Bučke

Buče spadajo v eno najstarejših vrst plodovk na svetu. Izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih Indijanci gojili že v pradavnini.

Danes so bučke med bučevkami najbolj priljubljene. V trgovinah jih je vedno dovolj in le nekaj sadik v vrtu zagotavlja obilen pridelek. Kar se tiče nakupa, videz pove vse: biti morajo trde, ne nagubane, njihova površina pa se mora svetiti. Najboljše so seveda tiste povsem sveže iz domačega vrta, za oboje pa drži, da manjše, kot so, tem boljše so. Hranimo jih v plastični vrečki ter v hladilniku, vendar redko več kakor en teden, lahko pa jih tudi naribamo in zamrznemo ter takšne uporabimo za kakšno juho. Ni jih treba niti lupiti niti odstranjevati semen, samo umijemo jih in obrežemo in že jih lahko uživamo surove ali pa jih kuhamo ali pečemo. Bučke so najokusnejše, kadar so plodovi drobni, dolgi deset do dvajset centimetrov in nimajo razvite semenske zasnove. Take plodove dušimo, lahko jih pripravljamo v solatah (kuhane in narezane na kolobarje) ali pa jih skupaj z drugo zelenjavo pripravimo v okusnih juhah (mineštrah). Koristno lahko uporabimo tudi cvetove, ki jih paniramo, polnimo, pečemo ali dušimo.

Paradižnikova solata z bučkami

Potrebujemo: 40 dag svežega paradižnika, 30 dag majhnih bučk, 3 žlice oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol, sveže mlet poper.

Paradižnike narežite na krhlje, bučke narežite na tanke kolobarje, začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom. Vse skupaj narahlo premešajte in pustite stati eno uro v marinadi ter nato postrezite. Če ne marate surovih bučk, jih lahko tudi spečete ter ohladite in takšne primešate solati.

Enolončnica z bučkami

Potrebujemo: 2 čebuli, 4 bučke, 3 žlice oljčnega olja, 50 dag na kocke narezane teletine, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl belega vina, sol, sveže mlet poper, šopek kopra.

Čebulo sesekljajte in jo prepražite na oljčnem olju, dodajte na kocke narezano teletino in vse skupaj dobro spražite. Dodajte na kocke narezane bučke, prelijte mesno juho ali vodo, vino ter solite in popoprajte po okusu. Kuhajte kakih dvajset minut, potresite z dobro sesekljanim koprom in postrezite. Poleg se zelo dobro poda v juhi skuhan riž.

Bučke s krompirjem iz pečice

Potrebujemo: 60 dag bučk, 40 dag mladega krompirja, 1 večjo čebulo, 1 rdečo papriko, 40 dag paradižnika, 3 stroke česna, 1dl oljčnega olja, 1 dl vroče vode, 1 žličko sesekljanega svežega origana, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja, sol, sveže mleti poper.

Bučke operite, jih narežite na kolobarje in jih dajte v velik pekač. Dodajte opran in na kocke narezan krompir, na trakove narezano čebulo in na kocke narezano papriko ter paradižnik. Začinite s sesekljanim česnom, origanom ter soljo in poprom. Dobro premešajte ter prelijte z oljčnim oljem in vročo vodo. Mešanico enakomerno razporedite in postavite v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite eno uro. Vzemite iz pečice, primešajte peteršilj in po potrebi še malo vode. Postavite nazaj v pečico in pecite še deset minut pri 200 stopinjah Celzija, da se bo krompir lepo zapekel.

Široki rezanci z bučkami

Potrebujemo: 5 žlic oljčnega olja, 5 majhnih bučk skupaj s cvetovi, 3 sesekljane stroke česna, 1 dl mesne juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper, 30 dag širokih rezancev.

V večji posodi na oljčnem olju prepražite na kocke narezane bučke skupaj s cvetovi. Dodajte sesekljan česen ter zalijte z mesno juho in sladko smetano. Začinite s soljo in poprom ter dobro prevrite. Primešajte skuhane in odcejene široke rezance, dobro premešajte, prevrite in postrezite z naribanim parmezanom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 30. junij 2016 / 11:37

Nekdanja trim steza je na zasebnih zemljiščih

Kamnik – Kamniški svetnik Bogdan Pogačar (NSi) je na občinsko upravo naslovil vprašanje, povezano z nekdaj zelo priljubljeno trim stezo med Zapricami in Žalami, ki je že več let povsem neurejena in...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 8. september 2009 / 07:00

Mali šmaren tudi znanilec jeseni

Kranj - Danes, 8. septembra, se katoličani spominjajo Marijinega rojstva, ki je ob Jezusu in Janezu Krstniku edina, pri kateri se katoliška Cerkev ne spominja le dneva smrti, kot...

Kranj / torek, 8. september 2009 / 07:00

Srečali so se tudi župani

Predoslje - Na nedavnem 19. srečanju gorenjskih upokojencev v Predosljah so se starejši generaciji pridružili tudi nekateri gorenjski župani. Tudi njihovo druženje ob upokojenske...

Kronika / torek, 8. september 2009 / 07:00

Z udarcem povzročil smrt

V nekem stanovanju v Kranju so prejšnji teden našli truplo 45-letnega moškega.

Nasveti / torek, 8. september 2009 / 07:00

Z grškim senom okrevamo hitreje

Pekoča semena grškega sena so v indijski kuhinji ena izmed sestavin priljubljene mešanice začimb curry. Sabljasti triplat, kot tudi pravimo tej izjemno aromatični rastlini, se izkaže tudi v zdravilstv...

Kronika / torek, 8. september 2009 / 07:00

V neurju zasute ceste že očistili

Petkovo neurje je na zgornjem Gorenjskem povzročilo precej škode, sprožene plazove pa so s cest že odstranili.