Jedi za poletne dni

Karpačo iz avokada

Sestavine: 2 avokada, sok 1 limone, 10 dag šampinjonov, 10 dag drobnih paradižnikov, 2 šalotki, radič ali zelena solata za dekoracijo.

Dresing: pol dl belega kisa, sol, poper, 1 ščep origana, pol dl sezamovega kisa.

Priprava: Avokado na tanko olupimo, razpolovimo in razkoščičimo. Meso narežemo po dolgem na lističe, naložimo jih na ploščo, pokapljamo z limonovim sokom in prelijemo s polovico marinade. Pokrijemo z alufolijo in postavimo v hladilnik za 30 minut. Šampinjone očistimo, operemo in jih narežemo na lističe. Takoj jih poškropimo z limonovim sokom, da ostanejo lepe svetle barve. Paradižnike operemo, jih narežemo na četrtine. Šalotko olupimo in drobno narežemo. Šampinjone, paradižnike in šalotko damo v skledo. Vse skupaj prelijemo s preostalo marinado in dobro zmešamo. Avokado damo na orane radičeve ali solatne liste, jih pokapljamo s kisom. Po avokadu damo še začinjene šampinjone, paradižnike in šalotko.

Marinada: Kis s šibo za stepanje zmešamo s soljo, poprom, origanom, nazadnje dodamo še olje po kapljah, da postane marinada kremasta.

Goveja juha z možganovo rulado

Sestavine za juho: 10 dag jušne zelenjave, 1,5 l vode, 30 dag govejih reber, 1 paradižnik, peteršilj s koreniko, sol, poper, nekoliko žafrana, 1 žlica jušnega koncentrata.

Priprava: Zelenjavo očistimo. Vodo pristavimo, dodamo oprano govedino, jušni koncentrat. Jušno zelenjavo grobo naribamo ali nasekljamo. V ponvi segrejemo zelo malo olja, dodamo jušno zelenjavo, dobro prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Juho začinimo in kuhamo uro ali dve. Nato jo odcedimo, ji dodamo muškatni orešček in sesekljan peteršilj. Vložimo narezano rulado in jo postrežemo.

Možganova rulada: 2 beljaka stepemo v sneg, vanj damo narahlo umešana rumenjaka, 5 dag moke in noževo konico pecilnega praška, vse skupaj premešamo in damo v pomaščen pekač. Pečemo v srednje vroči pečici. Pečenega zvrnemo na pomokano in malo navlaženo kuhinjsko krpo ter takoj zvijemo. Ko je rulada hladna, jo odvijemo, premažemo s pripravljenim nadevom.

Nadev: 1 čebulo očistimo in sesekljamo, jo dobro prepražimo. Segrejemo maščobo, dodamo 15 dag očiščenih možganov, žlico začimb (peteršilj, pehtran, bazilika in malo rožmarina), solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Nadev dobro premešamo in po potrebi še začinimo.

Telečji paprikaš

Sestavine: 60 dag telečjega plečeta, 2 jajci, 20 dag gladke moke, 7 dag škrobne moke, pol l vode, olje za cvrtje.

Omaka: 2 žlički sladkorja, 1 žlica kisa, sol, poper, 1 zelena paprika, pol konzerve filetov paprike, 2 krompirja, 1 ananas, 5 dag graha, 2 stroka česna.

Priprava: Meso narežemo na primerne kose, ga solimo in popramo. Vodo, moko, škrobno moko in jajci zmešamo v testo. Kose mesa namočimo v testo in jih v vročem olju ocvremo.

Priprava golaža: V ponvi segrejemo olje, dodamo strt česen, sladkor, kis, kečap in papriko, narezano na rezance, papriko fileti, na tanke rezine narezan krompir, na kocke narezan ananas, dodamo še grah. Zalijemo z vodo in dušimo, dokler se vse ne razkuha. Omako po potrebi vežemo s škrobno moko. Ocvrto meso nadevamo v omako in vse skupaj še enkrat dobro prevremo. Jed nadevamo na krožnike, jo okrasimo in še toplo postrežemo. Poleg ponudimo zeleno solato.

Dušena jabolka v srajčki

Sestavine: 4 jabolka, vanilijeva krema, 8 dag lešnikov, ščep cimeta, malo ruma, zavitek listnatega testa, 1 jajce, 8 dag marelične marmelade, 2 dag mandljev.

Krema: 2 rumenjaka, pol l mleka, 2 dag škrobne moke, 8 dag sladkorja, vanilin sladkor, 2 žlici ruma.

Priprava: Jabolka olupimo, izdolbemo peščišče in jih postavimo v nekaj vode, ki smo ji dodali sladkor, cimetovo skorjo, nageljnove žbice in jih na hitro podušili, vendar ne do mehkega. Dušena jabolka poberemo iz vode in osušimo. V vanilijevo kremo umešamo sesekljane lešnike, cimet in rum in s tem nadevamo izdolbena jabolka. Listnato testo razvaljamo, narežemo na enake pravokotnike, jabolka postavimo na sredino testa, robove pa namažemo s stepenim jajcem in jih spnemo z nageljnovo žbico ali klinčkom. Povrhu jabolka še premažemo s stepenim jajcem. Pekač namažemo, vanj damo jabolka, jih pustimo stati 15 minut, nato jih spečemo v dobri segreti pečici. Pečena jabolka premažemo z razredčeno marmelado. S segreto kremo prelijemo jabolka. Okrasimo s češnjami za koktajl, še vroče ponudimo.

Krema: Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vanilin sladkor, rum, škrobno moko, nato zalijemo z vrelim mlekom in kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Prignali ovce in priredili bal

V nedeljo je bil na Jezerskem tradicionalni 52. Ovčarski bal. Poleg polke in masovnika je dan zaznamovalo štirideset ovac gospodarja Janeza Smrtnika s Kovkove domačije.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Smrt na bencinskem servisu

Jesenice - Na bencinskem servisu Hrušica na avtocesti mimo Jesenic so v sredo našli moško truplo, so sporočili s kranjske policijske uprave. Operativno komunikacijski center v Kr...

Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli mlada preprodajalca Domžale - V Domžalah so policisti odvzeli prostost osemnajstletnima domačinoma, ker naj bi preprodajala prepovedano drogo....

Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Nesreče

Kolesar umrl v bolnišnici Moste - V Kliničnem centru v Ljubljani je v sredo za posledicami prometne nesreče umrl šestdesetletni moški iz okolice Žirov...

Kultura / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Razstava Ona v noši

S predstavitvijo knjige etnologa Bojana Knifica Ko v nošo se odenem in odprtjem fotografske razstave Primoža Hienga se je prejšnjo nedeljo v Budnarjevi muzejski hiši v Zg. Palovčah začelo pestro...

Kultura / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

V Linhartovi dvorani zadovoljni z obiskom

Radovljica - »Obisk dogodkov se letos kljub recesiji ni zmanjšal,« je zadovoljen Andrej Kokot, direktor Linhartove dvorane Radovljica. »S številom obiskovalcev s...