Za polno silvestrsko mizo
Dve ideji za hitro pripravo sladice za silvestrski večer, ki ju serviramo poleg piškotov in jih lahko jemo tudi z rokami.
Za pripravo čokoladne rulade z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 4 jajca, 10 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10 dag moke, 2 žlici čokolade v prahu, 2 žlici orehov; za nadev: 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 vanilin strok, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ruma, 10 dag masla.
Priprava testa: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Moko zmešamo s kakavom in orehi, sladkor pa z vaniljevim sladkorjem. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter nato rumenjakovo maso na rahlo vmešamo v sneg. Postopoma dodajamo še moko s kakavom. Pekač pokrijemo s peki papirjem ter na papir enakomerno nanesemo testo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečenemu biskvitu previdno odstranimo papir za peko in ga ohladimo.
Priprava kreme: Puding zmešamo s sladkorjem in mu prilijemo mleko ter premešamo. Preostalo mleko zavremo, vanj nastrgamo vaniljeva semena iz vaniljevega stroka in v njem skuhamo puding. Ko se puding nekoliko ohladi, prilijemo rum ter do konca ohladimo. Maslo narežemo na manjše kocke in ga malce stepemo. Počasi mu dodajamo ohlajen puding. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.
Ohlajen biskvit po celotni površini enakomerno namažemo z vaniljevo kremo ter zavijemo v rulado.
Nasvet: Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi samo vanilin sladkor, vendar okus po vanilji ne bo tako izrazit. Za maslo je priporočljivo, da je nekaj časa na sobni temperaturi.
Za pripravo kokosovega peciva iz beljakov potrebujemo: 4 beljake, 80 g sladkorja, 2 žlici moke, 100 g kokosove moke, 50 g temne čokolade, 50 g orehov ali drugih oreščkov, 50 g suhega sadja.
Beljake stepemo v trd sneg in vanj vmešamo sladkor. Primešamo moko ter nato kokosovo moko. Nazadnje dodamo še na koščke narezano čokolado, oreščke in suho sadje. Maso vlijemo v podolgovat pekač, ki ga dobro premažemo z oljem ali maslom. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, približno 30 minut. Ali je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem: zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni vidnih ostankov, je pečen.
Nasvet: Peka tega peciva pride še posebej prav, kadar nam ostajajo beljaki.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

