Letališče Lesce: včeraj – danes – jutri

V sedmi številki DN je v članku Civilne iniciative-2 g. Zalokar (predsednik Društvo gibanja proti širitvi in hrupu letališča Lesce) podal informacije, ki jih je potrebno komentirati.

Kot član UO JGZ ALC sem pri analizi poslovnega poročila za l. 2008 tudi sam prišel do podobnih zaključkov, zato sem na seji UO od direktorja JGZ ALC zahteval tudi vsebinske obrazložitve omenjenega poročila. Dejstvo je namreč, da je g. Zalokar v članku izpostavil dotaciji Občine Radovljica in Letalske zveze Slovenije. V pojasnilo navajam, da dotaciji nista bili namenjeni JGZ ALC, temveč Aeroklubu ALC, ki je omenjena sredstva tudi prejel. V prihodnje svetujem g. Zalokarju, da se predhodno pozanima o vsebini posameznega poročila in tako ne zavaja javnosti, sočasno pa ga tudi javno pozivam, naj v prihodnjih DN javno objavi seznam vseh v članku imenovanih »oprod občinske oblasti«.

 

Novi direktor JGZ ALC g. Škofic je s svojim prihodom pristopil k reševanju zgodovinsko nakopičenih nejasnosti. Pri svojem delu je morda nepriljubljen, saj le to izvaja v skladu z zakonodajo. Če želi JGZ ALC doseči pozitivni rezultat, potem je splošno znano, da ne bo uspeha le z vremensko pogojenimi prihodki iz naslova panoramskih letov (taxi). Na letališče je potrebno pripeljati tudi dejavnosti, ki so ekološko prijazne okolju, pomenijo nova delovna mesta in nadaljnji razvoj. Predhodno je potrebno vzpostaviti poslovni odnos z vsemi subjekti na letališču, kar pa zlasti nekaterim članom aerokluba ne ustreza. Smo v nekem drugem obdobju kot so bili časi, ko je aeroklub nastajal tudi z udarniškimi dejavnostmi. JGZ in aeroklub medsebojna razmerja strpno razrešujeta, z g. Zalokarjem pa o vsebini ne želim javno razpravljati. G. Zalokar (moje razmišljanje - ne trditev) v svojem članku sploh ne omenja temeljne dejavnosti društva (hrup, širitev,…), temveč se trudi dokazati, da deluje JGZ negospodarno, to pa je nenazadnje osnova za sanacijo oz. stečaj podjetja. Z ukinitvijo JGZ bi bilo »končno« konec vseh težav, ki so jabolko spora, društvo pa bi tako doseglo svoj namen. Žal se tu zgodba ne zaključi, kajti »Kležnik« je s svojo tradicijo sestavni del Lesc, brez letališča ni niti Lesc niti občine Radovljica. Tega se domačini še kako zavedamo in navedeno dejstvo priporočamo spoštovati tudi vsem tistim, ki ste se nam pridružili naknadno.

 

Legenda:

- ALC: Alpski letalski center

- UO: Upravni odbor

- JGZ: Javni gospodarski zavod

- DN: Deželne novice

 

Zaradi omejitve prostora v DN, g. Zalokarja vabim na neformalni klepet ob kavi.

 

Bojan Vidic, član UO JGZ ALC Lesce

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 22. julij 2020 / 10:29

Menjava šolske strehe

Koroška Bela – Izbrani izvajalec Kovinar - Gradnje ST je prejšnji teden začel izvajati dela na strehi starejšega dela Osnovne šole Koroška Bela (t. i. 70-letne oziroma NOB šole), kjer so učilnice r...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / ponedeljek, 22. julij 2019 / 21:18

Šenčur bo dobil trgovski center

Ob regionalni cesti Kranj–Brnik v Šenčurju raste Hoferjev trgovski center. Občina Šenčur pa namerava na tem delu ceste zgraditi krožno križišče s povezavo v poslovno cono.

Kronika / ponedeljek, 22. julij 2019 / 21:17

Hribovka Mojca pravi zgled

Na več izhodiščnih točkah zahtevnih planinskih poti na Vršiču in v Ratečah so postavili opozorilne table s podobo »hribovke Mojce«, ki planincem svetuje, naj pot nadaljujejo samo z ustrezno opremo.

GG Plus / ponedeljek, 22. julij 2019 / 21:16

Ko telo ne uboga, ustvarja srce

Kako nastane slika iz listov, ki nam jih podari narava? Pa ne le ena sama slika. Čudovit kolaž različnih motivov s tehniko posušenega cvetja je na razstavah že predstavila Ljuba Brajnik iz Naklega. Ko...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. julij 2019 / 21:14

V Tržiču potrebujejo vsaj tri poštarje

V Sindikatu poštnih delavcev so nezadovoljni z uresničevanjem februarskega dogovora o stavkovnih zahtevah v Pošti Slovenije. V Tržiču manjkajo vsaj trije poštarji, obstoječi pa imajo že preveč nadur.

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. julij 2019 / 21:14

Investicija za trideset milijonov evrov

Podjetje Iskra Mehanizmi začenja več kot tridesetmilijonsko investicijo v poslovni coni ob brniškem letališču.