V nedeljo je bil v Bohinju tradicionalni Kravji bal. (Foto: Tina Dokl)

Živino prignali v dolino

Tradicionalni Kravji bal je minulo nedeljo v Ukanc privabil okrog devet tisoč obiskovalcev.

Bohinj – Konec pašne in turistične sezone v Bohinju vsako leto pospremijo s prireditvijo Kravji bal, ki je bil letos že 54. leto po vrsti. Na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu se je tako minulo nedeljo zbralo okrog devet tisoč obiskovalcev, ki so pričakali prihod planšarjev in majerjev s planin.

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju, ki je bila do petdesetih let prejšnjega stoletja predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine, na ramenih pa prinesejo "basengo" – vse kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. S prireditvijo Kravji bal predvsem želijo to dejavnost približati mladim in jih mogoče celo navdušiti za življenje v planinah, je pojasnil Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj. Tudi letos si je bilo na prireditvi mogoče ogledati opravo in opremo planšarjev ter s cvetjem okrašene trope živine, v spremljevalnem programu pa nastope folklornih skupin, godbe na pihala in ljudskih pevcev. Stojnice so se šibile pod kmečkimi dobrotami, manjkal pa ni seveda niti pravi Bohinjski sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 28. november 2008 / 07:00

Delavci polovico decembra doma

Medtem ko bodo v Bruslju razpravljali o podaljšanju števila delovnih ur na teden, na Gorenjskem podjetja skrajšujejo delovni teden in napovedujejo dolge praznike.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 2. maj 2017 / 21:07

Paradajz in Kaja

Pred nekaj dnevi je slovenski trg dobil še eno kuharsko knjigo, a vseeno malce drugačno: imenuje se Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Koncept in recepti knjige so delo Luke Novaka in V...

Gospodarstvo / torek, 2. maj 2017 / 19:19

GeoCodis: od zemlje do zvezd

Matjaž Ivačič in Andrej Beden sta pred tremi leti ustanovila podjetje GeoCodis in v tem času razvila produkte za Simobil, Dars, Luko Koper ter se prebila tudi na afriški trg.

Tržič / torek, 2. maj 2017 / 19:18

Akcijski načrt za več podjetništva

Tržič – Svetniki so na aprilski seji občinskega sveta sprejeli osnutek akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič, predstavil jim ga je Goran Novk...

Razvedrilo / torek, 2. maj 2017 / 19:11

Najlepši, najboljši in okusni sladoledi

Tacenska cesta je dobila nov bistro in kavarno, viktorja za življenjsko delo 2016 Lado Ambrožič, v finalnem izboru za najlepšega Slovenca gorenjskih predstavnikov ne bo, miss športa Slovenije 2017 pa...

Zanimivosti / torek, 2. maj 2017 / 17:45

Škarje in nože so nekoč ostrili potujoči brusači

Tako kot vsem dobro poznani Ribničani, ki so se, da so preživeli sebe in družino, s suho robo na ramah odpravili po svetu, so se s trebuhom za kruhom na pot nekoč morali odpraviti tudi rezijanski brus...