Andreja Jagodic s priznanjem za inovativno mlado kmetico leta (Foto: Gorazd Kavčič)

Andreja Jagodic inovativna mlada kmetica leta

Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta na sobotni prireditvi v Lenartu za inovativno mlado kmetico leta razglasili Andrejo Jagodic s Police pri Naklem.

»Lahko je biti inovativen, če imaš dobro »ekipo«, to je podporo vseh družinskih članov.« »Priznanja so pomembna za promocijo kmetije, še več pa mi pomenijo zadovoljne stranke, ki se vračajo na kmetijo.«

Polica – Približno tridesetih mladih, članov Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, se je prejšnjo soboto z avtobusom odpravilo v Lenart, kjer so si najprej ogledali kmetijo lanskega zmagovalca v izboru za mladega inovativnega kmeta leta, nato pa spodbujali edino gorenjsko finalistko v letošnjem izboru, Andrejo Jagodic s Police pri Naklem. Njihova pot v Slovenske gorice je bila poplačana – ne z denarjem, ampak z veseljem ob tem, ko je posebna komisija na podlagi dveh ločenih mnenj za vsakega od šestih kandidatov razglasila Andrejo za inovativno mlado kmetico leta. Andreja je laskavi naziv prejela za inovativnost pri predelavi mleka v nove mlečne izdelke in pri uvajanju novih načinov trženja, za nagrado pa do sto ur oz. do dva meseca uporabe traktorja John Deere (glavnega sponzorja KGZ Sloga Kranj), dvesto evrov in veliko steklenico šampanjca.

Ko se je Andreja pred petnajstimi leti omožila z Viktorjem, je poroka pomenila tudi združitev Poličarjeve kmetije s Police in Mlinarjeve z Ilovke, ki skupno obsegata 52 hektarjev zemljišč, od tega 25 hektarjev kmetijskih. Na kmetiji se ukvarjajo s prirejo mleka, z rejo prašičev in kokoši nesnic ter s pridelovanjem krompirja in zelenjave, v okviru dopolnilne dejavnosti pa s predelavo mleka. Redijo od štirideset do petdeset goved, od tega je dvajset molznic. Letna kvota jim omogoča prirejo 150 tisoč litrov mleka, lani so ga 85 tisoč litrov v lastni sirarni predelali v mlečne izdelke. Večino pridelkov in izdelkov prodajo neposredno doma, v Štibelcu, kot so poimenovali trgovinico na kmetiji, ter na različnih prireditvah, kamor se zapeljejo s posebno prikolico z vgrajenim hladilnikom. Vključili so se tudi v spletni portal Sveže.si, pri tem pa z zadovoljstvom ugotavljajo, da je vse več potrošnikov, ki informacijo o njihovi ponudbi dobijo na spletu. Potrošnikom ponujajo poleg mlečnih izdelkov tudi jajca, krompir in zelenjavo, v prihodnje bodo ponudbo razširili še s pridelki in izdelki okoliških kmetij, za kar so se tudi že registrirali.

Ko je znani gorenjski gostinec v slovenski osamosvojitveni vojni ostal brez kajmaka, je za izdelavo navdušil Poličarjeve, ki so se kasneje tudi registrirali za predelavo, nabavili sirarski kotel, razširili ponudbo različnih izdelkov … Iz mleka izdelujejo navadni in sadni jogurt, sir za pečenje, skuto, kajmak, mascarpone, različne namaze iz skute, mlečno rulado z bučnim oljem, laktični sir s pepelom, kuhan sir, mehki sir s poprom, dimljeni sir, mehki sir z orehi, sveže mleko, v plastenke polnijo tudi sirotko, po kateri je vse večje povpraševanje. »Vsi izdelki so iz domačega, surovega mleka, brez dodatkov. Vseskozi se moramo »brihtati«, poskušati, iskati rešitve, če hočemo v predelavo mleka oz. v ponudbo izdelkov vnašati novosti, izboljšave, spremembe … »Tople vode« ne moremo odkriti, veliko pa lahko naredimo že s kakšno malenkostjo,« pravi Andreja in dodaja, da je pri tem zelo pomembna kakovost. Doslej so na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejeli že veliko priznanj, letos za dva izdelka celo najvišje možno število točk, lani tudi znak kakovosti, ki je najvišje priznanje za prehranske dobrote na kmetijah. Andreja ima zdaj na sirarskem področju že veliko izkušenj, bila je na dveh tečajih v Franciji in na dveh v Nemčiji, po potrebi zaprosi tudi za pomoč strokovnjakov iz združenja malih sirarjev ali iz tujine. In kaj načrtujejo na kmetiji za naprej? Zgraditi nameravajo novo, zmogljivejšo sirarno, v kateri bodo lahko predelali vse mleko s kmetije, dopolniti ponudbo mlečnih izdelkov s tekočim jogurtom, s sirotko s sadnim dodatkom ter s pridelki in izdelki z drugih kmetij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 28. junij 2016 / 12:47

Turistični avtobus po Zgornjesavski dolini

Kranjska Gora – Tudi to poletje bo po krajih v občini Kranjska Gora vozil turistični avtobus, ki bo med seboj povezoval kraje in turistične znamenitosti v Zgornjesavski dolini. Avtobus bo na relaci...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 27. september 2017 / 18:47

Vrtičkarsko živahna jesen

Pridelke z vrta spravljamo le v lepem vremenu, saj morajo biti vrtnine suhe. Če želimo, da bo spomladi vrt oživel v barvah narcis, zvončkov, tulipanov ..., je zdaj čas za sajenje čebulnic.

Komenda / sreda, 27. september 2017 / 18:47

Zgodbe komendskih dreves

V sredo so v Komendi odprli učno pot naravovarstveno zaščitenih starih dreves.

Šenčur / sreda, 27. september 2017 / 18:47

Gasilski državni podprvaki iz Trboj

Kranj – Prejšnjo soboto je bilo v Gorici pri Slivnici 20. državno tekmovanje v gasilski orientaciji. Na državno tekmovanje so se uvrstili tudi mladinci in pionirji iz PGD Trboje. V kategoriji mladi...

Kranj / sreda, 27. september 2017 / 18:45

Tlake v mestu bodo prenovili

Kranj – »Tlaki na Maistrovem trgu v Kranju so ponekod odstopljeni, nekatere plošče so odkrušene in predvsem pozimi predstavljajo nevarno podlago za pešce. Razlogi za to so različni, od podvrženosti...

Nasveti / sreda, 27. september 2017 / 18:44

Po čem večno hrepenimo

»Najhujša bolezen na svetu ni gobavost ali tuberkuloza, temveč zavrženost, zapuščenost in pozabljenost. Največja revščina ni živeti s praznim želodcem, temveč to, da od nikogar nisi ljubljen in zaž...