Jedi za jesenske dni
Pikantna solata
Sestavine: 1 glava zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 radič, 20 dag bučk ali cukinov, 10 dag šampinjonov, 8 rezin prekajene slanine, 12 dag riccota sira,
Preliv: pol dl oljčnega olja, pol dl vinskega kisa, sladkor po okusu, sol, poper.
Priprava: Solate očistimo, otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič otrebimo in operemo. Solate in radič poljubno narežemo in naložimo na krožnik. Bučke operemo in narežemo na liste in liste na rezance, jih mariniramo in spečemo na žaru ali v ponvi. Gobice operemo osušimo, začinimo in prelijemo z oljčnim oljem ter spečemo na žaru. Slanino prav tako opečemo na žaru. Na pripravljeno solato naložimo bučke, gobice in slanino. Povrh pa naribamo sir riccota. Solato prelijemo s pripravljenim dresingom.
Kremna juha iz brstičnega ohrovta
Sestavine: 30 dag brstičnega ohrovta, 20 dag krompirja, 5 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, 6 dag sesekljane čebule, belo vino, 1,25 l vode ali juhe.
Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo, česen, očiščen in opran ohrovt ter krompir. Nekaj listov brstičnega ohrovta narežemo na majhne kvadratke in jih skuhamo posebej, da jih bomo vložili v juho. Prepražene sestavine zalijemo z nekaj belega vina, prevremo, zalijemo z vodo ali juho, osolimo, popopramo in kuhamo do mehkega. Juho pretlačimo, dodamo liste ohrovta in ponudimo s parmezanovim ponvičnikom.
Parmezanov ponvičnik: 3 jajca, 7 dag moke, sol, poper, noževa konica pecilnega praška, 4 dag masla, 1 zavitek parmezana.
Priprava: Rumenjake, sol, poper, maslo penasto umešamo, dodamo sneg beljakov in moko s pecilnim praškom. Maso razgrnemo po namazanem pekaču, ki smo ga potresli z moko. Pečenega narežemo na poljubne kose in postrežemo v juhi.
Brancin z jajčevci in črnimi olivami
Sestavine: 70 dag filejev brancina, 40 dag jajčevcev, 15 dag črnih oliv, 1 dl smetane, pol žlice konjaka, 4 žlice oljčnega olja, 4 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, sol, poper.
Priprava: Ribe operemo, posušimo in narežemo na kose. Jajčevce dobro operemo in olupimo, meso narežemo na kocke, olupke na tanke rezance. Narezane kocke in trakce jajčevcev stresemo v dve skledi s hladno vodo in jih pustimo počivati 15 minut. Odcejene kocke jajčevcev dve minuti pustimo v slanem kropu. Kocke odcedimo in nato 1 minuto parimo še narezane olupke jajčevcev. Odcejene kocke in trakce damo v hladno vodo. Ko so popolnoma ohlajeni, jih posušimo s kuhinjsko krpo. Pekač narahlo namažemo in nanj položimo narezane olupke in jih pečemo nekaj minut v pečici pri 180 stopinjah Celzija. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, popražimo olupljen česen, dodamo kocke jajčevcev, začinimo in pražimo še nekaj minut. Medtem segrejemo maslo in na njem z obeh strani na hitro popečemo začinjene brancine. Razkoščičene olive operemo in grobo sesekljamo. V skledo damo smetano, olive, konjak ali janežev liker, preostalo olje in poper. Sestavine narahlo stepemo. Vse skupaj porazdelimo po krožnikih, nanje položimo še brancina, poleg ponudimo omako.
Sesekljana pečenka v testenem plašču
Sestavine: 50 dag mletega mesa, 2 žemlji, sol, poper, majaron, 2 stroka česna.
Testo: 25 dag skute, 25 dag moke, 25 dag masla, sol, 1 jajce.
Priprava: Mleto meso vežemo z v mleku namočenimi in pretlačenimi žemljami s stisnjenim česnom. Dobro pognetemo, dodamo še sol in poper.
Testo: Sestavine na deski zamesimo v gladko testo, ki ga pravokotno razvaljamo. Iz mletega mesa naredimo štruco, jo položimo na testo in zavijemo. Štruco premažemo z jajcem. Večkrat jo prebodemo z vilicami. Položimo jo na pomaščen pekač in pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 45 minut. Poleg ponudimo zabeljeno zelenjavo.
Zelenjava: Zelenjavo skuhamo v mali količini vode in jo zabelimo z drobtinami prepraženimi na maslu in nadevanim krompirjem, ki ga pripravimo tako, da krompir operemo in osolimo, damo v pečico z večjo količino soli in pečenega na vrhu izdolbimo ter napolnimo z zeliščno skuto.
Mocka krema v kozarcu
Sestavine: pol l sladke smetane, 8 dag sladkorja v prahu, 1 vanilin sladkor, ena in pol žličke ekspres kave, pol češnjevega kompota, 2 jajci.
Priprava: Smetano stepemo s sladkorjem v prahu in vanilin sladkorjem. Pomembno je, da je zelo trdo stepena. Vodo segrejemo in vanjo zakuhamo kavni nadomestek. Kavo ohladimo, jo umešamo k stepeni sladki smetani. Kremo premešamo, da postane svetlo rjava. Češnje iz kompota brez vode porazdelimo v kozarce in ohladimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake pa umešamo med smetano. Kremo porazdelimo na češnje in napolnimo kozarce. Kremo takoj ponudimo.