Za polno silvestrsko mizo

Dve ideji za hitro pripravo sladice za silvestrski večer, ki ju serviramo poleg piškotov in jih lahko jemo tudi z rokami.

Za pripravo čokoladne rulade z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 4 jajca, 10 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10 dag moke, 2 žlici čokolade v prahu, 2 žlici orehov; za nadev: 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 vanilin strok, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ruma, 10 dag masla.

Priprava testa: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Moko zmešamo s kakavom in orehi, sladkor pa z vaniljevim sladkorjem. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter nato rumenjakovo maso na rahlo vmešamo v sneg. Postopoma dodajamo še moko s kakavom. Pekač pokrijemo s peki papirjem ter na papir enakomerno nanesemo testo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečenemu biskvitu previdno odstranimo papir za peko in ga ohladimo.

Priprava kreme: Puding zmešamo s sladkorjem in mu prilijemo mleko ter premešamo. Preostalo mleko zavremo, vanj nastrgamo vaniljeva semena iz vaniljevega stroka in v njem skuhamo puding. Ko se puding nekoliko ohladi, prilijemo rum ter do konca ohladimo. Maslo narežemo na manjše kocke in ga malce stepemo. Počasi mu dodajamo ohlajen puding. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.

Ohlajen biskvit po celotni površini enakomerno namažemo z vaniljevo kremo ter zavijemo v rulado.

Nasvet: Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi samo vanilin sladkor, vendar okus po vanilji ne bo tako izrazit. Za maslo je priporočljivo, da je nekaj časa na sobni temperaturi.

Za pripravo kokosovega peciva iz beljakov potrebujemo: 4 beljake, 80 g sladkorja, 2 žlici moke, 100 g kokosove moke, 50 g temne čokolade, 50 g orehov ali drugih oreščkov, 50 g suhega sadja.

Beljake stepemo v trd sneg in vanj vmešamo sladkor. Primešamo moko ter nato kokosovo moko. Nazadnje dodamo še na koščke narezano čokolado, oreščke in suho sadje. Maso vlijemo v podolgovat pekač, ki ga dobro premažemo z oljem ali maslom. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, približno 30 minut. Ali je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem: zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni vidnih ostankov, je pečen.

Nasvet: Peka tega peciva pride še posebej prav, kadar nam ostajajo beljaki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 28. december 2010 / 07:00

Božično razpoloženje

Konec tedna je minil v božičnem razpoloženju: razposajeno, glasbeno in dobrodelno.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 1. julij 2016 / 11:14

Praznovali smo državnost

Za nami je dan državnosti, ki je minil v znamenju 25. obletnice osamosvojitve. Ob tej priložnosti sta v Ljubljani zopet potekali dve proslavi.

Kultura / petek, 1. julij 2016 / 21:40

Od klasike do džeza pa še rok

Danes zvečer se bo s koncertom Mladih levov začel enaindvajseti Festival Bled, ki se bo po šestnajstih dneh zaključil z nastopom ansambla Cello attacca!, v katerem igrajo mladi violončelisti pod umetn...

Kamnik / petek, 1. julij 2016 / 12:23

Prikaz ročne košnje

Snovik – Pred apartmajskim naseljem Term Snovik bodo danes ob 18. uri pripravili prikaz tradicionalne ročne košnje. Ob tej priložnosti bo na terasi term na ogled orodje za delo, ki so ga nekdaj in...

Kultura / petek, 1. julij 2016 / 12:21

Goodivas in solist Stanko Arnold

Kranj – Danes zvečer vas godalni kvartet Goodivas vabi na koncert s solistom Stankom Arnoldom. Ženski kvartet bo nastopil na koncu mesta, v Cafe galeriji Pungert ob 21. uri. Obljubljajo vrhunski ve...

Kultura / petek, 1. julij 2016 / 12:21

Slovenski otroški zbor v Velesovem

Velesovo – Slovenski otroški zbor (SOZ) je projektni zbor, ki se že petnajst let konec junija zbira v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Zbor sestavlja okrog sto mladih pevcev iz vse Slovenije in z...