Poberimo, kar smo pridelali

Poletje je bilo dolgo in vroče, pridelek v zelenjavnem vrtu je odličen.

Letos je bilo dobro leto za plodove: paradižnike, papriko, jajčevce, kumare, bučke ... Bučke so zelo zdrava in okusna zelenjava, ki je našla prostor skoraj na vsakem vrtu. Omake, juhe, prikuhe, narastki, pecivo - vse to lahko naredimo iz bučk. Če je le možno, zelenjavo porabimo svežo, le če je imamo preveč, jo predelamo v omake in shranimo v kozarce, ali pa jo zamrznemo.

Pred nizkimi temperaturami je potrebno najprej pospraviti kolerabice. Odstranimo jim vse liste, razen najmanjših. Na hitro jih blanširamo in ohlajene zamrznemo, pozimi pa uporabimo za zelenjavne juhe in omake. Podzemno rumeno kolerabo in korenje pustimo v vrtu, kolikor je mogoče dolgo. Če kdo še uporablja zasipnice, je ta način najboljši. Peclje kolerabe in korenja odrežemo za dva centimetra visoko, poberemo jih v suhem vremenu in porabimo tja do novega leta. Seveda je odvisno od količine pridelka in vaših potreb.

Večina nas ima vse leto rada domačo solato z vrta. September je čas, da posejemo motovilec, zimsko solato in sorte radiča, ki prezimijo na prostem. Nekateri endivijo pred zimo pospravijo v rastlinjake, drugi v kleti, če pa ni hudega mraza in nimamo v vrtu voluharja, lahko manjšo količino enostavno zvečer pokrijemo s kopreno, zjutraj pa jo odstranimo in tako se bo najbolje obdržala na prostem. Prav tako lahko ohranimo glavnate sorte radičev. Voluhar se bo hitro lotil velikih radičevih korenin in tudi sredico glave nam bo pojedel, če bo imel mir na vrtu. Zato premislimo, kateri način spravila nam bolj ustreza. Če imamo neograjene vrtove blizu gozda, lahko po našo solato pride tudi divjad.

Tudi zelena in pastinak lahko dolgo ostaneta na vrtu, saj sta kar odporna na mraz. Pred prvimi pozebami jih izkopljimo, korene lahko vložimo v pesek v kleti, kjer ne zmrzuje, ali pa ga razrežemo na primerne kose in spravimo v zamrzovalno skrinjo. Nekateri že v jeseni naredijo pakete za juho in tako imajo jušno zelenjavo pripravljeno za celo zimo.

Zelenjava, ki ostane čez zimo na vrtu, pa sta por in brstični ohrovt. Por pobiramo čez zimo, ali pa ga v celoti poberemo spomladi, ko zemlja spet odmrzne. Zelo priljubljena zelenjava je brstični ohrovt. Neporezani šopi listov na vrhu stebel brstičnega ohrovta so kot dežnik, ki varujejo množico drobnih glavic. Šele ko nastopi slana, ohrovt dobi pravo aromo. Pobiramo ga še spomladi.

Posebej skrbno shranimo rdečo peso, če je seveda ne vložimo v kozarce za zimsko solato. Peso sadimo za zimske mesece, ko na vrtu ni zelene solate. Nekateri pa jo pridelujejo zaradi zdravilnega soka. V tem primeru moramo plodove previdno izkopati, z orodjem poškodovana pesa sicer lahko začne gniti. Tudi liste odrežemo precej visoko.

Na vrtu pustimo pozne sorte belega in rdečega zelja, pospravimo jih šele, preden začne zmrzovati, to je nekje do začetka novembra. Zeljne glave lahko s koreni in koreninami vred posadimo v vlažno zemljo, pesek ali šoto in namestimo v kak prostor, kjer ne bodo zmrznile. Pred tem odstranimo vse štrleče zunanje liste in pustimo samo tiste liste, ki tesno oklepajo glavo. Tudi glavnati ohrovt pospravimo bolj pozno, ker dobi pravo aromo šele, ko ga malo popari slana. Pospravimo ga enako kot zelje v suhem vremenu, sicer glave začno gniti.

Če imamo začimbe posajene v vrtu, jih sedaj porežemo, pred zimo pa korenine zaščitimo z listjem in smrečjem, saj so večinoma doma v toplejših primorskih krajih, gorenjske hude zime so zanje lahko prehladne.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / / 07:00

Škoda Rapid zapolnjuje vrzel med Fabio in Octavio

Rapid je novi, sedmi model češke Škode, ki se z dolžino 4,48 metra uvršča med manjšo Fabio in večjo Octavio. Poleg notranje prostornosti je med glavnimi aduti 550-litrski prtljažnik, ki ga je s p...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / torek, 21. april 2015 / 15:48

Komunalni prispevek tudi na petnajst obrokov

V Cerkljah so povečali število obrokov za plačilo komunalnega prispevka za kanalizacijo.

Gospodarstvo / torek, 21. april 2015 / 15:47

Rok za zbirne vloge naj bi podaljšali

Kranj – Letošnja kampanja za oddajo zbirnih vlog za kmetijska plačila bi se po veljavni uredbi morala končati 6. maja letos, vendar je Svet za kmetijstvo in podeželje na pobudo Sindikata kmetov Slo...

Razvedrilo / torek, 21. april 2015 / 15:45

Okrogle v turizmu in gostinstvu

Pred slabimi štirinajstimi dnevi sta praznovala svoj rojstni dan znani televizijski kuharski mojster Marko Pavčnik iz Laškega in pa gorenjski turistični delavec in predsednik KUD Bled Andrej Begovi...

Kultura / torek, 21. april 2015 / 15:43

Dvestopetdeseta Micka

V četrtek so v Prešernovem gledališču uprizorili dvestopetdeseto ponovitev predstave Županova Micka, ki po štirinajstih letih od premiere še vedno navdušuje občinstvo.

Kronika / torek, 21. april 2015 / 15:40

Pijan in z ukradenimi tablicami

Domžale – Domžalski policisti so pred dnevi ustavili voznika osebnega vozila z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami. V postopku so še ugotovili, da je voznik vozil pod vplivom alkohola in...