Za polno silvestrsko mizo

Dve ideji za hitro pripravo sladice za silvestrski večer, ki ju serviramo poleg piškotov in jih lahko jemo tudi z rokami.

Za pripravo čokoladne rulade z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 4 jajca, 10 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10 dag moke, 2 žlici čokolade v prahu, 2 žlici orehov; za nadev: 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 vanilin strok, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ruma, 10 dag masla.

Priprava testa: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Moko zmešamo s kakavom in orehi, sladkor pa z vaniljevim sladkorjem. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter nato rumenjakovo maso na rahlo vmešamo v sneg. Postopoma dodajamo še moko s kakavom. Pekač pokrijemo s peki papirjem ter na papir enakomerno nanesemo testo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečenemu biskvitu previdno odstranimo papir za peko in ga ohladimo.

Priprava kreme: Puding zmešamo s sladkorjem in mu prilijemo mleko ter premešamo. Preostalo mleko zavremo, vanj nastrgamo vaniljeva semena iz vaniljevega stroka in v njem skuhamo puding. Ko se puding nekoliko ohladi, prilijemo rum ter do konca ohladimo. Maslo narežemo na manjše kocke in ga malce stepemo. Počasi mu dodajamo ohlajen puding. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.

Ohlajen biskvit po celotni površini enakomerno namažemo z vaniljevo kremo ter zavijemo v rulado.

Nasvet: Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi samo vanilin sladkor, vendar okus po vanilji ne bo tako izrazit. Za maslo je priporočljivo, da je nekaj časa na sobni temperaturi.

Za pripravo kokosovega peciva iz beljakov potrebujemo: 4 beljake, 80 g sladkorja, 2 žlici moke, 100 g kokosove moke, 50 g temne čokolade, 50 g orehov ali drugih oreščkov, 50 g suhega sadja.

Beljake stepemo v trd sneg in vanj vmešamo sladkor. Primešamo moko ter nato kokosovo moko. Nazadnje dodamo še na koščke narezano čokolado, oreščke in suho sadje. Maso vlijemo v podolgovat pekač, ki ga dobro premažemo z oljem ali maslom. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, približno 30 minut. Ali je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem: zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni vidnih ostankov, je pečen.

Nasvet: Peka tega peciva pride še posebej prav, kadar nam ostajajo beljaki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 25. april 2014 / 10:45

Kranjčanka, št. 4

Kranjčanka, 25. april 2014, št. 4

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 31. julij 2009 / 07:00

Ta konec tedna Kranjska noč

V petek in soboto se bodo v Kranju zvrstili številni glasbeni izvajalci, med njimi Jan Plestenjak, Alenka Godec, Cubismo, Samuel Lucas, Tinkara Kovač, Nuša Derenda, Adi Smolar, Mambo Kingsi ...

Gospodarstvo / petek, 31. julij 2009 / 07:00

Največji lastniki podpirajo združitev bank

Največji lastniki Abanke Vipe in Gorenjske banke podpirajo združitev obeh bank v eno banko.

Kranj / petek, 31. julij 2009 / 07:00

Ko se srečamo s prijatelji

Tudi letošnji Kranfest bo priložnost za zabavo, hkrati pa naj bi različne prireditve v središče mesta privabile stare in mlade, saj bo priložnosti za druženje res veliko.

Kranj / petek, 31. julij 2009 / 07:00

Čas je za Kranfest

Vsako leto vrhunec poletja v Kranju pomeni Kranfest s Kranjsko nočjo, množica prireditev, ki so se začele včeraj s turnirjem na mivki, pa se bo nadaljevala danes in jutri, ko naj bi v Kranj prišlo več...

Zanimivosti / petek, 31. julij 2009 / 07:00

Tabor za mlade nadzornike TNP

Vrata - V Vratih se bo jutri zaključil enotedenski začetni tabor za mlade nadzornike Triglavskega narodnega parka (TNP), v katerega je vključenih dvanajst osnovnošolcev iz okolic...