Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Slastna korenjeva juha

Sestavine: 2 žlici rezanih mandljev, 2 čebuli, 800 g mladega korenja, 2 žlice bio oljčnega olja, 600 ml bio zelenjavne juhe, sol, beli poper, 8 svežih ali suhih marelic, 6 žlic bio limonovega soka, šopek kreše kaljene iz bio semen.

Priprava: Mandeljne brez maščobe prepražimo v teflonski posodi. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in drobno narežemo. V kozici segrejemo olje in zarumenimo korenje in čebulo, zalijemo z juho, posolimo, popramo ter počasi kuhamo 10 minut.

Če imamo sveže marelice, jih prelijemo s kropom in olupimo, suhe namočimo v topli vodi. Narežemo jih na drobno, dodamo h korenju in pretlačimo s paličnim mešalcem. Juho začinimo z limonovim sokom, soljo in poprom. Juho potresemo s sesekljano krešo in mandlji.

Špinačni zavitek

Sestavine: 2 dag masla ali margarine, 22 dag odcejene kuhane špinače, 1 dl alpske smetane za stepanje, 4 jajca, 2 dag naribanega parmezana, muškatni orešek, sol, poper.

Nadev: 20 dag gomolja zelene, 8 dag sira s plemenito plenijo, 10 dag navadnega sira.

Priprava: V kozici razpustimo maslo ali margarino in dodamo špinačo. Pražimo tako dolgo, da tekočina izhlapi. Odstavimo. Primešamo smetano, rumenjake, parmezan, muškatni orešek, sol in poper. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga rahlo primešamo špinačni masi. Mešanico namažemo na plitev pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko, in jo poravnamo s paletnim nožem. Pečemo 15 minut pri 200 stopinjah Celzija. Testo mora biti na dotik čvrsto. Pečeno zvrnemo na kos papirja za peko in odstranimo tisti papir, na katerem se je peklo. Zvijemo skupaj s svežim papirjem in malo ohladimo. Za nadev olupimo zeleno in naribamo v skledo. Po okusu jo pokapljamo z limonovim sokom. Sir s plemenito plesnijo in sveži sir zmešamo v gladko zmes ter jo skupaj z malo popra primešamo zeleni. Zavitek odvijemo in premažemo s pripravljenim nadevom, tokrat seveda brez papirja. Ponudimo ga takoj ali pa ohlapno zvijemo in v hladilniku dobro ohladimo.

Španska rižota

Sestavine: 3 pesti zrn čičerike, 4 pesti graha, pol zelene pekoče paprike, 2 rdeči papriki, 4 pesti riža, rezine zelene, vejica timijana, 6 šalotk, 4 stroki česna, 4 srednje debele šalotke, 6 žlic oljčnega olja, sol in poper po okusu, sesekljan peteršilj za dekoracijo.

Priprava: Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Papriko prepražimo nad ognjem, da ji odstopi kožica, jo olupimo in narežemo na rezance. Šest šalotk očistimo in jih drobno sesekljamo, zalijemo s hladno slano vodo ali zelenjavno juho. Dodamo timijan, čičeriko, česen in nekaj celih šalotk. Ko zavre, dodamo riž, grah, rezance paprike in nekaj kolobarjev pekoče paprike. Takoj ko sta riž in čičerika mehka, jed prelijemo s segretim oljem. Jed, ki jo obložimo s popečenimi rezinami zelene, postrežemo zelo vročo. Poleg ponudimo kmečko solato.

Pisana solata

Sestavine: 8 dag zelene solate, 5 dag korenja, 5 dag paprike, 8 dag koruze.

Preliv: 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, sok limone, drobnjak.

Priprava: Očistimo solato, korenje naribamo, papriko narežemo na trakove. Zelenjavo naložimo na krožnik, prelijemo jo s prelivom, ki smo ga pripravili iz oljčnega olja, kisle smetane, soka limone, soli in popra. Za okus potresemo zelenjavo s sesekljanim drobnjakom.

Kvašeni flancati

Sestavine za testo: 50 dag namenske moke, 3 rumenjake, 1 celo jajce, 8 dag masla ali margarine, 2 dag kvasa, 1 vanilin sladkor, pol dl ruma, sol, sok pol limone, sok pol pomaranče, mleko po potrebi. Olje za cvrenje.

Priprava: Nekaj žlic mleka zmešamo s kvasom, dodamo nekaj moke in žlico do dve sladkorja. Ko kvas vzhaja, ga damo k presejani moki. Dodamo umešane rumenjake z vsemi sestavinami in pognetemo v testo, na koncu še solimo. Testo pustimo na toplem vzhajati. Vzhajano testo razvaljamo na deski za mezinec debelo in s kolescem razrežemo na primerne flancate. Narezane pustimo, da spet vzhajajo. Maščobo za cvrenje primerno segrejemo in vanjo polagamo flancate. Posodo večkrat narahlo pretresemo, da maščoba pljusne čez flancate. Tako lepše narastejo. Nato jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Zložimo jih na papirnate serviete, da se odcedijo. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 30. junij 2009 / 07:00

Na postaji jazza so delali, česar ne smejo, in zmagali

Zadnji junijski vikend je pokalo po glasbenih šivih: Rock Otočec, Zlati Glas Konga 2009 in 31. Melodije morja in sonca, kjer so prišli, odpeli in zmagali Kranjčani: Jazz Station.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 13. avgust 2009 / 07:00

Čehi odkrivajo Jesenice

Veliko tujih turistov se pripelje z vlakom, prenočijo pa v jeseniških rovtih. Ogledajo si Jesenice, Vintgar, se povzpnejo na Triglav ...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 13. avgust 2009 / 07:00

Brez gradbenega dovoljenja za dom

Kranjski Gradbinec Gip še vedno ni pridobil gradbenega dovoljenja za dom starejših občanov v Šmartnem, ki ga mora zgraditi do julija 2010.

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2009 / 07:00

Že drugič najlepša

Valvazorjeva ulica v krajevni skupnosti Rečica si je že drugič prislužila naslov najlepše ulice na Bledu.

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2009 / 07:00

Župan obiskal devetdesetletnike

Kranjska Gora - Kot vsako leto je tudi tokrat v dneh pred občinskim praznikom kranjskogorski župan obiskal vse občane, ki so ali še bodo letos dopolnili devetdeset let. Gospo Ant...

Slovenija / četrtek, 13. avgust 2009 / 07:00

Varčevali bodo tudi pri državnih proslavah

Ljubljana - Pred časom se je vlada seznanila s predlogom koordinacijskega odbora za državne proslave, ki je že za letos predlagal zmanjšanje števila državnih proslav ter prilagod...