. Limoni iztisnemo sok. Jabolka olupimo, izrežemo koščišče in jih narežemo na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, calvados, rum, rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj premešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo na pomokani krpi razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Po sredini testa potresemo pražene drobtine. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato še pri 180 stopinjah približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.
Vanilijeva krema: Vanilijev strok razpolovimo, sredico postrgamo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Vanilijev strok poberemo iz mleka. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti.
Zavitek serviramo toplega ali hladnega in ga prelijemo s pripravljeno kremo.