Jedi za poletne dni

Kremna jabolčna juha s hrenom

Sestavine: 30 dag krompirja, pol kg kiselkastih jabolk, sok 1 limone, 2 srednje veliki čebuli, 10 dag sveže nastrganega hrena, pol dl olja, ali 6 dag margarine, pol l zelenjavne juhe ali zelenjavnega pripravka, 2 dl soka rdeče pese, 2 dl kisle smetane, sol, poper, 3 dag masla ali margarine, 1 vejica svežega majarona, 2 lista bazilike, na rezance narezana limonina lupina.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke, dve jabolki narežemo na četrtine, jih razkoščičimo in narežemo na kocke. Jabolka pokapljamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo. Hren nastrgamo. V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, dodamo krompir, jabolka, hren in nekoliko podušimo. Dolijemo juho in sok rdeče pese. Juha naj vre počasi približno pol ure. S paličnim mešalnikom jo pretlačimo in dodamo smetano, ki smo jo razredčili z vodo, da se ne naredijo grudice. Juha naj nekoliko prevre, začinimo jo z začimbami. Preostala jabolka narežemo na četrtine in jim izrežemo peščišče, narežemo jih na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem podušimo jabolka, ki morajo ostati še čvrsta. Majaron, baziliko oplaknemo, osušimo in liste osmukamo. Na maščobi jih nekoliko popečemo. Juho postrežemo običajno kar na krožniku, nanjo dekorativno razvrstimo jabolka in okrasimo z listi bazilike, majarona in potresemo z limoninimi rezanci, sesekljanim peteršiljem ter nastrganim hrenom.

Kaneloni z blitvo in skuto

Sestavine: 40 dag mlade blitve, 2 stroka česna, 12 dag parmezana, 12 malih palačink, 1 žlico pinjol, 25 dag dobre skute, 3 jajca, sol, poper, 1 dl smetane, 1 žlica margarine ali masla.

Priprava: V skledi gladko razmešamo skuto in jajce, začinimo s soljo in poprom. Blitvo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Dobro ožeto grobo narežemo. Nadevu dodamo očiščen in stisnjen česen. Pinjole malo prepražimo ter ohladimo. Ohlajene sesekljamo in jih umešamo v nadev. Nadevu dodamo še blitvo in vse skupaj temeljito premešamo. Za kanelone lahko vzamemo kupljene cevke in jih nadevamo z malo žličko. Ali pa spečemo male palačinke, jih nadevamo in zvijemo v obliki sarmic. Kanelone zložimo v pomaščeno jensko posodo enega ob drugim. Smetano zmešamo s parmezanom, 2 jajcema, začinimo in prelijemo po kanelonih. Po vrhu potresemo nariban parmezan in potresemo s koščki masla, da se parmezan lepo raztopi in da se pri peki ne zažge. Po vrhu pa potresemo še malo pinjol in pečeno okrasimo z listi bazilike.

Piščanec po domače

Sestavine: 15 dag sira ementalca, dva kosa piščančjih prsi, 4 dag moke, 2 jajci, 15 dag gnjati, 2 dl kisle smetane, 2 rumenjaka, 10 dag naribanega parmezana, olje za peko.

Priprava: Piščančje prsi ločimo od kosti, jim odstranimo tudi kožo, potolčemo jih v zrezek in solimo. Povaljamo jih v moki in stepenih jajcih in v vročem olju ocvremo. Ocvrte položimo v namazano ognjevarno posodo enega poleg drugega. Nanje položimo narezano gnjat in sir. Rumenjake, kislo smetano in nariban parmezan, sol in poper dobro premešamo in prelijemo po zrezkih. Tako pripravljeno jed zapečemo v pečici, da dobi lepo zlato rumeno barvo. Kot prilogo ponudimo pečen krompirček z baziliko. Seveda dobra sezonska solata poleg ne sme manjkati.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol zavitka pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Penasto umešamo testo iz rumenjakov, polovice sladkorja in olja, ki ga dodajamo po kapljicah. Dodamo moko, pecilni prašek in kakav, nazadnje umešamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostalo polovico sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Postavimo v pečico segreto na 180 stopinj Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na kuhinjsko krpo potreseno s sladkorjem in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali kompotovo vodo in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Anketa: V mislih že na dopust

Številni so v teh dneh, če se še niso zares odpravili na počitnice, na dopustu vsaj v mislih. Kot so nam zaupali sogovorniki, si bodo vsaj za kakšen dan privoščili morje, predvsem pa bodo iskali senco...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Male plastike velikega formata

V sredo smo bili v Mali galeriji v Kranju na odprtju razstave likovnih del akademske kiparke Štefke Košir Petrič: "Delam, gnetem in oblikujem glino. To mi pomeni zelo veliko, lahko bi rekla, da je to...

Jesenice / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Inšpektor nad črna odlagališča

V primeru, da povzročitelja ne morejo odkriti, je odpadke dolžan počistiti lastnik zemljišča, opozarja občinski inšpektor. Izkopi mivke, peska, zemlje so kaznivi.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Sto let Marije Mrovlje

Radovljica - V Domu dr. Janka Benedika so v sredo s prisrčno slovesnostjo počastili stoti rojstni dan Radovljičanke Marije Mrovlje. Slavljenko so obiskali njeni...

Zanimivosti / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Kriške prigode

Odlomek iz prigode Tosov bazen (3)

Zanimivosti / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Brane je reševalec iz vode že četrt stoletja

Brane Kešpret je izpit za reševalca iz vode opravil že pred petindvajsetimi leti, kljub vedno zahtevnejšim preverjanjem znanja pa vztraja v poklicu in uživa ob mladi ekipi, ki skrbi za varnost in red...