Andreja Jagodic s priznanjem za inovativno mlado kmetico leta (Foto: Gorazd Kavčič)

Andreja Jagodic inovativna mlada kmetica leta

Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta na sobotni prireditvi v Lenartu za inovativno mlado kmetico leta razglasili Andrejo Jagodic s Police pri Naklem.

»Lahko je biti inovativen, če imaš dobro »ekipo«, to je podporo vseh družinskih članov.« »Priznanja so pomembna za promocijo kmetije, še več pa mi pomenijo zadovoljne stranke, ki se vračajo na kmetijo.«

Polica – Približno tridesetih mladih, članov Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, se je prejšnjo soboto z avtobusom odpravilo v Lenart, kjer so si najprej ogledali kmetijo lanskega zmagovalca v izboru za mladega inovativnega kmeta leta, nato pa spodbujali edino gorenjsko finalistko v letošnjem izboru, Andrejo Jagodic s Police pri Naklem. Njihova pot v Slovenske gorice je bila poplačana – ne z denarjem, ampak z veseljem ob tem, ko je posebna komisija na podlagi dveh ločenih mnenj za vsakega od šestih kandidatov razglasila Andrejo za inovativno mlado kmetico leta. Andreja je laskavi naziv prejela za inovativnost pri predelavi mleka v nove mlečne izdelke in pri uvajanju novih načinov trženja, za nagrado pa do sto ur oz. do dva meseca uporabe traktorja John Deere (glavnega sponzorja KGZ Sloga Kranj), dvesto evrov in veliko steklenico šampanjca.

Ko se je Andreja pred petnajstimi leti omožila z Viktorjem, je poroka pomenila tudi združitev Poličarjeve kmetije s Police in Mlinarjeve z Ilovke, ki skupno obsegata 52 hektarjev zemljišč, od tega 25 hektarjev kmetijskih. Na kmetiji se ukvarjajo s prirejo mleka, z rejo prašičev in kokoši nesnic ter s pridelovanjem krompirja in zelenjave, v okviru dopolnilne dejavnosti pa s predelavo mleka. Redijo od štirideset do petdeset goved, od tega je dvajset molznic. Letna kvota jim omogoča prirejo 150 tisoč litrov mleka, lani so ga 85 tisoč litrov v lastni sirarni predelali v mlečne izdelke. Večino pridelkov in izdelkov prodajo neposredno doma, v Štibelcu, kot so poimenovali trgovinico na kmetiji, ter na različnih prireditvah, kamor se zapeljejo s posebno prikolico z vgrajenim hladilnikom. Vključili so se tudi v spletni portal Sveže.si, pri tem pa z zadovoljstvom ugotavljajo, da je vse več potrošnikov, ki informacijo o njihovi ponudbi dobijo na spletu. Potrošnikom ponujajo poleg mlečnih izdelkov tudi jajca, krompir in zelenjavo, v prihodnje bodo ponudbo razširili še s pridelki in izdelki okoliških kmetij, za kar so se tudi že registrirali.

Ko je znani gorenjski gostinec v slovenski osamosvojitveni vojni ostal brez kajmaka, je za izdelavo navdušil Poličarjeve, ki so se kasneje tudi registrirali za predelavo, nabavili sirarski kotel, razširili ponudbo različnih izdelkov … Iz mleka izdelujejo navadni in sadni jogurt, sir za pečenje, skuto, kajmak, mascarpone, različne namaze iz skute, mlečno rulado z bučnim oljem, laktični sir s pepelom, kuhan sir, mehki sir s poprom, dimljeni sir, mehki sir z orehi, sveže mleko, v plastenke polnijo tudi sirotko, po kateri je vse večje povpraševanje. »Vsi izdelki so iz domačega, surovega mleka, brez dodatkov. Vseskozi se moramo »brihtati«, poskušati, iskati rešitve, če hočemo v predelavo mleka oz. v ponudbo izdelkov vnašati novosti, izboljšave, spremembe … »Tople vode« ne moremo odkriti, veliko pa lahko naredimo že s kakšno malenkostjo,« pravi Andreja in dodaja, da je pri tem zelo pomembna kakovost. Doslej so na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejeli že veliko priznanj, letos za dva izdelka celo najvišje možno število točk, lani tudi znak kakovosti, ki je najvišje priznanje za prehranske dobrote na kmetijah. Andreja ima zdaj na sirarskem področju že veliko izkušenj, bila je na dveh tečajih v Franciji in na dveh v Nemčiji, po potrebi zaprosi tudi za pomoč strokovnjakov iz združenja malih sirarjev ali iz tujine. In kaj načrtujejo na kmetiji za naprej? Zgraditi nameravajo novo, zmogljivejšo sirarno, v kateri bodo lahko predelali vse mleko s kmetije, dopolniti ponudbo mlečnih izdelkov s tekočim jogurtom, s sirotko s sadnim dodatkom ter s pridelki in izdelki z drugih kmetij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Pomladno prepletanje

Narava se prebuja in prav tako tudi mi. Na Visokem se prepletamo z novimi idejami in željami.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 22. april 2009 / 07:00

Življenjska preobrazba

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / sreda, 22. april 2009 / 07:00

Jetičnik proti srbenju

Da zdravilni jeglič varuje pred jetiko, naj bi ugotovil čislani duhovnik Sebastian Kneipp. A njegova zdravilnost gre še veliko dlje - čisti kri, zdravi kronične ekceme, srbenje kože, kašelj, prehladna...

Gospodarstvo / sreda, 22. april 2009 / 07:00

Medvedi so se že prebudili

"Na Zgornjem Gorenjskem so vsaj trije medvedi," pravi Blaž Černe, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo v blejskem zavodu za gozdove, in dodaja, da je letos eden med njimi v Bohinju že poškodoval č...

Gospodarstvo / sreda, 22. april 2009 / 07:00

Kljub krizi največ investicij

V Merkurju se kriza najbolj pozna pri prodaji podjetjem. Letos bodo odprli kar pet velikih nakupovalnih centrov, kar je največ v Merkurjevi zgodovini.

Kronika / sreda, 22. april 2009 / 07:00

Srečke prodajajo lažni Rdeči noski

Kranj – Iz Društva za pomoč trpečim in bolnim – Rdeči noski svarijo pred osebami, ki se v zadnjem času pojavljajo v bližini nakupovalnih središč in na raznih javnih dogodkih na o...