Izjemno podjetna Stanka Homec pri pripravi piškotov, ki jih izdeluje zgolj po naročilu. Pred odločitvijo za peko peciva se je ukvarjala tudi z drugimi dejavnostmi na kmetiji.

Prvič kupujejo z očmi, naslednjič odloča želodec

"Industrijskega peciva je veliko, tudi konkurenca je ogromna. Ročno izdelanega, butičnega peciva pa se nas loteva le malo," pravi Stanka Homec iz Studora v Poljanski dolini. Pravi, da prvič vedno kupujejo oči, o drugem nakupu odloča želodec.

Stanka Homec je izjemno podjetna, čeprav je bila v dopolnilno delo na kmetiji pravzaprav prisiljena. Najprej je bila kuharica v hotelu Transturist, kasneje v Rudniku Žirovski vrh, zaradi bolezni očeta in stare mame pa je ostala doma. Ni želela le čakati na boljše čase, ampak je najprej prodajala jajca, kasneje še trgovala z gobami, v zadnjem desetletju pa si je ustvarila dobro ime s peko peciva.

Studor – »Nikoli nisem želela le čepeti doma in se odmakniti od vsega,« danes pravi Stanka Homec s kmetije Pr' Čum v vasi Studor v Poljanski dolini. Dopolnilno dejavnost na kmetiji s piškoti, slaščicami, poticami, slanim pecivom, …, je odprla pred dobrimi desetimi leti in – milo rečeno – uspela. Na začetku je bilo težko, z leti pa se je dober glas o njenem pecivu za posebne priložnosti tako razširil, da ga izdeluje le po predhodnem naročilu, za znane kupce. Povabi jih na degustacijo, kjer se skupaj odločijo, kaj bo najprimerneje za njihov dogodek.

»Večkrat pravim, da izdelujem pecivo za rojstva in sedmine ter vse vmes, pa tudi za večje prireditve, ki jih pripravljajo občine ali galerije, največkrat pa za poroke in razne obletnice. Seveda sodelujem tudi pri blagovni znamki Dedek Jaka in Babica Jerca,« pove Stanka Homec. V dopolnilno delo na kmetiji je bila pravzaprav prisiljena. Najprej je bila kuharica v škofjeloškem hotelu Transturist, kasneje v Rudniku Žirovski vrh, zaradi bolezni očeta in stare mame pa je ostala doma. Ni želela le čakati na boljše čase, ampak je najprej prodajala jajca, kasneje še trgovala z gobami.

»Morala sem biti doma, vendar se nisem uspela vživeti v vlogo klasične kmetice. Menila sem, da bom po umiritvi domačih razmer znova šla v službo, ko je ta čas prišel, pa sem imela dovolj dela doma. Bila sem na razpotju in se odločila za peko peciva,« pove sogovornica. Zaradi prejšnjih dejavnosti je bila že prepoznavna med potencialnimi kupci, zelo hitro pa je osvojila oči in želodce sladokuscev, ki so se ustavljali na Čumovi kmetiji ali na stojnicah. »Nekaj let sem bila tudi predsednica Društva za razvoj podeželja Resje, ki združuje kmetovalce z dopolnilno dejavnostjo, vendar zadnja leta zgolj plačujem članarino,« pravi z nekoliko grenkobe, vendar zadovoljna, saj je kasneje več energije vložila le v lasten razvoj in delo.

Danes pripravlja osem vrst potic, 25 različnih vrst piškotov, deset vrst biskvitov, pa flancate, pite in zavitke, slano pecivo ali sadni in ajdov kruh. Pecivo pripravlja iz domačega masla, domačih orehov, domačih jajc (ki jih sicer kupuje pri bližnjih kmetih), pa tudi iz domačega drobnjaka, pehtrana, ribeza, borovnic, sama tudi suši sadje in skuha marmelado. »Kupcem sem pred časom ponudila tudi pladnje oziroma posodo ali pletene košare, saj jim na ta način olajšam delo in hkrati tudi aranžiram. Zelo so zadovoljni, ker jim naročeno tudi dostavim na dom oziroma mesto praznovanja,« razloži Stanka Homec. O širitvi ne razmišlja, zadovoljna je, da ima toliko dela, kolikor je naročil. Kljub temu da dela v hribovitem delu Poljanske doline, so njeni kupci tudi v Ljubljani, Celju, Metliki, … »Pri izjemnih dogodkih v življenju, kot je poroka, si organizatorji želijo tudi posebno lepo in dobro pecivo. Zato tudi razdalje niso ovira,« zadovoljno pravi Čumova Stanka. Najbrž tudi zato ne občuti gospodarske krize.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 17:45

Suha špaga tokrat v mašnih 'gvantih'

Rovtarji so letošnji Rovtarski bal združili s praznovanjem petnajstletnice društva in desetletnice Suhe špage.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 22. december 2023 / 07:00

Dobrodelni turnir v malem nogometu

Kranj – V okviru dobrodelne akcije V Kranju dobro v srcu mislimo bo v nedeljo, 24. decembra, od 8. ure naprej v Športni dvorani Planina v Kranju potekal celodnevni dobrodelni turnir v malem nogomet...

Jezersko / petek, 22. december 2023 / 21:45

Na Jezerskem zamaknili začetek zimske sezone

Na Jezerskem je snega le za vzorec. Upajo, da jim bo vreme do konca meseca bolj naklonjeno in bodo lahko začeli zimsko sezono.

Razvedrilo / petek, 22. december 2023 / 21:35

Jerbas domačih

Po treh letih je v telovadnici Osnovne šole Poljane ponovno gostoval priljubljeni Jerbas domačih. Bil je že trinajsti. Obiskovalci niso skrivali, da so tovrstnih dogodkov veseli.

Izleti GG / petek, 22. december 2023 / 21:22

Muzej božiča in dunajski zrezek

Drugi dan obiska smo se s turističnim vodnikom sprehodili skozi Salzburg, izvedeli še nekaj bolj neobičajnih zgodb o mestu, nato pa odšli na kosilo v restavracijo Stiegl-Keller, kjer seved...

Nasveti / petek, 22. december 2023 / 21:18

Tanja odgovarja

Draga Tanja, zadnjič sem te klicala, ker sem bila skupaj z mojo najstarejšo hčerko v stiski. Zdaj pišem že bolj umirjeno. Zanima me, ali bo moji hčeri uspelo opraviti zadnji izpit na izbra...