Za polno silvestrsko mizo

Dve ideji za hitro pripravo sladice za silvestrski večer, ki ju serviramo poleg piškotov in jih lahko jemo tudi z rokami.

Za pripravo čokoladne rulade z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 4 jajca, 10 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10 dag moke, 2 žlici čokolade v prahu, 2 žlici orehov; za nadev: 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 vanilin strok, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ruma, 10 dag masla.

Priprava testa: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Moko zmešamo s kakavom in orehi, sladkor pa z vaniljevim sladkorjem. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter nato rumenjakovo maso na rahlo vmešamo v sneg. Postopoma dodajamo še moko s kakavom. Pekač pokrijemo s peki papirjem ter na papir enakomerno nanesemo testo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečenemu biskvitu previdno odstranimo papir za peko in ga ohladimo.

Priprava kreme: Puding zmešamo s sladkorjem in mu prilijemo mleko ter premešamo. Preostalo mleko zavremo, vanj nastrgamo vaniljeva semena iz vaniljevega stroka in v njem skuhamo puding. Ko se puding nekoliko ohladi, prilijemo rum ter do konca ohladimo. Maslo narežemo na manjše kocke in ga malce stepemo. Počasi mu dodajamo ohlajen puding. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.

Ohlajen biskvit po celotni površini enakomerno namažemo z vaniljevo kremo ter zavijemo v rulado.

Nasvet: Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi samo vanilin sladkor, vendar okus po vanilji ne bo tako izrazit. Za maslo je priporočljivo, da je nekaj časa na sobni temperaturi.

Za pripravo kokosovega peciva iz beljakov potrebujemo: 4 beljake, 80 g sladkorja, 2 žlici moke, 100 g kokosove moke, 50 g temne čokolade, 50 g orehov ali drugih oreščkov, 50 g suhega sadja.

Beljake stepemo v trd sneg in vanj vmešamo sladkor. Primešamo moko ter nato kokosovo moko. Nazadnje dodamo še na koščke narezano čokolado, oreščke in suho sadje. Maso vlijemo v podolgovat pekač, ki ga dobro premažemo z oljem ali maslom. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, približno 30 minut. Ali je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem: zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni vidnih ostankov, je pečen.

Nasvet: Peka tega peciva pride še posebej prav, kadar nam ostajajo beljaki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 9. junij 2011 / 07:00

Država bo obnovila odsek pri Velikem jezu

Kamnik - Težko pričakovana obnova že nekaj let poškodovanega odseka cestišča na cesti Kamnik–Stranje pri t. i. Velikem jezu se bo po zadnjih napovedih začela julija. Tako so se n...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Zlata liga Gorenjske

S sezono na prostem so začeli tudi mladi atleti od kategorije naraščajnikov do U16. Njim je namenjena Zlata liga Gorenjske, ki jo organizira Zbor atletskih trenerjev Atletskega kluba Triglav, pot...

GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Sandi, Sixfor

Sandi Jugovic, dvainštiridesetletni hud amater, kot pravi zase, največ kilometrov naredi s kolesom.

Zanimivosti / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Minerali in fosili spet v Tržiču

Konec tedna bodo v Tržiču potekali 39. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja.

Gospodarstvo / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Včasih naribajo tudi štiri tone zelja v eni uri

Klemen Jarc iz Voklega je na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij prejel zlati priznanji za kislo zelje in repo.

Prosti čas / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Anketa: Maja ima možnosti za finale

Izbor za pesem Evrovizije je pred vrati, zato smo sogovornike povprašali, ali ima slovenska predstavnica Maja Keuc možnosti za preboj v finale. Bi se morda v Nemčiji bolje odrezala April, drugouvrščen...