Mihael Kurnik z zlatim priznanjem za jabolčni kis

Dober kis le iz dobrih jabolk

Na mednarodnem ocenjevanju jabolčnega soka, jabolčnika in jabolčnega kisa v Pantianiccu je z Gorenjske kot edini prejel zlato priznanje Mihael Kurnik z Olševka.

Olševek – V italijanskem Pantianiccu je bilo ob koncu septembra v okviru regijske razstave jabolk tudi osmo mednarodno ocenjevanje jabolčnega soka, jabolčnika in jabolčnega kisa. Kot je povedala Erika Komel iz Sadjarskega centra Bilje pri Novi Gorici, je na ocenjevanje devetnajst slovenskih kmetov oz. predelovalcev sadja oddalo skupno trideset vzorcev. Gorenjski sadjarji so se tudi tokrat izkazali. Mihael Kurnik iz Olševka je pri ocenjevanju jabolčnega kisa prejel zlato priznanje. Za jabolčni sok so dobili srebrno priznanje Janez Gregorc iz Podbrezij, Janez Markuta iz Čadovelj, Vinko Kimovec iz Bukovice pri Vodicah in Damijan Jeraj iz Smlednika, ki je poleg tega prejel še bronasto medaljo.

Kot je povedal Mihael Kurnik, ki gospodari na Oštetarjevi kmetiji na Olševku, so letos prvič dali izdelke iz sadja na ocenjevanje – spomladi na razstavo Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer so prejeli bronasto medaljo za jabolčni sok in jabolčni kis, pred nedavnim pa na pobudo Sadjarskega centra Bilje še v Italijo, kjer so bili rezultatov zelo veseli, saj so kot edini iz Gorenjske dobili zlato priznanje. »To je potrdilo kvalitete. Ni res, da je iz kislih jabolk lahko narediti dober jabolčni kis. Nasprotno: dober kis je lahko le iz dobrih, sladkih jabolk, pa še znati ga je treba delati,« je dejal Mihael in poudaril, da bo po upokojitvi čez dve leti imel več časa za sadjarstvo in predelavo. Zdaj sadje, ki ga pridelajo doma ali dobijo iz travniškega sadovnjaka v Tuhinjski dolini, predelajo v jabolčni sok in jabolčni kis, iz rdeče pese pa pripravljajo tudi sok, ki mu dodajo še trideset odstotkov mošta. »Veliko eksperimentiramo, preizkušamo … Naš cilj je, da bi dosegli visoko kvaliteto izdelkov in da bi v prihodnje s temi izdelki tudi zaslužili kakšen evro,« je dejal Mihael in še dodal: »Kmetija je majhna, kmetijske zemlje je 2,6 hektarja, redimo devet goved in načrtujemo širitev sadovnjaka.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 14. avgust 2015 / 09:58

Deželne novice, št. 10

Deželne novice, 14. avgust 2015, št. 10

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. julij 2020 / 14:38

Pozdrav ob odhodu

Letošnjo poletno sezono marsikdo zaradi epidemijskih razmer – ter posledično prejetih turističnih bonov – svoj dopust preživlja ob raziskovanju lepot slovenske pokrajine. Mnogi kraji tako...

GG Plus / nedelja, 19. julij 2020 / 14:30

Farovška kuharica Jakoba Aljaža

Marije Žagar, ki se je rodila 18. julija 1869 pri Bačnikovih iz Zavrha pod Šmarno goro, se je oprijel naziv farovška Micka. Bila je nečakinja Jakoba Aljaža in je velik del življenja preživela pri s...

GG Plus / nedelja, 19. julij 2020 / 14:28

Poroka, ki se ne bi smela zgoditi

Lidija se je trudila, da je bila pravična, sočutna, da je delala prav. Učitelj je bil včasih – verjetno je še danes – nenehno v dilemi, ali naj slepo sledi zakonu in navodilom ali naj bo pri njihov...

Gorenjska / nedelja, 19. julij 2020 / 13:56

Novi okužbi v Kranju in Šenčurju

Kranj – V državi so v soboto potrdili šest novih okužb s koronavirusom, kar je bistveno manj kot v petek, ko je bilo okužb kar 24. A tudi testov so v soboto opravili manj, in sicer 480 (v petek 102...

Slovenija / nedelja, 19. julij 2020 / 11:44

Nevarni digitalni svet

»Trenutno smo priča nastanku algoritemskega ustroja sveta, ki ga vodi elitna skupina mladih, belih, zelo premožnih moških. Odločitve, ki jih sprejema teh nekaj ljudi, vplivajo na večino človeštva …« K...