Dejstva o ALC

1. Letenje na tem območju je stalnica že od leta 1917.

 

2. Od leta 1955 do leta 1963 je bilo to mednarodno letališče.

 

3. Od leta 1947 je ALC neprekinjeno izobraževalni center za letalske dejavnosti nacionalnega pomena.

 

4. Več generacij ljubiteljev letalstva se je na tem prostoru družilo in ustvarjalo.

 

5. Rezultati tega dela so množica športnih uspehov in uspešna podjetja za proizvodnjo letal in letalskih delov.

 

6. ALC Lesce je eno redkih letališč, ki ima svojo dolgo zgodovino zapisano v knjigi.

 

7. ALC že z zelo zastarelo infrastrukturo privablja znatno število gostov in ustvarja delovna mesta v turizmu – potencial je glede na tradicijo, neposredno bližino avtoceste in turističnih centrov zgornje Gorenjske ter specifično ponudbo (tehnika in adrenalin) zelo velik.

 

8. ALC je s svojo infrastrukturo osnovni pogoj za razvoj letalske industrije, za ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest.

 

9. ALC je velik potencial za razvoj novih dejavnosti s področja tehnike in adrenalinskih športov – prostočasne dejavnosti okoličanov, turistična ponudba, iniciator razvoja novih podjetij, ...

 

10. ALC s svojim delovanjem ne dosega meja emisij v okolje, ki jih predpisuje zakonodaja in jih nikoli ne bo – okolju prijazne tehnologije so osnova razvojnih načrtov.

 

11. ALC ima nasprotnike, ki sicer nimajo nobenih konkretnih argumentov (degradacijo okolja povzroča vsaka gradnja vključno z našimi hišami), vendar z izrabljanjem pravic do pritožb uspešno zavirajo nujni razvoj.

 

12. Travnata steza s trenutno orientacijo povzroča težave. Križa avtocestni koridor, obrnjena je direktno proti vasi Vrbnje in onemogoča uporabo modernih letal, ki so vse bolj specializirana za asfaltne steze.

 

13. Obstoječa travnata steza je z vidika emisij hrupa slabša od načrtovane asfaltne. Načrtovana steza je najboljši trenutno razpoložljivi protihrupni ukrep.

 

14. Brez nove steze bo ALC vedno predstavljal varnostne omejitve. Na travnati stezi se na letalih pojavljajo okvare, ki jih na asfaltnih stezah ni. Zaradi vibracij na neravni podlagi se pojavljajo zračnosti v krmilih, razpoke v nosilnih elementih, napake na občutljivih instrumentih itd. Lastniki boljših letal se travi izognejo.

 

15. Brez realizacije nove VPS bo modelarska dejavnost ostala vpeta na ozko področje med staro VPS in avtocesto – problem je ob prestavitvi enostavno rešljiv.

 

16. Poletanje s stare steze je v primerjavi z načrtovano neugodno zaradi bistveno počasnejšega pridobivanja hitrosti in posledično manjše višine na koncu steze. To pomeni manjšo možnost varne vrnitve v primeru odpovedi motorja.

 

17. ALC ima velik potencial. Ta potencial se da izkoristiti le z modernizacijo letališke infrastrukture in uvajanjem spremljevalnih programov. Vzdrževanje trenutnega stanja je najslabša možna rešitev.

 

Pavel Škofic – direktor ALC Lesce JGZ

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 22. julij 2017 / 13:25

Ženski lobiji

»Žena in tašča sta mi začeli groziti z odvetnikom in da imata zveze in poznanstva, s katerimi me bosta uničili. Z denarjem sem bil zelo na tesnem, saj sem jo na lastno pobudo takoj izplača...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Po gotovino odslej tudi s karticami Visa

Kranj - Bankomati Gorenjske banke so doslej sprejemali le kartice iz skupine MasterCard, po novem pa sprejemajo tudi kartice Visa. Imetniki kartic MasterCard in Cirrus/Maestro lahko na ban...

Nasveti / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Mravlje lezejo na drevo

Ob prebiranju in kuhariji iz knjige Wolframa zu Monfelda Das Piratenkoch buch (Piratska kuharica), sem naletela na obsežen jedilnik vdove Čing (1775-1844), ki je bila kot piratka strah in trepet...

Gorenjska / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Zapore cest v času Kamfesta

Kamnik - V Kamniku se danes zvečer začenja festival Kamfest, ki bo trajal do 19. avgusta, v tem času pa bodo zaradi številnih dogodkov nekatere javne površine za promet zaprte. Že od torka...

Prosti čas / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

V Slovenijo prihaja indijski Bollywood

V Sloveniji sta do danes na obisku predstavnika indijske filmske industrije iz Bollywooda. Chota K. Naidu je znan filmski direktor fotografije, N. Ramji pa predsednik Travel Masters India Corporation...

GG Plus / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Post v času ramazana jima pomeni zbližanje z bogom

Jeseničanki Hajrija in Ismihana sta dve od milijonov muslimanov z vsega sveta, ki se v času svetega meseca ramazana postijo. Ramazan je nekaj najlepšega, sta povedali.