Pobuda za medgeneracijski center

Na 22. seji OS je svetnik Liste modrega sožitja e-KOLO Janez Urbanc podal predlog za izgradnjo novega vrtca v Radovljici, ki ima že dolgo rezerviran prostor v Cankarjevem naselju. Predlog je oprl na več kot 120 vlog, ki jih je letos prvič občina namesto vrtcev morala odbiti. V šolah v Radovljici in Lescah je za sedanje razmere sicer nekaj preveč učilnic, pa vendar bi bilo razrede predelati nesmiselno. Plansko reševanje te problematike je za občino tuje, čeprav so stranke in župana polna usta sociale pred vsakimi volitvami. V ilustracijo: vrtec Posavec je morala izsiliti opozicija s pritiski staršev.

Se pa v sodobnem svetu in posebej v časih, kjer se kazalci namesto samo navzgor le počasi vrtijo v krogu sonaravnega življenja, v socialnem pogledu pojavljajo rešitve, ki se imenujejo medgeneracijski centri. Tako bodo jeseni v Komendi položili temeljni kamen prvega takšnega centra na Gorenjskem. Občina je ustanovila javni zavod, vanj pa vključila društva (upokojence, mladino, …). Projekt bo financiran s strani občine, države in EU in brez javno zasebnega partnerstva, ki je v Radovljici preveč poveličevan. Lokacija objekta je v neposredni bližini novega vaškega središča v Komendi, ki ga ustvarjajo s prestavitvijo hipodroma. V objektu bodo dom starostnikov, varovana stanovanja, vrtec, zdravstveni dom, dvorane za druženje, itd.

 

Namen takšnih objektov mi je poznan, saj ima vsaka stockholmska občina vsaj po enega. Stojijo ali v neposredni bližini trgovskih centrov, ali blizu mestnih središč, kjer je združeno vse, kar diši na socialo, vključno z dejavnostjo za mlade. Če potegnemo paralelo z Radovljico, ki ima večinoma prazno sodobno opremljeno Mrakovo hišo (predvolilna investicija?), se lahko le vprašamo, kakšno vlogo za javno dobro sploh opravlja naša občina? Zato predlagam, da ob priložnosti novelacije razvojnega načrta občine, ki je potreben že zaradi recesije, odpre razpravo o teh in podobnih projektih, da se občani tudi s pomočjo strok pripravijo na nove načine življenja, ki bo gotovo kakovostnejše od sedanjih vrtičkov in »mračnih« hiš … Kaj ko bi namesto tržnih varovanih stanovanj občina le spregledala in sedanjo lokacijo doma starostnikov nadgradila v medgeneracijski center, po katerem je povpraševanje tako pri upokojencih (dnevni center) in kot vidimo pri starših malih otrok?

 

Marina T. Ravnik, Radovljica

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / nedelja, 22. julij 2018 / 12:29

Obisk iz Japonske na Občini Jesenice

Jesenice – V začetku meseca so Občino Jesenice obiskali predstavniki mestne skupščine japonskega mesta Fukui ter predstavniki veleposlaništva Japonske v Republiki Sloveniji. Namen njihovega obiska...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 13. oktober 2016 / 11:09

Jezero so očistili smeti

V okviru vseslovenske ekološke akcije Za čiste vode Slovenije so se v soboto potapljači lotili tudi čiščenja Blejskega jezera.

Kronika / četrtek, 13. oktober 2016 / 11:07

Malomarnost lastnikov tatovom olajša delo

Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali številne tatvine, ki so jih olajšali nevestni lastniki.

Gospodarstvo / četrtek, 13. oktober 2016 / 10:51

Vse poti vodile v Komendo

Tridnevni jesenski kmetijsko-obrtni sejem je v Komendo privabil čez sedemsto razstavljavcev in okrog 75 tisoč obiskovalcev.

Rekreacija / četrtek, 13. oktober 2016 / 10:50

Tekli po mamutovih poteh

Na krosu gorenjskih osnovnih šol so bili najuspešnejši učenci Osnovne šole Gorje.

Razvedrilo / četrtek, 13. oktober 2016 / 10:49

Zaria sledi svoji zvezdi

Medvoška zasedba Zaria je blestela na tradicionalnem koncertnem večeru Metal med vodami, s katerim Klub Jedro odpira vrata novi sezoni koncertno-družabnega dogajanja.