Marjan Marinšek pred gostilno v Naklem, ki ima 71-letno tradicijo.

Gostilničar, ki je postal hotelir

Marjan Marinšek je lastnik gostilne v Naklem, ki ima več kot sedemdesetletno tradicijo. Septembra bo odprl nov hotel s 110 posteljami ter prostori za šport in sprostitev, ki bo imel tri zvezdice. Naložba je vredna 3,75 milijona evrov.

Naklo – Med gorenjske družine, ki že dolgo vztrajajo v gostinstvu, gotovo sodijo Marinškovi v Naklem. Pred 71 leti je Lovro Marinšek odprl vrata prve gostilne, ki jo je nasledil sin Marjan. Ko je odraščal Marjan mlajši, je bilo skoraj samoumevno, da bo tudi on gostinec. Po končani gostinski šoli na Bledu se je zaposlil doma in pomagal očetu. On je prevzel gostilno leta 1987.

»Takrat smo imeli le gostinsko dejavnost, v kateri je bilo šest zaposlenih. Ob gostilni smo okrog leta 1990 prizidali diskontno trgovino, ki je bila odprta blizu šest let. Leta 1994 smo se odločili za večjo razširitev gostilne, kjer smo povečali zmogljivosti s 150 na 280 sedežev v restavraciji in na terasi. Takrat smo uredili tudi lastno pivovarno, ki je delovala do lani. To je zlasti prva leta precej pomagalo pri privabljanju gostov. Ob koncu devetdesetih let smo v nadstropju nad gostilno odprli prvih šest sob za goste. Pozneje smo jih uredili devet in nato še šest. V 21 sobah je 50 ležišč,« je povedal Marjan Marinšek o razvojnih mejnikih družbe, ki se sedaj imenuje Hotel Marinšek.

Poleg tujih in domačih turistov so pri Marinšku prenočevali tudi športniki in poslovneži. Predvsem slednji so ostajali v Naklem po več dni. Ker so bile prenočitvene zmogljivosti dobro zasedene, je Marjan začel razmišljati o širitvi turistične dejavnosti in izboljšanju dodatne ponudbe za goste. Ko se je pokazala možnost za pridobitev evropskega denarja, je padla odločitev o hotelu.

»Kar štiri leta je trajalo od ideje do realizacije projekta. Junija lani smo začeli graditi hotel na prostoru nekdanje trgovine. Sedaj gredo dela h koncu, zato načrtujemo odprtje hotela prihodnji mesec. V treh nadstropjih bo 110 postelj v 41 sobah. V pritličju bo kavarna, slaščičarna in restavracija za enostavno hrano s 150 sedeži. V kleti že končujejo bowling s šestimi stezami. Uredili bomo tudi fitnes in wellness; v slednjem bodo savne, masažni bazen in prostor za ročne masaže. Nova stavba je povezana s staro, kjer smo del namenili za konferenčno dvorano. Poslovnežem želimo omogočiti pripravo strokovnih in drugih srečanj, v hotel pa bi radi privabili še goste z bližnjih gorenjskih smučišč. Za popolnitev zmogljivosti hotela bo skrbela naša prodajna mreža. Dosedanjim sedemnajstim delavcem so bo na začetku pridružilo več kot 20 novih. Jedro nove ekipe smo že izbrali. Nekateri novi sodelavci so že v hiši, drugi pa pridejo ob odprtju hotela. Za projekt, katerega vrednost je ocenjena na 3,75 milijona evrov, smo uspeli pridobiti 30-odstotni delež iz evropskega sklada za razvoj regij, 20 odstotkov denarja zagotavljamo sami, pol pa smo dobili s posojili,« je pojasnil gostilničar iz Naklega, ki je zaradi poslovne prodornosti postal hotelir.

Vse Marjanove ideje za razvoj še niso izčrpane. Prihodnje leto bodo na zemljišču prek glavne ceste uredili igrišče za razne športe. Uvesti nameravajo izposojo koles in vodenje po okolici. Ker želijo zadovoljiti potrebe vseh obiskovalcev gostilne, bodo jedilnik dopolnili s ponudbo hrane za zahtevne goste. In če bo Marjanov sin Janez nadaljeval družinsko pot, bo tudi on gostinec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

V Poljanah nov oddelek vrtca

Potem ko so za prihodnje šolsko leto starši v vrtce na novo vpisali kar 130 otrok, je zmanjkalo prostora za 58 malčkov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Vaginalni zobje

V kombinaciji grozljivke, družbene satire in neobičajne komedije spoznate sanje vsake ženske in nočno moro moških.

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Kako ugrabiti nevesto

Tom (Patrick Dempsey) si je v življenju lepo postlal: je seksi, uspešen in ve, da se lahko vedno zanese na Hannah (Michelle Monaghan), svojo prekrasno najboljšo prijateljico in edino konstanto v...

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Sem iz Titovega velesa

Celovečerni film Sem iz Titovega velesa je zmagal na mednarodnem filmskem festivalu režije v Črni gori. V programu festivala je bil prikazan tudi slovenski film Petelinji zajtrk.

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Grossmannov festival

V času od 9. do 16. avgusta v Ljutomeru in Murski Soboti poteka Grossmannov filmski festival.

Šport / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Tekli okoli Bohinjskega jezera

Tek štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera je prvič dobil Marko Pintar, ki je okoli jezera tekel že kot 12-letni deček. "Če bi mi takrat rekli, da bom kdaj zmagal, ne bi verjel," pravi tekač iz So...