Jedi za jesenske dni

Solata z olivami

Sestavine: 4 žlice majoneze, 20 dag mladega sira, 20 črnih oliv, 2 naribana korenčka, 2 srednje velika paradižnika, narezana na krhlje, 2 mladi čebuli, 1 srednje velika blanširana zelena – narezana na tanke rezance, 4 listi zelene solate, pol dl balzamičnega kisa, pol dl oljčnega olja, 4 tanki krispiji, sol, poper, malo omake tabasko ali čilija, mali šopek drobnjaka in peteršilj za dekoracijo.

Priprava: Majonezo, sesekljano mlado čebulo, narezano zeleno, sol, poper, olje, pekočo omako, kis in tanko narezan drobnjak zmešamo v skledi. Dodamo na kocke narezan sir in del naribanega korenja ter narahlo premešamo. Serviramo na krožniku, na katerega smo prej položili list oprane in osušene zelene solate in preostanek korenja, po solati pa zložimo črne olive in na krhlje narezan paradižnik. Okrasimo s krispijevimi rezinami in vejicami peteršilja ter listi zelene.

Kremna juha iz ohrovta

Sestavine: 30 dag svežega ohrovta, 20 dag krompirja, 1 žlica margarine, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, sol, poper, mala vejica rožmarina, belo vino po okusu, 1,50 l vode, 4 rezine polnozrnatega kruha brez skorje.

Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, očiščen, opran in poljubno narezan ohrovt ter olupljen in narezan krompir. Nekaj ohrovtovih listov otrebimo in liste narežemo na take rezance ter jih skuhamo posebej. Prepražene sestavine zalijemo z vodo in vinom, solimo, popramo, dodamo rožmarin in kuhamo do mehkega. Zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom, popravimo okus, dodamo odcejene kuhane liste ohrovta in ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.

Paradižniki z gobovim nadevom

Sestavine: 8 srednje velikih paradižnikov, 4 dag olja, sol.

Nadev: 30 dag mešanih gob, 3 dag masla ali margarine, 7 dag čebule, juha po potrebi, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 jajce, 8 rezin sira.

Priprava: Obrisane paradižnike pri peclju izrežemo. Izdolbemo sredico, pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in nadevamo. Po vrhu položimo rezine sira, zložimo jih v ponev in v pečici pečemo okoli 12 minut.

Nadev: Očiščene gobe narežemo na lističe. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, gobe in nekaj juhe ali omake, lahko dodamo malo kisle smetane. Dušimo nekoliko časa, nazadnje dodamo še jajce, solimo, popopramo in dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo. Paradižnike nadevamo in jih zložimo v z maslom pomaščeno posodo. Pečemo jih, da se sir dobro zapeče.

Zapečene telečje zarebrnice

Sestavine: 4 telečje zarebrnice s kostjo, 4 rezine telečjih ledvičk, 8 rezin prekajene slanine, 4 jabolčne rezine brez koščic, sol, poper, pol dl olja, 2 dl goveje juhe, timijan po okusu.

Priprava: Zarebrnice začinimo z začimbami, ob kosti jih malo zarežemo, nato jih na vročem olju opečemo z obeh strani. Pečene poberemo iz maščobe in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na preostali maščobi opečemo rezine ledvičk, liste slanine in rezine jabolk. Zalijemo z juho in začinimo. Zarebrnice vrnemo damo v omako in jih še malo podušimo. Poleg ponudimo ajdove štruklje s skuto in primerno sezonsko solato.

Ajdovi štruklji s skuto

Sestavine - ajdovo testo: 10 dag ajdove moke, 8 dag bele namenske moke, malo kvasa, 1 jajce, malo olja, vroča slana voda.

Priprava testa: Ajdovo moko nekoliko poparimo, vendar ne preveč, da preveč ne razredčimo testa. Dodamo razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin naredimo ne preveč trdo testo, ki ga pustimo nekajo časa počivati.

Nadev: 30 dag skute, 6 dag margarine, 3 jajca, sol, poper.

Priprava: Testo razvaljamo, ga pokapljamo z raztopljeno margarino in premažemo s stepenim jajcem. Ostalo margarino umešamo, dodamo rumenjaka, in pretlačeno skuto. Iz beljakov stepemo sneg, ga solimo in rahlo primešamo k skuti. Nadev premažemo po testu in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut (odvisno od debeline štruklja). Kuhane odvijemo in narežemo na primerne kose. Prelijemo pa jih z raztopljeno margarino.

Zavitek z jabolki, grozdjem in skuto

Sestavine: 40 dag namenske moke za testo, okisana slana voda po potrebi.

Nadev: 8 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 20 dag grozdja, 60 dag dušenih jabolk, 12 dag pretlačene skute, rum, drobtine, kisla smetana, vanilin sladkor.

Priprava: Iz moke in mlačne okisane vode naredimo čvrsto vlečeno testo, ga dobro obdelamo in premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati približno pol ure. Grozdne jagode prerežemo na pol in odstranimo koščice, jih nekoliko prepražimo na sladkorju in v rumu. Jabolka olupimo, naribamo in nekoliko prepražimo na sladkorju, skuto pa pretlačimo. Posebej pa na maščobi prepražimo presejane drobtine. Na pomokanem prtu testo razvlečemo, premažemo s praženimi drobtinami, pretlačeno skuto in prepraženimi jabolki ter prepraženimi grozdnimi jagodami. Testo zvijemo v štrukelj in ga damo na pomaščen pekač. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Pečenega narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 20. julij 2012 / 07:00

Zaradi obnove zaprli cesto

Jezersko - Cesta Kranj-Jezersko je bila do včeraj vse dopoldneve zaprta, kdor je hotel priti na Jezersko, pa je moral čez Ljubelj in Avstrijo. Kot nam je pojasnil župan Jure Mark...

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Dobrodelni že deset let

Ustanova Petra Pavla Glavarja letos praznuje svojo prvo desetletnico. Ob jubileju so izdali zbornik, ki ga bodo brezplačno dobila vsa gospodinjstva v občini Komenda.

Tržič / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Koča dobila novo streho

S koče na Kriški gori so odstranili staro kritino in jo prekrili z novo. Dan kriških planincev je bil zato še bolj slovesen.

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili...

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Jagodni čudež

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolni eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Kar se naučimo v otroštvu ...

V Osnovni šoli (OŠ) Matije Čopa Kranj so imeli pred kratkim kulturno prireditev, na kateri so nastopili Folklorna skupina OŠ Matije Čopa in Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, otroci vrt...