Kostanj

Ko jesenski mraz in veter otreseta zrele kostanje, obilje dobesedno leži na tleh in ga je treba samo pobrati.

Sicer ga lahko tudi kupimo na tržnici, in to velike marone, a to ni tako zabavno. Najslajši je, če še nekaj dni odleži doma, a ne več kot teden ali dva, potem se postopoma izsuši, pa tudi črvički opravijo svoje. Za daljše shranjevanje ga lahko zamrznemo ali pa mu olupimo lupino ter notranjo kožico in ga na toplem posušimo. Posušenega samo skuhate in ga uporabite kot svežega, lahko pa ga tudi zmeljete v posebnem mlinčku v zdrob ali moko in iz njega pripravite kostanjevo polento ali kostanjeve žgance. Iz kostanja pa pripravljamo tudi razno pecivo, kostanjev pire, juho, kuhanega kot prilogo k mesnim in zelenjavnim jedem in še kakšno jed vredno preizkusa.

Kremna kostanjeva juha s korenčkom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg napol kuhanega in povsem olupljenega kostanja, 1 l mesne juhe ali vode, 1 večjo čebulo, 5 dag masla, 2 večja korenčka, sol, sveže mleti poper, šetraj, 3 žlice kisle smetane.

Kostanj do konca skuhajte v mesni juhi, ga malo ohladite in ga s tekočino vred spasirajte s paličnim mešalnikom. Čebulo prepražite na maslu, dodajte na kocke narezano korenje in skupaj pražite še nekaj minut. Stresite v spasirano kostanjevo juho, začinite s soljo, poprom in šetrajem ter kuhajte toliko časa, da se korenček zmehča. Nazadnje primešajte še kislo smetano in postrezite z olupljenim pečenim kostanjem, ki vam je morda ostal pri peki prejšnji dan.

Mineštra iz kostanja in pora

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg kostanja, 60 dag pora, 5 dag masla, 1 l mesne juhe ali vode, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Por operite, ga narežite na kolobarje in ga na raztopljenem maslu pražite, da ovene. Zalijte z mesno juho in dodajte olupljen kostanj. Kuhajte 45 minut, solite ter popoprajte po okusu in na koncu posujte s sesekljanim peteršiljem ter postrezite.

Kostanjev pire

Kostanjev pire lahko začinite ostro ali sladko. Pikantnega ponudite k poljubnemu pečenemu mesu, sladkega pa kot sladico s sladko smetano. Kostanj skuhajte, ga olupite in pretlačite. V pretlačeno zmes dajte malo masla, strtega česna in mleka, zmešajte in na krožniku prelijte z mesnim sokom. Za sladki pire pa primešajte kostanjevi masi sladkor v prahu, mleko in rum. Dobro premešajte, ga razdelite na porcije, obrizgajte s stepeno sladko smetano in sladica je nared.

S kostanjem in gorgonzolo nadevan svinjski kare

Za 5 oseb potrebujemo: 1,2 kg svinjskega kareja, 50 dag kostanja, 15 dag gorgonzole, sol, sveže mleti poper, majaron, 2 čebuli in 2 žlici olja.

Kostanj skuhajte in ga olupite. Skozi sredino kareja z nožem vzdolžno prebodite, da dobite luknjo za nadev. Olupljen kostanj posolite in mu primešajte na kocke narezano gorgonzolo ter s tem napolnite kare. Kare posolite in ga z zunanje strani natrite z majaronom, poprom in oljem. Postavite ga na pekač, ga obložite z na kocke narezano čebulo in ga eno uro in pol pecite v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici. Vmes ga po potrebi zalijte z malo vode. Ko je kare pečen, ga narežite na rezine, prelijte z omako, ki je nastala med pečenjem in postrezite s praženim ali pire krompirjem.

Kostanjevi ocvrtki (njoki)

Za 5 oseb potrebujemo: 30 dag olupljenega kostanja, 40 dag krompirja, 2 žlici masla, 1 strt strok česna, 1 celo jajce, 2 rumenjaka, 5 dag pšeničnega zdroba, sol, sveže mleti poper, krušne drobtine za oblikovanje.

Kostanj v vodi kuhajte 15 minut. Krompir olupite in ga v slanem kropu skuhajte do mehkega. Kostanj in krompir dobro odcedite in ju pretlačite v pite. Pireju dodajte maslo, česen, jajce, rumenjaka, pšenični zdrob, posolite in popoprajte po okusu in naredite testo. Na z drobtinami posuti deski oblikujte poljubno velike svaljke in jih ocvrite v segretem olju, da pozlatijo in postanejo hrustljavi. Lahko pa jih tudi kuhate v slanem kropu toliko časa, da se dvignejo na površje. Najsi bodo kuhani ali ocvrti, lahko jih ponudite kot prilogo k mesu ali zelenjavi v omaki ali pa kot samostojno jed s poljubno omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 13. avgust 2013 / 07:00

Janezovo kolesarjenje okrog Slovenije

Nič novega, boste mnogi ljubitelji »ekstremnega« početja rekli, skomignili z rameni in nehali brati.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 13. avgust 2013 / 07:00

Janezovo kolesarjenje okrog Slovenije

Nič novega, boste mnogi ljubitelji »ekstremnega« početja rekli, skomignili z rameni in nehali brati.

Nasveti / torek, 13. avgust 2013 / 14:18

Šopek za Marijo

Veliki šmaren je kakopak velik praznik. Marijin največji. In njega dni so ob vnebovzetju Rože skrivnostne blagoslavljali zelišča in rože, spletene v vence ali šopke, ki so jih ljudje prinašali v cerke...

Jezersko / torek, 13. avgust 2013 / 10:48

Ne vem, če sem k'er'ga zgrešil

Je povedal domačin Nace na tradicionalnem Ovčarskem balu na Jezerskem. V vlogi redarja je že kar kakšnih petintrideset let, včasih pa je bil tudi pastir. Enkrat je več, drugič manj obiskovalcev, vedno...

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 12:00

Pravi žurerji

Bohinjci in Gorenjci so se po besedah pevca skupine Victory Roberta Dragarja na tradicionalni Kresni noči v Bohinju izkazali kot dobrosrčni, trmasti in pravi žurerji do jutranjih ur.

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 11:00

Kresna fantovščina

Bohinjsko Kresno noč je s prijatelji obiskal tudi bodoči ženin Blaž Žerjav iz Stare Loke. Posebno okolje za fantovščino, dogodek, ki si ga nekateri zapomnijo za vse življenje. Pevski nasto...